moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. november 4.

Tanulunk Öcsi bácsitól

A szombati két bronz után egy magyar ezüstérem született vasárnap a Salt Lake City-i világkupaversenyen: Liu Shaolin Sándor 500 méteren végzett a második helyen.

Ahhoz képes, hogy a nyári felkészülés nem úgy ment, mint ahogyan azt szerettem volna, ez a világkupaverseny nagyon is jól sikerült, különösen a két, negyven másodperc alatt teljesített ötszáz méteremnek örülök” – kezdte Liu Shaolin Sándor az értékelését, miután Salt Lake Cityben vasárnap az 500 méteres finálé után ezüstérmet akasztottak a nyakába.

Az idősebbik Liu testvér okkal volt elégedett: már szombaton is remekül futott a sprinttávon (a világkupa-sorozatban minden állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg, ez Salt Lake Cityben az ötszáz méter volt), akkor azonban az elődöntőben „csak” a harmadik helyen végzett öccse, Shaoang, valamint a szám későbbi győztese, a dél-koreai Hvang Tae Heon mögött, így nem jutott be a fináléba. A B-döntőbe persze igen, amelyet aztán magabiztosan meg is nyert.

Az, hogy másnap ismét a mezőny elejére menetelt Shaolin, egyértelműen mutatja, hogy jó formában van.

Végig stabilnak éreztem magam, ez mindenképpen jó jel, de az már most látszik, hogy kemény szezon vár ránk, hiszen a mezőny sokat erősödött – jelentette ki Liu Shaolin. – Ugyanakkor az is igaz, hogy az első két világkupa-viadalon általában mindenki nagyon erős, és jól fut, számunkra viszont egyértelműen a januári debreceni Európa-bajnokság lesz az év legfontosabb versenye.

Azért azt nem mondhatjuk, hogy a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott nem kezdte jól a vk-sorozatot – az egy ezüst és két bronz önmagáért beszél, és ha még a váltók is összeállnak és összeérnek, szinte biztosan lesz részünk az idény folyamán további hasonló sikerben.

Összességében jól zártuk ezt a versenyt, és ez még akkor is igaz, ha ezúttal egyik váltóversenyben sem jött ki számunkra a lépés. Látjuk a hibákat, azokat javítani is fogjuk, és bízom abban, hogy a Salt Lake Cityben mutatott teljesítményünket hozzuk a következő versenyen, Montrealban is, sőt, akár jobbat is produkálhatunk” – bizakodott Bánhidi Ákos, a csapat edzője és menedzsere, aki az éremszerzők, a Liu testvérek és Jászapáti Petra mellett másokkal is elégedett volt.

E tekintetben a sort Burján Csaba vezeti, aki mindkét távján beverekedett magát a negyeddöntőbe, mi több, ötszázon B-döntőt futhatott, az összesítésben elért hetedik helyen a sprinttávon több mint nagyszerű eredmény.

Ugyanígy elégedettek lehetnek az edzők Lockett Deanna, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka szereplésével is. Azt pedig semmiképpen se felejtsük el, hogy mindezt versenyzőink a világ egyik leggyorsabb jegén teljesítették, mindez pedig teljesen más koncentrációt és reakcióidőt kíván, mint a hazai jég.

Azért gyakorolunk sokat, hogy megfeleljük az éles helyzetekben is a követelményeknek, azt azonban tényleg nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Salt Lake Cityben az egyes szituációkat hihetetlenül nagy sebesség mellett kellett megoldania a versenyzőinknek. Mindannyian hamar és jól alkalmazkodtak a körülményekhez, ezért is jár az elismerés mindenkinek – jegyezte meg Bánhidi Ákos. – Amikor Puskás Öcsitől megkérdezték, mit kell tenni azért, hogy a kapufáról befelé, s ne kifelé pattanjon a labda, azt válaszolta: gyakorolni minél többet. Mi ezt tesszük. De ez nem jelenti azt, hogy néha nem kifelé pattan az a labda, előfordul, hogy mi is elcsúszunk a jégen. Hibáztak a váltóink, de lesz még jobb, ráadásul látjuk, merre tartanak a riválisaink, végre kicsit feltérképezhettük őket is. Sokkal több a jó short trackes a mezőnyben, mint korábban, ez a bíróknak is több fejtörést okoz.

S ha már a bírók: a Salt Lake City-i vk-viadalon Pádár Beáta volt a főbíró – az egykori koris remekül látta el a feladatát.

A csapat magyar idő szerint hétfőn este Montrealba utazott, a vk-sorozat újabb állomására.

VILÁGKUPA-SOROZAT, 1. ÁLLOMÁS, SALT LAKE CITY
Férfiak. 500 méter (2):
1. Vu Ta-csing (kínai) 39.702, 2. Liu Shaolin Sándor 39.732, 3. Azsgalijev (kazah) 39.881, …7. Burján Csaba. 1000 méter: 1. Hvang Tae Heon (dél-koreai) 1:23.948, 2. An (orosz) 1:24.134, 3. Pak Dzsi Von (dél-koreai) 1:24.228, …17. Liu Shaoang, …22. Varnyú Alex, …26. Krueger Cole. Váltó (5000 méter): 1. Oroszország 6:43.662, 2. Dél-Korea 6:43.743, 3. Kanada 6:43.883, …5. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Varnyú Alex, Krueger Cole)
Nők. 500 méter (2): 1. Kim Boutin (kanadai) 42.336 (a negyeddöntőben 41.936 – világcsúcs, régi: 42.335, Elise Christie, 2016), 2. Csü Csun-jü (kínai) 42.452, 3. Van Ruijven (holland) 42.858, …6. Jászapáti Petra, …15. Kónya Zsófia. 1000 méter: 1. Suzanne Schulting (holland) 1:28.517, 2. Han Jü-tung (kínai) 1:28.664, 3. Csang Csu-tung (kínai) 1:29.621, …9. Lockett Deanna. Váltó (3000 méter): 1. Kína 4:08.746, 2. Dél-Korea 4:08.979, 3. Kanada 4:09.009, …10. Magyarország (Jászapáti Petra, Lockett Deanna, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka)
A világkupa-sorozatban minden állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg – Salt Lake Cityben ez az 500 méter volt.

HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X