moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. szeptember 28.

A sportág kis nemzetének nagy sztárja kétlaki életet él

Nagy-Britannia: Fish’n Chips, Big Ben, foci….. rövidpályás gyorskorcsolya? Igen! Az ebben a feltörekvő sportágban kis nemzet kinevelt egy nagy sztárt, akit egy évvel ezelőtt összetett világbajnoknak koronáztak. Magyar sztárkoris barátjának, Liu Shaolin Sándornak a támogatását élvezve a 27 éves hölgy szinte hazai pályán versenyez itt Budapesten. A budapesti Olimpiai Kvalifikációs Világkupa előestéjén Christie edzője, Nicholas Gooch beszélt arról, milyen előnyei és hátrányai vannak annak, hogy két különböző országban él és edz tanítványa, valamint arról, hogy ő maga hogyan próbálja megtalálni az egyensúlyt ebben az életstílusban.

Jóllehet Nagy-Britannia – Nicholas Gooch edző szerint-, hosszú múltra tekint vissza ami a sportolást  illeti, ebben a sportágban valahogy lemaradt. Így tulajdonképpen nincs igazi utánpótlás bázisa sem, mégis egy olyan világsztárt tudott adni a sportágnak, mint Elise Christie. „Hihetetlenül elkötelezett, és eltökélt, azt hiszem ez a kulcs. Persze nagyon tehetséges korcsolyázó is, mégis úgy gondolom az előbbiek jelentik számára a motivációt”, világított rá a nottinghami szakember. „legtöbbször fiúkkal edzett, és ennek is fontos szerepe lehet”, tette hozzá Nicholas Gooch.

Edzőként úgy gondolja, hogy edző és tanítványa között a legfontosabb a bizalom. „Az a dolgom, hogy támogassam. Amikor a tökéletességre törekszel, normális, hogy néha vannak viták, hiszen a világ legjobbjai akarunk lenni, szenvedélyesen akarjuk ezt, néha másképp látjuk a dolgokat, de a kulcs mégis a jó kommunikáció, és akkor minden megoldható”, osztotta meg velünk edzésről és együttműködésről alkotott nézeteit.

Hibát hibára halmozott a szocsi Olimpián, büntetések és kizárások súlytották mindhárom egyéni távon, s érem nélkül kellett hazatérnie. Christie azonban, az elmúlt néhány évben nagy áttörést mutatott: Világkupán és Európa-bajnokságokon szerzett aranyérmeket. Valami mégis hiányzott egészen az idei rotterdami Világbajnokságig, ahol 1000 és 1500 méteren is győzött, amivel egyben az összetett dobogó tetejére is került. Érettség, kellő összpontosítás és nyugalom: ezek jellemezték a holland kikötővárosban Christie versenyzését.

„Azt hiszem jobban bízott magában, úgy tűnt, nem csak az éremszerzésre áll készen, de az aranyra is”, mondta az edző. „Shaoilin és a kapcsolatuk igazán jó hatással van rá, nyugtatólag hat Elise-re. Egyszerűen Sándor ilyen, így beszél vele, így támogatja. Nagyon megkönnyíti a munkámat”, tette hozzá Mr Gooch.

Persze nem annyira egyszerű egyszerre két országban élni és edzeni. „A legfontosabb, szerintem, hogy megtalálja az egyensúlyt, azt, hogy mi teszi boldoggá és mi a jó neki. A magyaroknak kicsit eltér az edzési módszere a miénktől, de mi igyekszünk kihozni a legjobbat mindkettőből”, magyarázta. „Nehéz hosszútávú párkapcsolatot fenntartani, ha csak ritkán találkoztok, de szerencsére a magyarok nagyon jól állnak a dolgokhoz, így nagyon jól érzi magát Budapesten, és szívesen edz itt. Shaolinnal és a fiúkkal edz, azt hiszem ez is előnyös számára. Sokkal intenzívebben dolgozik, mint a többi lány. Aztán hazajön Nottinghambe, és összerakjuk a dolgokat”, mondta a szakember. A legnehezebb ebben az életvitelben, hogy a mindennapokban kétlaki legyél. „Szerintem, ha otthon van, több dologgal kell foglalkoznia, de amikor itt van Budapesten, ez inkább hasonlít egy edzőtáborhoz, ahol csak az edzésre kell figyeljen”, magyarázta.

A majdnem hazai pálya segíthet Elise Christienek hogy jól indítsa az idényt, de az edző azért óvatos. „Ez csak egy ugródeszka az Olimpiához. Azért jöttünk, hogy a versenyzést gyakoroljuk, hogy tapasztalatot szerezzünk, amit majd az Olimpián hasznosítani tudunk, és hogy fejlesszük a készségeit, hogy az év legfontosabb eseményén, Phjongcshjangban, a legeslegjobbat ki tudja hozni magából. Persze meg kell szereznünk a kvótát, de ha Elise jégre lép, győzni akar”, mondta mosolyogva.  És a 2014-es szocsi balszerencsés eset után jó eredményre hajt. „Azt gondolom, Szocsi elég drámát tartogatott Elise-nek és pszichésen is elég nehéz időszakot élt át, de ez már a múlt. A jövőre koncentrálunk. Mint ismeretes, tavaly Világbajnok volt, de az nem jelenti azt, hogy idén is nyerni fog. A jelen a lényeg, nem törődünk a múlttal”, magyarázta Mr Gooch. „A Szocsiban történteknek van némi rossz utóíze, azok nagyon megviselték, de az is biztos, hogy túltette magát rajta, és erősebb lett”, tette hozzá.

 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X