moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. március 12.

Ob és válogató

Szombaton és vasárnap a Gyakorló Jégcsarnokban kerül sor a rövidpályás gyorskorcsolyázók országos bajnokságára.

Kétszeri halasztás után végre jégre léphetnek az országos bajnokságon a rövidpályás gyorskorcsolyázók. Az előbb szeptember elejéről a végére, majd decemberre tervezett versenyre szombaton és vasárnap kerül sor.

„Minden szezonban nehéz megtalálni a magyar bajnokság helyét. Korábban az ob a világbajnokságra válogatott, de ez mostanra megváltozott, hiszen egyfelől másként épül fel a szezon, másfelől már teljesen máshol tart a magyar short track – mondta el Telegdi Attila, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség gyorskorcsolya ágazatának sportigazgatója. – Emellett korábban a magyar bajnokság a hazai rangsor kialakítására adott iránymutatást, valójában mindezt mára felülírta, hogy a sportágunkban központi felkészülés zajlik, így a gyakorlatban inkább annak ad teret, hogy az olimpiai keret tagjaival összemérjék az erejüket az egyesületben készülő korcsolyázók.”

Legutóbb 2019 szeptemberében rendezett short track országos bajnokságot a MOKSZ – emlékezhetünk, az a verseny a nagy csaták mellett Krueger John-Henry sérüléséről szólt… A sajnálatos eset óvatosságra intette a klubokat, így állt elő a helyzet, hogy az idei ob-n nem lép jégre Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry.

„Mindannyiunkban élénken él John-Henry sérülése, ráadásul a versenyzők csak néhány napja érkeztek haza a dordrechti világbajnokságról, így aztán a három legjobb short trackes ezúttal kihagyja az ob-t, klubjuk, a Ferencváros pedig abszolút a döntés mellé állt. Már az olimpia, és persze az odavezető út áll a középpontban, senki sem akar kockáztatni” – magyarázta a legjobbak távolmaradását Telegdi Attila.

Szombaton előbb 1500, majd 500 méteren avatnak bajnokokat a Gyakorló Jégcsarnokban, majd vasárnap 1000 méteren és váltóban versengenek a short trackesek.
Az országos bajnokságot vasárnap délután egy válogatóverseny követi – tíz női és tíz férfi koris 500 és 1500 méteren dönti el egymás között, ki folytathatja a munkát az olimpiai keretben.

A válogatóverseny kapcsán négy korcsolyázó, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra védettnek minősül, valamint ebbe a kategóriába kerülhet az is, aki jégre lépett a dordrechti világbajnokságon, és a hétvégi ob-n is jól szerepel.
Az országos bajnokság zárt kapuk mögött zajlik, ám a versenyt élőben lehet majd követni.

HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X