moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2016. január 23.

Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert az Eb-n

Liu Shaolin Sándor szombaton ezüstérmet nyert 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók Szocsiban zajló Európa-bajnokságán.

A magyar versenyző nagy csatában lett második a hazai közönség előtt győztes Szemjon Jelisztratov mögött és a holland Freek van der Wart előtt.

A táv fináléjában Knoch Viktor és Liu Shaoang is rajthoz állt magyar részről, Eb-n korábban még soha nem volt döntős egyszerre három magyar férfi korcsolyázó. Liu Shaoang az ötödik, Knoch a hetedik helyen zárt. Mindketten végig az élmezőny közvetlen közelében haladtak, ám a hajrában a brit Jack Whelbourne elcsúszott, s magával sodorta a két magyart.

Liu Shaolin Sándor pályafutása első egyéni Eb-érmét nyerte. Liu Shaolin a kora délutáni elődöntős futamát megnyerve, öccse, Shaoang pedig a futamában másodikként zárva jutott az A döntőbe. Knoch a fináléba kerülésért rendezett versenyben csak ötödik lett, de mivel egyik ellenfele szabálytalanul akadályozta, a bírák utólag továbbjuttatták a döntőbe, amely vele együtt lett hétfős.

A nőknél ugyanezen a távon Bácskai Sára Luca a B döntőbe jutott, ott negyedik lett, így összesítésben tizedik helyen végzett. Jászapáti Petra nem jutott az elődöntőbe, de a helyosztók legjobbjaként 20. pozícióban zárt a 33 fős mezőnyben.

A legrövidebb távon, 500 méteren Knoch Viktor a B döntőt megnyerve ötödikként végzett, Liu Shaolin és Liu Shaoang azonban a negyeddöntőben búcsúzott, előbbi 13., utóbbi 15. helyen zárt. A nőknél 500-on Jászapáti 13., Bácskai 17. lett.

A férfi és a női magyar váltó egyaránt bejutott a döntőbe szombaton a Szocsiban zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállítású négyes – eddigi legjobb eredményével – rendkívül könnyedén vette az elődöntős akadályt, ugyanis a hollandok az élen olyan tempót diktáltak, amelyet csak a magyarok tudtak követni, s a 3000 méteres táv végére a bolgár négyest mindkét váltó lekörözte, s majdnem a csehek is erre a sorsra jutottak. A vasárnapi döntőben a hollandok mellett az oroszok és az olaszok lesznek a magyar csapat riválisai.

A férfiaknál jóval nagyobb küzdelem zajlott. A Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang négyes hosszú ideig a negyedik helyen korcsolyázott.

Aztán egyre feljebb jött a magyar kvartett, míg nem 17 körrel a vége előtt élre állt. Az első helyen haladva sikerült a lengyeleket leszakítani, de egy rossz váltásnál a magyarok visszacsúsztak az oroszok és olaszok mögé a harmadik pozícióba. A következő váltásnál viszont ez utóbbiakat visszaelőzték, innentől már nem forgott veszélyben az A döntőt érő második hely. A másik elődöntőből a holland és a brit négyes jutott a döntőbe. Szombaton 1500 méteren Liu Shaolin második, Knoch Viktor pedig 500 méteren ötödik lett.

Vasárnap az egyéni 1000 méterrel, valamint a férfi és női egyéni szuperdöntőkkel folytatódik a program. Utóbbi számban a három egyéni távon elért eredmények és szerzett pontok összesítése alapján mindkét nemnél az első nyolc korcsolyázó vehet részt. A kontinensviadal a női és a férfi váltók fináléival zárul.

Eredmény, férfi 1500 méter, Európa-bajnok: Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 2:24.034, 2. LIU SHAOLIN SÁNDOR 2:24.463, 3. Freek van der Wart (Hollandia) 2:24.601, …5. LIU SHAOANG 2:36.362,…7. KNOCH VIKTOR 2:50.88

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X