moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. november 28.

Kósa Lajos: a legvérmesebb reményekkel megyünk az olimpiára


A magyar rövidpályás gyorskorcsolya válogatott a legvérmesebb reményekkel utazik majd a februári, phjongcshangi téli olimpiára Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke szerint.

“Történelmi tettet hajtott végre a csapat azzal, hogy megszerezte a maximális tíz kvótát. Felzárkóztunk a világelithez, köszönöm ezt az élményt a versenyzőknek” – mondta a keddi sajtótájékoztatón a sportvezető, hozzátéve, hogy a legjobb ötkarikás szereplésre készülnek.

Kósa Lajos arról is beszámolt, hogy jövő kedden hirdetnek eredményt a Nemzeti Korcsolyázó Központ tervpályázatára. Elmondása alapján a tervek szerint 2021-re megvalósuló létesítmény egy nagypályás gyorskorcsolyapálya mellett négy rövidpályásat is magában foglal majd, illetve együttműködést terveznek a Magyar Curling Szövetséggel, melynek nyomán két curlingpálya is helyet kapna a komplexumban.

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára a rövidpályás gyorskorcsolya tisztaságát emelte ki. Ezzel arra utalt, hogy a férfi váltó úgy jutott ki az olimpiára, hogy a világkupa-sorozat utolsó, szöuli állomásán a nagy riválisok nem engedték a legjobb háromba a kazah csapatot, pedig ha így tettek volna, a vb-bronzérmes magyar stafétát távol tarthatták volna a játékoktól.

“Eddig hat magyar érem született a téli játékokon, legutóbb 1980-ban egy ezüst. Ennek 38 éve lesz Phjongcshangban, ami a leghosszabb éremmentes időszak” – mondta Vékássy, aki ugyanakkor nem akart terhet rakni a sportolókra, s kifejtette: a MOB számára tökéletesen megfelel az a célkitűzés, amit maguk a versenyzők támasztanak magukkal szemben.


Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezetője szerint a Liu fivérek a mostani vk-sorozatban lettek igazi világklasszisok, olyan mentalitással versenyeznek, hogy mindenkit meg akarnak verni. Ennek köszönhetően összesen hét érmet nyertek, s mind a négy állomáson volt dobogós helyezésük. Liu Shaolin Sándor ötször, öccse, Liu Shaoang kétszer állt dobogóra, előbbi két aranyat és három ezüstöt, míg utóbbi két bronzot gyűjtött. Liu Shaolin ráadásul vk-győztes lett 1000 méteren.


Orendi a férfi váltót illetően úgy vélekedett, hogy végig kell gondolni, mit rontott el, mert sokkal többre képes a csapat annál, minthogy mások döntsék el a sorsukat.

“A januári, drezdai Eb-vel kapcsolatban előrehaladott konzultáció zajlik arról, hogy a tervezett olimpiai csapatból kik induljanak. A tartalékok és juniorok is szerephez jutnak majd, azaz nem a legerősebb csapat lesz kint” – mondta Bánhidi Ákos, a rövidpályás szakág csapatmenedzsere, aki az MTI kérdésére elárulta, az olimpia egyéni indulóiról csak Phjongcshangban születik döntés, ahova január 27-én indulnak majd.

Engi Klára, a pontozásos szakág igazgatója szintén az MTI kérdésére közölte, műkorcsolyában a januári Eb alapján döntenek arról, hogy melyik magyar versenyző szerepeljen a dél-koreai játékokon. Amennyiben a kvótát a márciusi vb-n megszerző Tóth Ivett jól teljesít, akkor ő indulhat, ha viszont nagyon szoros lesz a verseny közte és Medgyesi Fruzsina között, akkor a kontinensviadal után lesz még egy válogatóversenyük.

A MOKSZ december 4. és 10. között idén is megrendezi a hagyományos Mikulás Kupát, ennek keretében továbbra is együttműködik a MikulásGyárral, amely elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, játékokat, édességet vár adományként a rászorulók számára. A versenyen műkorcsolyában a teljes magyar élmezőny rajthoz áll, azaz Tóth Ivett is, akinek ez lesz az első fellépése augusztusi sérülését követően.

“Nagyon büszke vagyok rá, hogy Újbuda alpolgármestereként itt lehetek és egy ilyen nagyszerű sportos esemény mellé állhatok. Újbuda büszke rá, hogy egyben családbarát kerület is mely ezen az eseményen is jól megmutatkozik. Akik ismernek, tudják, hogy az életemben kiemelt szerepe van a mozgásnak, az egészséges életmódnak. – mondta Király Nóra alpolgármester.

– Nem csupán alpolgármesterként, hanem a Fiatal Családosok Klubjának alapítójaként is elhivatott célom az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása, a családi egészség megőrzésére való buzdítás és az ebben való segítségnyújtás. A FICSAK ezért örömmel támogatja az ilyen jellegű családi programokat, mely egy remek élmény is. Miközben jól szórakozunk, egy csodálatos sportágba is bepillantást nyerhetünk, mely mai napig híres és elismert sportolókat adott az országnak. Gyermekeim számára is igyekszem biztosítani a lehetőséget, hogy minél több sportágat megismerhessenek, a sport sokszínű világát megláthassák és meg is szerethessék. Sok sikert kívánok a rendezvényhez!”

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X