moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. október 15.

Invitation Cup: kiváló erőpróba, sikeres debütálás

Október 7. és 9. között a hollandiai Heerenveenben rendezték a Dutch Open International Invitation Cup-ot, melyre hazánk short track válogatottja is meghívást kapott.

A háromnapos megmérettetésen a házi válogatóverseny eredményei alapján ezúttal Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex és az ifjú Major Dominik képviselte hazánkat.

„Nagyon hálás vagyok, amiért részt tudtunk venni a hollandiai viadalon, hiszen minden rettenetesen megdrágult, mindenhova nagyon nehéz eljutni, ezáltal most sokkal nehezebb még a versenyeztetés is. Egy házi válogatóverseny alapján állítottuk össze az utazó keretet, egy fiatal, nagyon tehetséges fiúcskával a soraiban. Rendkívül hasznos volt az ott-tartózkodásunk, mivel ebben a szezonban is készülünk komoly világversenyekre, és ha később tudnánk csak elkezdeni versenyezni, az nem tenne jót az idénynek. Éppen ezért is volt fontos, hogy a sportolóink belekerüljenek éles versenyszituációkba, ráadásul a hollandok ellen, akik nagyon magasra tették a lécet és mindent beleadtak, mivel számukra élet-halál válogató megmérettetés volt a háromnapos erőpróba. Ami pedig a mezőnyt illeti, nagyon erős volt, hiszen ott voltak még többek közt a franciák, németek, belgák és britek is. Kiváló lehetőség és magas színvonalú erőfelmérő volt ez tehát a számunkra, és túl azon, hogy el tudtuk kezdeni az idényt, mindenki becsülettel helyt állt. Ezúttal ez a sor ha dobogóra állhatott volna, az óriási eredmény lett volna, azonban számtalan olyan kisdöntőben vettek részt a sportolóink, melyek kiváló lehetőséget nyújtottak a gyakorlásra. Mindemellett a váltó gyakorlása is nagyon fontos volt. Summa summarum, maximálisan elégedett vagyok a látottakkal, dolgozunk tovább” – összegzett Bánhidi Ákos.

Bánhidi Ákos kitért a felnőttválogatottban a hollandiai versenyen bemutatkozó, mindössze 16 esztendős Major Dominik rendkívül meggyőző teljesítményére is.

„A teljesítménye alapján egyáltalán nem volt megszeppenve, valahol mégis meg volt illetődve, de azért voltunk ott, hogy segítsünk neki és ezeken a megilletődéseken átlendítsük. Amit pedig a jégen csinált, nagyon bátor volt – rendkívül bevállalós és ügyes srác, melyet ezúttal is bizonyított. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat tapasztalt ezen a versenyen, ami a hasznára válik és amit a későbbiekben kamatoztatni tud. Több futamban is ügyesen megállta a helyét kemény a felnőttversenyzők között. A váltóban nem indítottam, egészen a végéig, amikor a hollandok kértek egy embert, mi pedig nem haboztunk, beneveztük hozzájuk. Ez a váltó meg is nyerte a versenyt, Doma pedig nem kisebb embert váltott le a futam során, mint a világklasszis rövidpályás gyorskorcsolyázót, Sjinkiet, akiről tudjuk, hogy milyen sebességekre és milyen megoldásokra képes – természetesen ezt ezúttal is bizonyította. Dominik fantasztikusan helyt állt, a verseny közben és a végén is olyan barátsággal és szeretettel vették körbe, örülök, hogy ott lehetett és mindenkit meglepett a nagyszerű korcsolyázásával” – értékelte az ifjú Major Dominik bemutatkozását a felnőttválogatottban a szakvezető.

HUNSKATE media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X