moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. november 21.

Hazaérkezett a maximális 10 olimpiai kvótát szerző rövidpályás gyorskorcsolya válogatott

Hétfő este hazaérkezett a phjongcshangi olimpiára maximális létszámban 10 fővel kvalifikáló rövidpályás gyorskorcsolya válogatott az olimpiai kvalifikációs világkupa sorozat befejező két ázsiai állomásáról.

A repülőtéren fogadta a csapatot a Kósa Lajos a MOKSZ elnök, Orendi Mihály ügyvezető igazgató, Dr. Fiák István elnökségi tag, Balika István FB tag, Sallak György nemzetközi igazgató, ifj.Telegdi Attila gyorsasági szakági igazgató, Váradi Orsolya szervezési és marketing igazgató, a média népes csapata, családtagok és sportrajongók sokasága.


Amíg a küldöttség tagjai meg nem jelentek a kijáratnál, addig Kósa Lajos Sporttörténelmi sikerként jellemezte, hogy a magyarok a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatában a maximális tíz kvótát megszerezték a februári, phjongcshangi téli olimpiára, amire korábban még nem volt példa. Rajtunk kívül ez csak két sportági nagyhatalomnak számító hollandoknak és oroszoknak sikerült Euróbából.

Az előzetes számítások szerint a férfiaknál 500 és 1500 méteren három, 1000 méteren két magyar indulhat Phjongcshangban, míg a nőknél minden távon két kvótát sikerült szerezni. A váltók egyaránt nyolcadikként biztosították helyüket a játékokra. A nemzetközi szövetség valószínűleg december elején hozza nyilvánosságra a kvótások hivatalos névsorát.
Telegdi Attila úgy értékelt, hogy a realitásnak megfelelő az egyéni kvóták száma is, de ott mindkét nemnél összejöhetett volna még egy-egy indulási jog. Azt viszont hangsúlyozta, igazán nagy fegyvertény, hogy minden kvótás helyen versenyképes sportolót képesek majd indítani az ötkarikás játékokon.

“Érem a cél a férfi és a női váltó számára is, de egyéniben is éremesélyes versenyzőink vannak” – mondta az olimpiával kapcsolatban a szakági igazgató.

A sportolók egy hét pihenő után folytatják a munkát, a januári Európa-bajnoki indulásról pedig minden versenyző esetében egyénileg döntenek. Fontos szempont, hogy kinek lenne hasznára az olimpiai felkészülésben, azaz Drezdában akár többen lehetőséget kaphatnak a második vonalból is.

Nagy taps köszöntötte a közben az ajtóban feltűnő sportolókat és kísérőiket.

A Knoch család egy erre a napra készült angol feliratos trikóban várta a családfőt hirdetve Viktor már a 4. olimpián indulhat majd Phjongcshangban.

Liu Shaolin Sándor mielőtt továbbutazott volna Angliában a szintén olimpikon kedveséhez készséggel nyilatkozott a média munkatársainak.

“Nem így terveztük, hogy ennyire kicentizzük, de végül sikerült. Szerintem mi voltunk a legboldogabb csapat Szöulban, pedig mi nem is versenyeztünk a döntőben” – mondta a 22. születésnapját éppen hétfőn ünneplő Sanyika arra utalva, hogy a férfi négyes úgy jutott ki Phjongcshangba, hogy a fináléban nem végezhetett dobogós helyen a végül ötödik kazah staféta.

A tavaly 500 méteren világbajnok, idén 1000 méteren szöuli diadalával vk-győztes idősebbik Liu-fivér azt is elárulta, ki ki vérmérséklete szerint nézte a döntőt, ugyanis Knoch Viktor a szállodában maradt, a többiek a lelátóról követték az eseményeket, míg ő közvetlenül a ring széléről.
A csapat rangidőseként negyedik olimpiájára készülő Knoch Viktor saját bevallása szerint képtelen lett volna végignézni a döntőt, televízióban sem követte a futamot, felesége írta meg neki, hogy kijutottak.

A női váltó már az elődöntőbe jutásával kvalifikált az olimpiára. Keszler Andrea elmondta, hogy nagy volt az öröm, de könnyeket csak a fiúk kijutása után hullajtottak, mivel az igazán drámaira sikerült. Az egyéni számokat illetően azt az egyet sajnálja, hogy 1000 méteren nem lett meg a harmadik kvóta, amihez nagyban hozzájárult, hogy számára érthetetlenül kizárták a selejtezőben.

Jászapáti Petra szerint a selejtező éppen azért volt nehéz a női váltó számára, mert ahogy Sanghajban, úgy Szöulban is a nagy rivális franciákkal voltak azonos futamban. Saját bevallása szerint az utolsó három körben Keszlernek és neki kifejezetten nehéz volt megtartania a továbbjutást érő pozíció.

Az indulási jogokon túl a magyarok összesen hét érmet nyertek, s mind a négy állomáson volt dobogós helyezésük a Liu-fivérek révén. Liu Shaolin ötször, öccse, Liu Shaoang kétszer állt dobogóra, előbbi két aranyat és három ezüstöt, míg utóbbi két bronzot gyűjtött.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X