moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. február 25.

Egy híján húsz

A hétvégi, zágrábi juniorversennyel lezárult a kvalifikációs időszak a kolomnai Európa Kupára, egyszersmind eldőlt, hogy az oroszországi megméretésen tizenkilenc rövidpályás gyorskorcsolyázó képviseli a magyar színeket.

Bár nagyszámú küldöttséggel kalkuláltunk, a 19-es szám minden várakozásunkat felülmúlja: ennyi magyar short trackes léphet jégre március 20. és 22. között Kolomnában, az Európa Kupa döntőjében.

Azon a versenyen, amelyre a kelet-európai régióból korcsoportonként nyolc-nyolc versenyző kvalifikálta magát – ehhez jön a nyugat-európai térség másik nyolc korcsolyázója, vagyis Oroszországban a szenior, az A, a B, a C és a D korosztályban egyaránt 16-16 sportoló indul.

A hétvégi zágrábi verseny volt az utolsó kvalifikációs viadal, ezt a fiatalabbaknak, a C és D korcsoportosoknak rendezték, s ott vált véglegessé, hogy ebből a két korosztályból hat versenyzőnk (Csizmadia Márk, Major Dominik, Schönborn Melinda, Kormányos Nina, Szigeti Dóra, Nógrádi Panka) lehet ott Kolomnában.

„Mindhárom váltónk, vagyis a lányok, a fiúk és a vegyes csapat is győzött Zágrábban, ezt mindenképpen kiemelném – kezdte az értékelést Szabó Krisztián, a juniorválogatott vezetőedzője. – A lányok közül Nógrádi Panka nevét említeném, hiszen a D korosztályban ötszáz és ezer méteren is országos csúcsot futott, a fiúk közül pedig Major Dominikét, aki mindhárom távon a második helyen végzett, emellett ötszázon és 777 méteren századokra, illetve tizedekre volt a magyar rekordtól.”

Kolomnában a többi versenyhez hasonlóan háromnapos rendszerben zajlik majd az Európa Kupa, az elvárások kapcsán pedig ha nem is fogalmaz óvatosan Szabó Krisztián, túl nagy terhet azért nem tesz a fiatalok vállára.

„Azokkal szemben, akik az első három hely valamelyikén végeztek a kvalifikációs rangsorban, érmes elvárásaink vannak, akik ennél hátrébb végeztek, azoktól nem realitás dobogót várni – fogalmazott a vezetőedző. – Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy minden korcsoportban erősebb a nyugat-európai mezőny, hiszen ez nem igaz. Mindenki gőzerővel készül az Európa Kupára, például a hétvégi junior országos bajnoksággal, ahol minden indulónk jégre lép a Gyakorló Jégcsarnokban.”


Eredmények

Az Európa Kupa döntőjének magyar induló

Szenior kategória: Tiborcz Dániel

„A” korosztály: Bontovics Balázs, Szigeti Ádám, Talabos Attila, Nagy Netti, Varga Regina

„B” korosztály: Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Somodi Maja, Somogyi Barbara

„C” korosztály: Czank Varga Benjámin, Csizmadia Márk, Imre Patrik, Dobrán Flóra, Kormányos Nina, Schönborn Melinda

„D” korosztály: Major Dominik, Nógrádi Panka, Szigeti Dóra


HUNSKATE Média / Kovács Erika 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X