moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. december 20.

Bánhidi Ákos: „Nagyon büszke vagyok a csapat valamennyi tagjára!”

December második és harmadik hétvégéjén Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban rendezték az ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világkupa-sorozat harmadik és negyedik fordulóját. A magyar csapat két bronzéremmel térhet haza Közép-Ázsiából.

Rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottunk az októberi és a novemberi, észak-amerikai fordulókra nem utazott el, a dupla kazahsztáni fordulót azonban már a magyar küldöttség részvételével rendezték Almatiban. A 11 fős magyar válogatott ifjú reménységekkel a soraiban nagyon szépen helytállt a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben! Jászapáti Petra női 500 méteren bronzérmet szerzett, de a Bácskai Sára, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja és Sziliczei-Német Rebeka összeállítású női váltó is a dobogó harmadik fokára állhatott fel!

Nézzük azonban időrendben az eseményeket. A harmadik forduló eredményei itt olvashatók. A negyedik állomás első, pénteki versenynapján női 500 méteren Bácskai Sára és Jászapáti Petra, 1500 méteren pedig ugyancsak Jászapáti Petra és Sziliczei-Német Rebeka jutott tovább a negyeddöntőbe, míg az uraknál Nógrádi Bence az 500 méteres futamban menetelt tovább. Feltartóztathatatlannak bizonyultak a váltóink is: a női (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka), a férfi és a vegyes (Jászapáti Petra, Sziliczei-Német Rebeka, Talabos Attila, Varnyú Alex) váltók egyaránt meg sem állt az elődöntőig. Sőt, a Bontovics Balázs, Talabos Attila, Varnyú Alex és Nógrádi Bence alkotta kvartett a kínaiakat megelőzve, futamgyőztesként jutott tovább! A selejtezőfutamokban búcsúzókra szombaton a reményfutamok vártak.

A második versenynapon Jászapáti Petra a női 1500 méteres futam B-döntőjében, vagyis a kisdöntőben az első helyen ért célba, míg a vegyes váltó (Bácskai Sára, Jászapáti Petra, Nógrádi Bence és Tiborcz Dániel) a B-döntő negyedik helyén végzett. A női váltó nagyon izgalmas elődöntőt követően, futamgyőztesként kvalifikálta magát az A-döntőbe, akárcsak a férfi váltó, amely drámai küzdelmeket hozó, fordulatos elődöntőből jutott tovább a vasárnapi fináléba. Sziliczei-Német Rebeka az 1500 méteres táv elődöntőjében, Bácskai Sára és Nógrádi Bence pedig 500 méteren a negyeddöntőben búcsúzott.

És következett a magyar bronzvasárnap! A női 500 méteres futam A-döntőjében esés miatt háromszor is rajthoz kellett állnia a hölgyeknek, a harmadik futam végén azonban bronzéremnek örülhettünk, hiszen Jászapáti Petra harmadik lett. Olimpiai bronzérmesünk a célvonalon megsérült, ezért a női váltó Bácskai Sára, Kónya Zsófia, Somodi Maja és Sziliczei-Német Rebeka összetételben állt rajthoz. A női kvartett Dél-Korea és Kanada mögött a harmadik lett, megszerezve ezzel a magyar küldöttség második bronzérmét! A Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel és Varnyú Alex alkotta férfi váltó Kanada, Hollandia és Japán mögött a negyedik helyen ért célba a kazahsztáni Világkupa negyedik fordulójának záró napján.

„A női csapat egész hétvégén nagyon felkészült volt és jól szerepelt, mindemellett az elmúlt két hétvége az önbizalmunkat is építette és erősítette. A vasárnap egy igazi hullámvasút volt! Amikor Petra kvalifikálta magát az 500 méteres futam döntőjébe, hittünk benne, hogy aranyérmes lehet, azonban amikor átlépett a célvonalon, megsérült. Bronzérmet nyert, de bokasérülés miatt a női 3000 méteres váltóban már nem tudott részt venni. Ez nagyon nagy veszteség volt a lányoknak, de ők ennek ellenére nagyon jól szerepeltek, és a vége is jól alakult, hiszen az óriási küzdelemnek meglett az eredménye: megszerezték a nap második bronzérmét! Nagyon örülök és elégedett vagyok, sokat fejlődtek a lányok az elmúlt hónapban” – mondta Nicholas John Gooch, a hölgyek edzője.

„A férfiválogatott – amely elveszítette két klasszisát – generációváltáson megy keresztül. A kazahsztáni megmérettetésen többen is első ízben versenyeztek Világkupán – esetleg korábban egy-két alkalommal tartalékként vettek részt a viadalon. Éppen ezért az egyéni negyeddöntő, a váltó számára pedig a B-döntő volt a cél ezúttal. Ifjú korcsolyázóink azonban az előzetes várakozásokat túlszárnyalva, a vártnál sokkal jobban teljesítettek Bazsa (Varnyú Alex – a szerk.) vezérletével. Ez kissé elbizonytalaníthatja a magyar rövidpályás gyorskorcsolya szurkolóit, azonban a fiatalok megmutatták, hogy igenis van bennük potenciál, hamarosan fel fogják tudni venni a versenyt a világklasszis korcsolyázókkal és a következő olimpián, olimpiákon újfent a csúcsig juthatunk. Addig is kérjük a sportbarátok támogatását, itt az ideje, hogy újra beálljon mindenki a csapat mögé és biztassa őket a céljaik elérésében” – összegezte Lee Chulwon a férfi csapat teljesítményét.

„Az elmúlt hetek, hónapok nehézségei után számunkra is megkezdődött a 2022/2023-as szezon Világkupa-sorozata. A kazahsztáni Almatiban rendezett dupla fordulós megmérettetésen résztvevő magyar csapatra, a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott és a szakmai stáb valamennyi tagjára nagyon büszke vagyok. Nagyon sok minden történt és voltak változások, melyek mindenkit érintettek, és amelyek akár a koncentrációra is hatással lehettek, azonban úgy gondolom, hogy ennek ellenére jól szerepeltünk. A dupla ázsiai forduló felvezetése során elmondtam, hogy a negyeddöntős és az elődöntős helyezéseknek nagyon kell örülnünk és büszkének kell lennünk. Ezt a hölgyek túl is szárnyalták, hiszen két éremmel térhetnek haza, de az uraknak is volt egy A-döntője, ahol nem sokkal csúsztak le a dobogóról és lettek negyedikek. Az egyéni számokban Jászapáti Petra bronzérmet nyert, a fiúknál pedig Nógrádi Bence a negyeddöntőig jutott. Ezeket az eredményeket a hölgyek mellett a váltóink is túlszárnyalták, az elmúlt időszak történéseinek tükrében joggal mondhatom, hogy teljes mértékben elégedettek lehetünk” – kezdte az értékelést az olimpiai keret vezetőedzője, Bánhidi Ákos.

„Ez a verseny egy teljesen új struktúrának az első megmérettetése, első komolyabb állomása volt. Ezen a struktúrán még nagyon sokat kell dolgozni, finomítani és olajozni. Ennek az egyik legfontosabb területe és feladata a fiatalok menedzselése és integrálása. Ami pedig a következő napokat és heteket illeti, sokat nem pihenhetünk, hiszen a következő állomás a januári Európa-bajnokság lesz – a hölgyek és az urak szakmai vezetése egyaránt mindent el fog követni és megtesz azért, hogy mindenki a lehető legtöbbet hozza ki magából és minél jobb eredményeket érjünk el a gdanski kontinensbajnokságon” – fogalmazott Bánhidi Ákos.

 

EREDMÉNYEK

ISU World Cup Short Track #4

Kazahsztán – Almati, 2022. december 16-18.

Női 500m (1)

Bácskai Sára 15., Kónya Zsófia 23.

Női 500m (2)

Jászapáti Petra 3., Kónya Zsófia 23.

Női 1000m

Somodi Maja 16., Bácskai Sára 20., Sziliczei-Német Rebeka 24.

Női 1500m

Jászapáti Petra 8., Sziliczei-Német Rebeka 16., Somodi Maja 30.

Férfi 500m (1)

Nógrádi Bence 20., Talabos Attila 36., Tiborcz Dániel 38.

Férfi 500m (2)

Talabos Attila 21., Bontovics Balázs 23., Szigeti Ádám 32.

Férfi 1000m

Nógrádi Bence 14., Varnyú Alex 33.

Férfi 1500m

Bontovics Balázs 25., Varnyú Alex 28., Szigeti Ádám 33.

Női váltó

Team Hungary 3. (Bácskai Sára, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka)

Férfi váltó

Team Hungary 4. (Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex)

Vegyes váltó

Team Hungary 8. (Bácskai Sára, Jászapáti Petra, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel)

A Világkupa-sorozat 4. fordulójának eredményei itt érhetők el: https://shorttrack.sportresult.com/Results.aspx?evt=11213100000101.

Fotó: ISU Short Track Facebook

HUNSKATE media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X