moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. január 13.

Bácskai Sára Luca 1500m-en bronzérmes az EB-n, mindkét váltónk döntős

A délelőtti rangsoroló versenyben csupán 500m-en voltak érdekeltek rövidpályás gyorskorcsolyázóink. Bácskai Sára Luca futamát megnyerve a leggyorsabb volt az egész mezőnyben. Krueger Cole sem vallott szégyent, hiszen futam másodikként a második legjobb időt mondhatta magáénak a rangsoroló futamok során.

Délután az 1500m elődöntőivel folytatódott a kontinens viadal.

A nőknél Bácskai Sára Luca okosan helyezkedve az olasz olimpiai bajnok Fontana mögött a második helyen jutott be az A döntőbe. Kónya Zsófiát és Jászapáti Petrát egy futamba sorolták. A két magyar még a vezetést is elvállalta, de a végére elfáradtak. Jászapáti harmadikként a B döntőbe jutott. Kónya meg kellett, hogy elégedjen a hatodik helyezéssel.

A férfiaknál megítélésünk szerint Knoch Viktort az egyik kanyarban a holland Knegt akadályozta. A magyar fiú kiesett a ritmusból, a holland megnyerte a futamot. A bírók ráadásul másképp látták és Viktort kizárták a futamból. A következő elődöntőben a fiatal Krueger Cole a negyedik helyen jutott be a B fináléba. Ugyanitt Burján Csaba elesett, s futamában az utolsó helyén ért a célba.

A B döntőben Jászapáti Petra és Krueger Cole egyaránt ötödik lett, így végeredményben a 11. helyet szerezték meg.

A női A döntőben Bácskai Sára Luca 2-2 holland és olasz, továbbá egy orosz riválissal versengett az érmekért. A táv nagy részében bátran versenyezve a harmadik helyen korcsolyázott. Később hátrább csúszott, de a hajrában is versenyben maradt az érmekért. A célban a negyedik helyen haladt át, de mivel az előtte végzett holland Schultingot kizárták, így a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

500m-en mind a négy magyar versenyző – Knoch Viktor, Burján Csaba, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia – a negyeddöntőben búcsúzott az Európa-bajnokság szombati napján.

A két női versenyző azonos futamban szerepelt, de a nem túl előnyös harmadik és negyedik pozícióból rajtolhattak az ötfős negyeddöntőben. A startot követően ez nem is változott, ráadásul az 1500 méteren aranyérmes olasz Martina Valcepina és mögötte a holland Lara van Ruijven olyan tempót diktált, hogy a két magyarnak esélye se volt még előzési kísérletre sem, így egyikük sem jutott tovább.

A férfiaknál annyival jobb volt a helyzet, hogy Knoch és Burján szintén azonos futamban indult, de előbbi a kettes pozícióból rajtolt. A negyedik olimpiájára készülő rangidős magyar meg is tartotta a helyét a startnál, ugyanakkor Burján elbotlott és elesett, így ötödik lett. Knoch viszont az utolsó körig tartotta elődöntőt érő helyét, akkor viszont előbb az 1500 méteren bronzérmes izraeli Vladislav Bykanov, majd az utolsó kanyarban az olasz Yuri Comfortola száguldott el mellette, így mindkét magyar búcsúzott.

A nap zárásaként mindkét magyar váltó könnyedén, futamgyőztesként jutott a fináléba.

A női staféta ezúttal Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra összetételben és ismét az olaszokkal szerepelt egy futamban. A forgatókönyv sem sokat változott a pénteki selejtezőhöz képest: már az első körökben olyan tempót diktált az olasz-magyar tandem, hogy azt nem bírta a német és az ukrán négyes. Ami a különbséget jelentette, hogy az olaszok az egyik váltásnál elestek, ez pedig azt eredményezte, hogy a magyar négyes hatalmas fölénnyel ért célba a 3000 méter végén. A második továbbjutó helyet végül a házigazda németek szerezték meg. A fináléban még az oroszok és a franciák lesznek ott.

A férfi váltó ezúttal már legerősebb összeállításában lépett jégre az 5000 méteres versenyben, azaz Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang alkotta a kvartettet. A magyar négyes nem bízott semmit a véletlenre, azonnal az élre állt, vezető pozícióját pedig egy pillanatra sem engedte át. Mögötte a franciák és a hollandok csatáztak a második helyért, végül a Drezdában már kétszeres aranyérmes Sjinkie Knegt klasszis előzésével utóbbiak jutottak a legjobb négy közé, ahol még az olaszok és az oroszok szerepelnek majd.
Vasárnap az 1000 méteres negyeddöntős és elődöntős futamokkal, illetve döntőkkel, valamint a staféták fináléjával zárul a kontinensviadal.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X