moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. április 19.

Az első találkozás

Munkába álltak válogatott rövidpályás gyorskorcsolyázóink: hétfőn megkezdődött a felkészülés – a pekingi olimpiára.

Egy hónapos pihenőt kaptak short trackeseink – a márciusi országos bajnokság után elpakolták korcsolyáikat és minden egyéb felszerelésüket a sportolók, hogy négy héten keresztül a kikapcsolódás kapja a főszerepet.
Hétfőtől viszont ismét a kőkemény munka kerül előtérbe, bár a versenyzők már két hete „mocorognak”.

„Egyénileg már két hete edzenek a versenyzők, amelyhez tőlünk, edzőktől megkapták az iránymutató programjavaslatokat – mondta el Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere. – Az első találkozás négy hét után pedig ma, azaz hétfőn történt meg, mostanra minden sportoló és az edzői gárda tagjai is megkapták a második oltást. A szezon végén a srácok futottak egy válogatót is, ennek eredményeként némiképp szűkítettük az olimpiai keretet: a munkát tizennyolc versenyzővel, hét lánnyal és tizenegy fiúval kezdjük meg.”

A keretszűkítésnek több oka is volt.
Az edzők mindenképp szerették volna, ha rangja van annak, hogy valaki a legjobbakkal készülhet: morálisan és mentálisan sokat adhat, ha a versenyző úgy érzi, megküzdött azért, hogy az olimpiai keretben dolgozhat.
Emellett nem elhanyagolható szempont az sem, hogy bizonyos létszám fölött jóval hamarabb romlik a jég minősége, s persze az sem mindegy, hogy az edzőknek hányfelé kell figyelnie.

„Akár még tovább is csökkenhet a létszámunk – jegyezte meg Bánhidi Ákos. – A felkészülésünk egyébként a szokott módon kezdődött, vagyis diagnosztikai mérésekkel és alapozó edzésekkel, de egyelőre inkább csak bemozgatjuk az izmokat, a keringési rendszert. Az első napokban, hetekben játékosabban oldjuk meg a feladatokat, és persze kerékpározás és futás is szerepel a programban, ahogyan konditermi mozgás is, mindez persze szép fokozatosan, lépésről lépésre haladva.”

A short trackesek először pénteken lépnek jégre a Gyakorló Jégcsarnokban, de egyelőre hokikorcsolyában, hiszen bandyzni fognak.

Kovács Erika / HUNSKATE Média

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X