moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. január 21.

11 hónap után

Majdnem egy éve nem versenyeztek legjobbjaink: a short track Európa-bajnokság pénteken rajtol – és reményeink szerint kiváló magyar teljesítményeket hoz a verseny.

Tizenegy hónap.

Egyfelől persze nem feltétlenül hosszú idő ez, másfelől viszont nagyon is – s számunkra ez utóbbi kitétel az igazán releváns jelen helyzetben, hiszen lassan egy éve nem versenyeztek rövid pályás gyorskorcsolyázóink: a koronavírus-járvány a felkészülésüket is megtépázta többször, ezzel párhuzamosan pedig sorra törlődtek a versenyek a naptárból, vagyis meglehetősen nehéz és monoton időszak után érkeztünk el idáig.

A gdanski Európa-bajnokság rajtjáig.

„A versenyzőink fejébe ugyan nem látok bele, de különösebb vibrálást nem érzek. Kellő izgalmat igen, hiszen mindenki várta már, hogy versenyezhessünk, s ha kicsivel nagyobb is a feszültség valakiben, mindez szerintem az első futam után rendeződik – mondta el Bánhidi Ákos, a short track válogatott edzője és menedzsere. – Természetesen az, hogy majdnem egy éve voltunk legutóbb ilyen szituációban, nem könnyű, de másoknak sem az. Persze a versenyhelyzet különleges: éles szituációban kell nagyon gyorsan és jó döntéseket hozni, ám úgy vélem, hogy ezek a reflexiók nem törlődnek, nem »felejtődnek el« ennyi idő alatt. Vagy legalábbis hamar visszajönnek. De hangsúlyoznám: a helyzet számunkra is új – és persze új mindenki másnak. Magam is kíváncsian várom, ki hogyan alkalmazkodik hozzá. A mentális állapot mellett persze a fizikai is rendkívül fontos, ennek kapcsán sem mondhatom, hogy olyan nagyon könnyű csúcsformába hozni a versenyzőket, pláne ennyi leállás után…”

A nehézségek ellenére mind az edzők, mind maguk a versenyzők úgy vélik, a csapat jó formában van – az pedig már eldőlt, hogy a férfiaknál Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry, míg a nőknél Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka indul az egyéni küzdelmekben.

Az első napok mínusz tizennégy fokos időjárása mostanra enyhült, mindez viszont azt is magával hozta, hogy a gdanski jégcsarnok jege kicsit „vizesebbé” vált, emellett néminemű nehézséget az okoz, hogy a buborékrendszer miatt a versenyzők és edzők kevesebbet lehetnek együtt, hiszen nincsenek például közös étkezések, a reggelit, az ebédet és a vacsorát továbbra is a szállodai szobába szervírozzák mindenkinek.

„Mindenki betartja a szabályokat, a mozgásterünk korlátozott, a szálloda kerítése a határ, a jégpályáról pedig egyenesen a buszba szállhatunk, az pedig, hogy az edzéseken kívül csak maszkban közlekedhetünk, már természetes az elmúlt hónapok után – folytatta Bánhidi Ákos. – Ahogy máskor is, ezúttal is szeretném, ha jól szerepelnénk az Európa-bajnokságon, ez nyilvánvaló, viszont még ennél is jobban szeretném, ha a verseny nem a sérülésekről szólna, ha az, hogy a korisok elszoktak a versenyzéstől, nem okozna gondot. Számomra ez a legfontosabb most, emellett kíváncsi leszek, hogy az ellenfeleink hol tartanak, milyen állapotban vannak: a versenyen választ kapunk arra, ki mennyire tudta magát »élesíteni« ilyen hosszú kihagyás után, s arra is, kiben mekkora töréseket okozott fizikailag a koronavírus.”

Az Európa-bajnokság január 22-én, pénteken 10 órakor a selejtezőkkel kezdődik meg Gdanskban.

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Gémesi Balázs

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X