moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. szeptember 29.

1000m-en három magyar jutott az elődöntőbe

Az olimpiai kvalifikációs budapesti világkupa második versenynapján az egyéni távok közül az 1000m küzdelmeire került sor. Ezen a távon Jászapáti Petra és a Liu testvérek jutottak tovább a legjobb 21-be, az elődöntőbe.

A nők mezőnyében 70-en, a férfiaknál 90-en álltak rajthoz, így selejtező futamokat is rendeztek.

A harmadik futamban Bácskai Sára Luca a világbajnok brit Elise Christivel és az amerikai Jessica Kooremannal csatázott a biztos továbbjutó első két helyért. Végül harmadik lett, s izgulhatott a 14.futam befejezéséig, hogy ideje elegendő a még továbbjutó helyet jelentő két leggyorsabb harmadik időhöz. Nos nem hiába várta a futamok befejezését, mert a második leggyorsabb harmadikként ő is tovább lépett az előfutamokba.


Ugyanez nem sikerült Keszler Andreának, aki orosz és kanadai vetélytársa mögött a harmadik helyen ért a célba, de ideje csak a 4. volt a harmadikok között, így kiesett a további küzdelmekből. Jászapáti Petra jól felépített taktikával a kanadai Maltais mögött biztos másodikként abszolválta a selejtező futamot.

A három férfi 1000m-es magyar induló a Liu testvérek és Burján Csaba futamát megnyerve jutott be a legjobb 40 közé az előfutamba.

Az első két előfutamban rajtolt a két magyar női induló. A feladat az volt, hogy az első kettőben végezve biztosan kvalifikáljanak a vasárnapi 21 fős elődöntőbe, de a hét futamból csupán egy harmadik helyezett, a leggyengébb időt elérő esik csak ki a további küzdelmekből.

Bácskai Sára Luca a brit Christie, az amerikai Kooreman és a holland van Kerkhof mögött negyedik helyen haladt át a célvonalon, így nem jutott tovább.
Jászapáti Petra egy döntőnek is beillő mezőnyben küzdött a továbbjutó két hely valamelyikéért. Az orosz Prosvirnova és a kanadai Maltais ugyan megelőzte, de a harmadik helyen idővel biztosan jutott tovább a vasárnapi elődöntőbe.

A férfiak  második futamában a lett Zvejnieks az utolsó métereken előzte meg az addig a harmadik helyen haladó Burján Csabát, így a magyar fiú számára ezen a távon befejeződött a világkupa.


Liu Shaolin Sándor viszont ismét eljátszadozott futamában a mezőnnyel, és meggyőző fölénnyel lett első.


Öccse Liu Shaoang sem maradt el bátyjától. A cél előtt pár méterrel még a továbbjutása is kérdéses volt, de végül korcsolyáját elsőként betolva a célba nyerte a futamát.

Délután a váltók két fordulóban küzdenek az elődöntőért.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X