moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. február 15.

Újra bevetésen – Celje Open 2021

Egy év után végre újra külföldi versenyen szerepelhettek műkorcsolyázóink: Csernoch András arany-, Böröcz Máté ezüst-, Schermann Regina pedig bronzérmet nyert a Celje Openen.

Versenyszezonban nem ritka, hogy hétről hétre más országban méretik meg magukat, ám jelen helyzetben a hétvégi Celje Open műkorcsolyázóink számára az idény első külföldi versenye volt. Schermann Regina például, aki a bronzérmet szerezte meg a kilencfős női mezőnyben, a tavaly márciusi junior-világbajnokságon szerepelt utoljára külföldön – nem is akárhogy: a rövidprogramban és a kűrben is elérte a világbajnoki induláshoz szükséges technikai minimumpontszámot.

„A rövidprogramban ez volt a fő cél, nagyon örülök, hogy így sikerült teljesítenem. De a kűrnek még inkább, mert ott ugyan a Budapest Trophyn már megszereztem a minimumpontot, a múlt heti országos bajnokságon eléggé elrontottam a programot. Szerettem volna bizonyítani, megmutatni, hogy az nem én vagyok, hogy sokkal több van bennem. Az elmúlt egy hétben össze tudtam szedni magam mentálisan, ez volt a kulcs.”

A juniorbajnoki ezüstérmes mindkét programban csupán egy-egy hibát vétett, így megjavította egyéni legjobb pontszámát, és bár egyik nap végén sem ő állt a legelőkelőbb helyen a magyar lányok közül, kiegyensúlyozott teljesítményével ő érdemelte ki a bronzérmet.

Ahogy Reginának, úgy Láng Júliának is nagyon hiányzott már, hogy külföldön versenyezhessen – ő még régebben, tavaly februárban lépett utoljára nem hazai jégre. A mieink közül a kűrben ő bizonyult a legjobbnak: ott, szintén új egyéni csúccsal, a második helyet szerezte meg, ám elrontott rövidprogramjából származó hátrányát már nem sikerült ledolgoznia, és végül a negyedik helyen zárt. Magyar bajnok műkorcsolyázónk a szombati futását egy jelnek tekintette.

„Ez most olyan fejbe kólintás volt, mint az, ami a 2019-es junior-világbajnokság előtt történt velem Szarajevóban [ott az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon egy elrontott kűrt követően csak a 13. helyen zárt – a szerk.]. Szerencsére rögtön sikerült megfejtenem az okát, és rendbe tennem a gondolataimat másnapra. Volt bennem egy jó adag düh is, ami így jött ki a kűrben. Ennek örülök, de tény, hogy a rövidprogramban nem lehet hibázni – bár a kűr jól sikerült, látszott a pontokon, hogy máshogy ítéltek meg a bírók így, hogy 11 pont hátrányból az első csoportban korcsolyáztam.” 

Versenyzőnk célja így mindenképpen az, hogy jövő héten Hágában már a rövidprogramot is hibátlanul mutassa be a Challenge Cupon, amely a mieink második, utolsó válogatóversenye a márciusi világbajnokságra. A hollandiai viadalnak pedig Regina pontszerzését követően különösen nagy tétje van. Júlia edzéstársának, Szigeti Bernadettnek, aki élete rövidprogramját korcsolyázta Celjében, és a három magyar lány közül a legjobb pozícióból, a második helyről várhatta a kűrt, szintén most sikerült megszereznie a technikai minimumpontszámot. A kűrben messze került ettől, de Hágában még van esélye a pontszerzésre.             

Akárcsak Csernoch Andrásnak és Böröcz Máténak, akik ilyen sorrendben osztották le egymás között az arany- és ezüstérmet Celjében. András, aki Júliához hasonlóan tavaly februárban, épp a hágai viadalon versenyezhetett utoljára külföldön, nagy fölénnyel győzött, és bár hibátlan rövidprogramjára megkapta a vb-n való induláshoz szükséges technikai pontot, mivel csak ketten indultak, a celjei verseny a férfiaknál nem felelt meg a pontszerzési kritériumoknak.

„Nagyon összeszedettnek éreztem magam, legalább így, ha nem még jobban kell korcsolyáznom Hágában, hogy legyen esélyem. Ez jó gyakorlás volt, sikerült teljesítenem, amiért ide jöttem, és bár ez most nem a pontszerzésről szólt, erőt ad, hogy a kűrben is már csak egy pontra voltam a minimumtól. Tudom, hogy ha egyszer meg lehetett csinálni, többször is meg lehet. A következő egy hétben sok programfutással folytatjuk az edzéseken, hogy a versenyen már rutinból menjen minden” – nyilatkozta kétszeres magyar bajnokunk.

Öt műkorcsolyázónkra tehát jövő héten fontos megmérettetés vár: február 25–28-ig Hágában a világbajnoki indulás a tét!

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X