moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2014. november 22.

Tóth Ivett: “A tökéletes program bemutatása doppingol”

Érdemes lesz megjegyezni Tóth Ivett nevét, aki jelenleg Magyarország első számú műkorcsolyázónője, pedig még be sem töltötte a 16-ot. Legutóbb Graz-ban nyűgözte le a közönséget és a pontozóbírókat: a rövid programban teljesen tiszta tripla Flip – tripla Toe loop kombinációt ugrott. Sebestyén Júlia visszavonulása óta várjuk, hogy ismét magyar lánynak szurkolhassunk a világversenyeken. Európa bajnoknőnk tanítványa már megkezdte diadalútját, hiszen élete első felnőtt versenyén máris érmet szerzett. Nekünk csak annyi dolgunk van, hogy megismerjük, megszeressük és szurkoljunk érte az elkövetkező években.

Tudjuk, hogy édesapád vitt le először a jégre. Hitte, hogy ilyen hatással lesz az életedre ez a lépése?

Mindent a szüleimnek köszönhetek. Ők már egészen az elején látták, hogy sok van bennem. Kicsit ez is a szakmájuk, mindketten testnevelők, mozgással is foglalkoznak. Édesapám nagyon sokszor előre vázolta, hogy mi következik. Ez a mai napig is így van, félelmetesen jól ismernek és látják, hogy mire leszek képes, reálisan. Nem bánták meg, hogy erre az útra léptettek, habár többször is voltak nagyon nehéz helyzetek.

Hogy telik egy átlagos napod?

Reggel 5:30-kor kelek és 7-re megyek jégre. Utána vissza az iskolába Újpestre (Babits Mihály Gimnázium), ahol 2 órát vagyok, aztán megyek vissza a 11:30-as edzésre 12:50-ig. 13:00-tól balett vagy nyújtás Gellén Annával, illetve száraz edzés Juhász Biankával. Általában a napomnak 16:00-kor van vége és utána estig tanulok. Szombaton pihenőnap van, ekkor alszom, és próbálom behozni a tanulásban a lemaradásokat. Szabadidőm nem nagyon van.

Április óta 2004 Európa bajnoka, Sebestyén Júlia az edződ. Mennyiben változtak meg az edzéseid? Miben tudott újat nyújtani neked?

Több balett órám, több szárazedzésem van, hetente egy-két alkalommal pedig Elek Attila segíti az élben korcsolyázást. Julival az edzések sokkal tervezettebbek, precízebbek. Minden mozdulatot külön kidolgozunk. A legkisebb mozdulatra is oda kell figyelnem, keményen behajtja rajtam. Az együttműködés nagyon jó, soha életemben nem vettek ilyen komolyan. Nagyon odafigyel rám, sokszor mondanom sem kell, hogy mit gondolok vagy érzek, máris kapom a segítséget. Ilyenben soha nem volt részem. Juli technikai specialista is, így naprakész minden szabálymódosításban, ez nagy biztonságot ad számomra.

Mesélj kicsit az idei programjaidról! A rövidnek egy korábbi verzióját a budapesti Európa bajnokság gáláján már láthattuk, a kűröd pedig, ha jól tudom, a tavalyi program átdolgozott változata.

Így van. A zene adva volt, és olyan sok volt a változás számomra ebben az évben, hogy változtatni nem akartunk. Juli is futott a Monti Csárdásra, van tapasztalata. A fő célunk a technikai elemek megtanulása és kidolgozása volt. Szeretek sok fajta zenére korcsolyázni.

Hogy zajlott a nyarad? Külföldi edzőtáborban jártál?

Igen, Ljubljanában edzettem két hetet Julival és Shanetta Folléval. Majd itthon is kettőt, utána egy hét pihenő következett, azóta pedig folytatódnak az itthoni edzések.

Nehezíti vagy könnyíti a helyzetedet, hogy itthon egyedül vagy és nincs igazi kihívód az országos bajnokságon?

Bizonyos szempontból könnyű, más szempontból viszont nehéz. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy megtanultam, senkit nem szabad lebecsülni, bárki utolérhet. Ezért minden edzésen keményen dolgozom. Az igazi motiváció belülről jön, de nagyon jó, hogy az OB-n 4 nemzet versenyez, így én is úgy érzem, hogy sokkal komolyabb a verseny.

Mi alapján választod a kűrruháidat? Ki készíti? A program van előbb kész vagy a ruha?

Ha a zene megvan, el szoktuk küldeni a varrónőkhöz, akik készítenek pár tervet. Ezt megnézzük, megbeszéljük és ha minden rendben, elkezdik készíteni a ruhát. Változtatások azért még vannak a próbák alatt. A ruháimat Patru Adriana és Oxana Szalogub készíti.

Milyen korcsolyacipőt illetve pengét használsz? Ki élezi? Milyen gyakran kell cserélni? Jelent nehézséget a felkészülésben egy új korcsolya betörése?

A kérdés nagyon aktuális! Éppen tegnap kaptam meg az új koricipőket. Az előző 5 hónapot bírt, szétszakadt a bőr. Graf Edmontont használok, a penge pedig Graf Diamond. Módos Laci bácsi élezi a pengémet. Az új kori betörése körülbelül másfél, két hetet vesz igénybe. Remélem a Mikulás kupára minden rendben lesz, az országosra egészen biztosan………

………az interjú folytatása (a teljes beszélgetés) itt olvasható:

Forrás: hosszabbitas.hu – Suba Csaba

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X