moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. január 11.

Szerdától szurkolhatunk korcsolyázóinknak az Eb-n 

Ezen a héten Tallinban, az Európa-bajnokságon lépnek jégre a műkorcsolya- és jégtánc-válogatottunk tagjai. Az egyéniben induló női és férfi sportolóink, illetve a három párosunk esélyeiről és az elvárásokról dr. Vardanjan Gurgent, a hazai ágazat sportigazgatóját kérdeztük. 

Nyolcan képviselik hazánkat az észt fővárosban. Volt már ilyenre példa, hogy ennyi versenyzőnk jégre lépett egy Eb-n? 

Jómagam nem emlékszem ilyenre, de ami biztos, hogy olyan sosem fordult elő korábban, hogy egyszerre két műkorcsolya-párosunk ott volt egy Európa-bajnokságon. 

Kiknek szurkolhatunk Tallinban? 

Női műkorcsolyában Schermann Regina, a férfiaknál Csernoch András, a párosoknál a Chtchetinina Ioulia-Magyar Márk és az alig fél éve összeállt Pavlova Mariia-Nagy Balázs duó, a jégtáncosoknál pedig az Ignateva Mariia-Szemko Danijil kettősünk kapott helyet a keretben. 

A decemberben ismét magyar bajnoki címet szerző Láng Júlia miért maradt végül itthon? 

Mert a három hivatalos válogatóverseny – amelyből a magyar bajnoki címről döntő 4 Nemzet Bajnoksága csak az egyik volt – összesített eredményei alapján a műkorcsolyázó hölgyeknél Schermann Regina vívta ki az Eb-n való szereplés jogát. Viszont a két tehetségünk közt roppant kiélezett versenyhelyzet van, így az majd csak a bő egy hónap múlva esedékes hollandiai Challange Cup után derül ki, hogy a márciusi világbajnokságon, Montpellier-ben melyikük lehet ott. Ez persze az éppen aktuális teljesítményükön múlik. 

Visszatérve az Európa-bajnokságra, az utóbbi időszakban a nemzetközi versenyeken elért kiemelkedő eredmények alapján bárkinek van esélye az éremszerzésre? 

Mindenkivel szemben az az elvárás, hogy az első tízben végezzen, de a realitás nem a dobogós helyek megszerzése. Ha ez bárkinek összejön, akkor fülig ér majd a szánk. Viszont a versenyzőink számára most elsősorban a rutinszerzés, illetve az a fő cél, hogy két évvel a budapesti Európa-bajnokság előtt a mezőny és a versenybírák számára megmutassák magukat, hogy a velünk is komolyan kell számolni kategóriába sorolják őket. 

 

Milyen a hangulat a csapatnál, hogy teljesítettek a sportolók az utolsó edzéseken? 

A szakmai stábunk egyöntetű véleménye, hogy a lehető legjobban sikerült mindenki számára a felkészülés, bár Csernoch Andrásnak a minap egy szerencsétlen mozdulat után eltört edzésen a pengéje. Moszkvából tudtunk orosz kollégák segítségével, az utolsó utáni pillanatban Tallinba hozatni megfelelő minőségű versenypengét. Hál’ istennek ez a kis kellemetlenség is megoldódott, és már minden készen áll a szerdai kezdésre! 

Az Európa-bajnokságot az M4 Sport közvetíti élőben.

HUNSKATE media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X