moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. május 20.

„Rengeteg potenciál rejlik Borsod megyében”

Fiatal szakosztály, majd két évtizedes tapasztalattal a háta mögött – sorozatunk következő állomása a DVTK Jegesmedvék részeként működő korcsolyaszakosztály, ahol immár profi körülmények között nevelhetik Borsod megye műkorcsolyázóit és short trackeseit.

„Borsod megye kiaknázatlan terület, rengeteg potenciál rejlik benne” – vallja korábbi hatszoros magyar bajnok, Európa-bajnoki és világbajnoki 10. helyezett műkorcsolyázónk, Vidrai Szabolcs, aki meghívott szakedzőként hétvégente immár 13 éve dolgozik a miskolci műkorcsolyázókkal. Mert bár a nagy múltú DVTK-ban mindössze 2017 őszétől létezik szakosztály, a megyeszékhelyen nem új keletű a sportág: a Miskolci Honvéd SE 2002 áprilisában alapította meg műkorcsolya-szakosztályát. A munka 2011-től Abaházy-Lukács Péter és Bikfalvi Tünde irányításával a Havasszépe SE-ben folytatódott, ám magánegyesületként nem volt könnyű dolguk.

„Korlátozottak voltak a lehetőségek, egy héten összesen négy alkalomra tudtak jeget venni, kétszer hétközben, illetve szombat-vasárnap, amikor odautaztam – idézi fel Vidrai Szabolcs. – Minden korosztály egyszerre volt jégen, az országos bajnokságra, a nemzetközi versenyekre is egyharmad pályán készültek a gyerekek. Hosszú évekig inkább a rekreáció, a szabadidősport dominált az egyesület életében, pedig sok jó képességű gyerek került a látóterünkbe, akik, ha olyan körülmények között edzhettek volna, mint a budapestiek, jóval többre is képesek lettek volna. De még így is szoros versenyben voltak a fővárosiakkal, és dobogós helyeket szereztek az ob-n.”

Szoboszlai Tamás bajnoki címet, Szarka Ivett 8. helyet szerzett a juniorok között a 2019-es országos bajnokságon. A képen edzőikkel, Vidrai Szabolccsal és Osváth Zsuzsannával

Habár időről időre egyre több miskolci korcsolyázó mutathatta meg magát a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) által szabályozott nagyobb korosztályokban – úgymint a junior kategóriában versenyző Szarka Ivett vagy Szoboszlai Tamás, aki junior-világkupán is képviselhette hazánkat –, az egyesület önfenntartó mivolta miatt számottevő változásokat az időközben elnökké előlépő Vidrai Szabolcs sem tudott eszközölni.

„Miután Péter és Tünde 2016-ban felkértek az elnöki posztra, Pest és Miskolc között ingáztam. Nehéz időszak volt ez, hiszen a rendelkezésünkre álló anyagiak a létfenntartást fedezték, de a fejlődéshez nem bizonyultak elegendőnek. Gondolkodni kezdtünk, adott feltételek mellett mégis hogyan tudnánk Miskolc és térségében magasabb szintre emelni a műkorcsolyát, és arra jutottunk, hogy a DVTK-hoz csatlakozva olyan lehetőségek nyílhatnak meg előttünk, amelyek révén jelentős minőségi ugrást érhetünk el a térségben.”

Sajó Márton és tanítványai

Egy évvel korábban ugyanerre a következtetésre jutott Sajó Márton is, aki 2015. január 3-án tartotta meg az első foglalkozást a Havasszépe SE rövidpályás gyorskorcsolya-szakosztályának edzőjeként.

„A 90-es években inkább amatőr szinten működött a short track Miskolcon, a diákolimpiákon teljes csapattal szerepeltek a helyiek. Amikor idejöttem, a nulláról indultam, három olyan gyerekkel, aki már tudott korcsolyázni, de nem akart műkorcsolyázni. Hokikoriban vagy műkoriban jöttek, kinek mije volt. A hónap végén már tízen jártak hozzám, de a szakág akkor kezdett igazán épülni, amikor az egyesület meghirdette a koritanoda programot, amelynek keretében nemcsak műkorcsolyára, gyorskorcsolyára is lehetett jelentkezni. Az évet 15 fővel zártuk” – emlékszik vissza a kezdetekre az edző.

Már nem volt elég az egyharmad, olykor félpályányi terület, amelyen addig készültek, az egyesületnek több jégidőt kellett biztosítania a short trackeseknek. Ez azonban nem volt könnyű a jégkorong és a műkorcsolya mellett.

Short trackesek a Magyar Korcsolyázás Napján

 

„Tartottak attól, hogy a többi sportágtól veszik el az időt, így a következő, 2016–17-es szezonban csak hajnalban és este tudtunk edzeni. 2017 januárjában tárgyaltunk először a DVTK-val a csatlakozásról, a szövetséget Váradi Orsolya [ügyvezetőigazgató-helyettes, azóta ügyvezető igazgató], Telegdi Attila [gyorskorcsolya ágazati sportigazgató] és Blaskó Bertalan [gyorskorcsolya ágazati sportigazgatói asszisztens] képviselte. Mivel Sanyiék [Liu Shaolin Sándor] már elég ismertek voltak, a DVTK-t nem kellett nagyon győzködni, tudták, hogy ez egy jó lehetőség, de természetesen sokat nyomott a latban, hogy látták, a szövetség is a csatlakozás mellett áll.”

Megkönnyítve a short trackesek dolgát a Havasszépe SE 2017 szeptemberében megszüntette szakosztályát, így a sportolóknak nem kellett kivárniuk az átigazolási időszakot, és októberben már a DVTK kötelékében kezdhették meg a szezont. Ebben a MOKSZ két korábbi ügyvezetőjének, Orendi Mihálynak és Schulek Csabának is fontos szerepe volt – főként az előbbinek a műkorcsolyázók csatlakozásában is, amiről 2018. nyár elején kezdődtek meg a tárgyalások, és októberben, egy évvel a gyorskorcsolyázók után ők is a DVTK-ba igazoltak.

„Bár még két év sem telt el a klubváltásunk óta, már most jól láthatók döntésünk előnyei – mutat rá Vidrai Szabolcs. – Korosztályok és tudásszint alapján csoportokra bontva tudunk dolgozni a gyerekekkel, akik több időt tölthetnek a jégen. Ez fontos eleme azon célkitűzéseinknek, amelyek annak idején a csatlakozásra sarkalltak minket, azaz, hogy sportolóinknak magasabb edzésminőséget nyújthassunk, és ezzel párhuzamosan komoly utánpótlásbázist építhessünk ki. Az első lépést jelentő Gyere korizni! – Sport XXI program keretében megtapasztalhattuk, hogy a DVTK mint márka mennyire vonzza a korcsolyázni vágyó gyerekeket: már szeptemberben, a szezon kezdetén 30-an jártak a heti két-három jeges és két szárazedzésre.”

A VII. Kispályás Kupán Budakalászon a klub 18 műkorcsolyázóval képviseltette magát

A több és ideálisabb időpontokban tartott edzések, valamint a sikeres Sport XXI program mellett Sajó Márton a szakágak közti együttműködést és átjárhatóságot hangsúlyozza.     

„A műkorcsolyaedzők az alapoktól tanítják korcsolyázni a gyerekeket, a hokisokat és a short trackeseket is, ami nagy segítséget jelent, hiszen egyedül vagyok a gyorskorcsolyázókra. Mindemellett ha bármelyikünk felismeri, hogy a hozzá kerülő gyerekhez adottságait tekintve jobban passzolna egy másik sportág, átirányítja a kollégákhoz. Többnyire short trackből mennek jégkorongba, és fordítva, de van egy olyan kislány is, aki párhuzamosan mű- és gyorskorcsolyázik. Egyikünk sem azt tartja szem előtt, hogy minél több gyerek legyen nála, hanem azt, hogy mindegyik gyerek azt a sportágat űzze, amelyben a legboldogabb és legsikeresebb lehet.”

A műkorcsolyázóknál ezért egy egész csapat dolgozik: a Budapest és Miskolc között ingázó Vidrai Szabolcs munkáját Osváth Katica, Osváth Zsuzsanna, Gombos Viktória, Handzó Csilla, Handzó Réka és Molnár Anikó segíti, akik a szövetség iránymutatása alapján kidolgozott, korosztályokhoz rendelt követelményrendszer szerint foglalkoznak saját csoportjukkal. A csapat oszlopos tagja a miskolci műkorcsolya koordinációjáért felelős id. Szarka Ivett is, aki nemcsak a szükséges feltételeket teremti meg a háttérben, hanem a műkorcsolyaversenyeket is szervezi a DVTK keretein belül. Munkájának köszönhető, hogy a DVTK–Avas Kupát és a DVTK–Kelet-Magyarország Kupát is több ízben rendezhették már meg Miskolcon, amelyek nagy hagyományú és nagy népszerűségnek örvendő versenyekké nőtték ki magukat.

A hazai pályán versenyző Rákai Dorka nyerte a 2019-es DVTK – Avas Cup versenyt. A képen edzőjével, Osváth Zsuzsannával

„Fiatal, sikerre éhes edzői gárdával indultunk, amelyet feladatunk megbecsülni és folyamatosan képezni – emeli ki Vidrai Szabolcs. – Tanfolyamunk a MOKSZ által elfogadott Hosszú távú sportolófejlesztési program (LTAD) alapján működik, vagyis először játékosan megszerettetjük a sportágat a gyerekekkel, ami kulcsa annak, hogy bennmaradjanak a rendszerben, majd erre építjük a sportágspecifikus képzést. Nagyon fontos, hogy versenyzőink heti egy hajnali alkalom kivételével mindennap az iskolához igazított időben tudnak edzeni, és minden jeges foglalkozás után szárazedzésen, általában heti két balettórán, valamint ugró-, erősítő és nyújtóedzésen vesznek részt.”

Short trackesek az oldalt nyitott pályán

A fedett pályát augusztustól április végéig használhatják a korcsolyázók, de novembertől márciusig egy oldalt nyitott, tetővel fedett pálya is rendelkezésükre áll, növelve az edzéslehetőségeket, amelyből a gyorskorcsolyázók profitálnak.

„Heti két jeges és három szárazedzést tartunk, ami a versenyzők számára kiegészül még egy hajnali jeges edzéssel – mondja Sajó Márton. – Novembertől, amikor kinyit a kinti pálya, már heti négyszer lehetünk jégen. Májusban levezetésképpen és már a következő szezonra is készülve még tartunk heti három szárazedzést, majd a június–július egyéni munkával és pihenéssel telik. Augusztusban bicikilizésre, imitációra és szárazedzésekre épülő edzőtáborokkal vesszük fel újra a fonalat. Az elmúlt két nyáron a jászberényiekkel együtt készültünk, egy hetet nálunk, egy hetet náluk, ami nagyon hasznos volt a gyerekeknek.

Amikor nincs jég, többek között görkorcsolyás edzésekkel tartják formában magukat a short trackesek

A jobb edzéslehetőségeknek köszönhetően megindult a minőségi fejlődés, amely a versenyeredményekben is meg-megmutatkozott: a short trackes Szabó Barnabás junior F korosztályban bronzérmes, junior E kategóriában ezüstérmes lett az utánpótlás országos bajnokságon, Fedor András pedig első miskolci versenyzőként 50 másodperc alá került 500 méteren. Sőt, tavaly az évek óta megrendezett műkorcsolyaversenyek mellett az első DVTK által szervezett gyorskorcsolyaversenyre is sor került, amelyen Miskolc, Debrecen, Jászberény és Eperjes korcsolyázói vettek részt. A műkorcsolyázók közül Rákai Dorka az elmúlt szezonban megnyerte a DVTK – Kelet-Magyarország Kupát korosztályában, míg Gilányi Péter tavalyi ezüstérme után idén bajnoki címet szerzett az utánpótlás országos bajnokságon.

Az országos bajnok Gilányi Péter Vidrai Szabolccsal és Osváth Zsuzsannával

Vidrai Szabolcs, aki versenycentrikus edzőnek vallja magát, a szakosztály egyik fő célkitűzéseként nevezi meg azt, hogy minden évben látványosan növekedjen első körben a hazai és a környező országokban rendezett versenyeken induló miskolci korcsolyázók száma. 

„Hiszem, hogy a legtöbb motivációt és tapasztalatot a versenyek révén szerezhetik meg a sportolók. A mai világban nagyon sok kritériumnak kell megfelelni és rendkívül összetett munkát kell végezni ahhoz, hogy sikeres élsportolóvá váljon valaki. Ahhoz pedig, hogy megtaláljuk azokat a tehetségeket, akik felteszik erre az életüket, nagy volument kell megmozgatnunk. Kapcsolatban vagyunk óvodákkal, így adott a lehetőség, hogy korban optimális gyermekállományhoz jussunk, illetve a DVTK szerződésben áll a Vörösmarty Általános Iskolával is.”

Tudniillik a DVTK iskolarendszere keretében elindítottak korcsolya tagozatos osztályokat, és a 2019–20-as tanévtől a gyorskorcsolyát is felvették a választható sportágak közé. A rendszer lényege, hogy a jégpályán holtidőnek számító délelőtti idősávokra teszik a testnevelésórákat, így biztosítva a gyerekek számára a jeges edzések látogatását.

A műkorcsolyázók 2019-es évzáró gálája

Az edzésmunka mellett a csapat összekovácsolása is nagy hangsúlyt kap: a gyerekek halloweenbulin, Mikulás-ünnepségen, karácsonyi gálán, farsangi bulin, gyereknapi programokon és közös túrázásokon, valamint a DVTK valamennyi sportágát, szakosztályát felvonultató családi rendezvényeken is részt vehetnek. De a korcsolyaszakosztály a szülőkre is gondol.     

„A tanfolyamos foglalkozások keretében a szülők külön edzővel felmehetnek a jégre. Nagyon örülnek ennek a lehetőségnek, mert így ők is aktívan tölthetik az időt, míg a gyereküket várják, ami az egyesületnek pedig bevételi forrást jelent” – mondja Vidrai Szabolcs.

S hogy mik a további célok?

A gyorskorcsolyázóknál az első és legfontosabb az edzőgárda kialakítása.

„Ahhoz, hogy igazán professzionális, minőségi munkát végezhessünk, és számolni lehessen velünk, egymagam nem leszek elég, legalább egy kollégát mindenképp szeretnék Miskolcra hozni – szögezi le Sajó Márton, aki jelenleg a Testnevelési Egyetem szakedzői képzését végzi. – Így tudjuk megkezdeni az utánpótlásbázis szisztematikus növelését, ezt pedig a DVTK iskolarendszere is segítené, amelyet a tervek szerint a gimnáziumi osztályokra, illetve az egyetemi tanulmányokra is kiterjesztenének. Célunk, hogy junior országos bajnoki címet szerezzünk, mert ez miskolci short trackesnek eddig még nem sikerült. Meglátásom szerint itt 14 éves korukig tudjuk fejleszteni a versenyzőket – a cél az, hogy addig olyan szintre juttassuk őket, hogy minél többükre felfigyeljenek, és felhívják őket Pestre a korosztályos válogatottba.”

Szabó Barnabás a 2015-ös Santa Claus Cupon

 

Vidrai Szabolcs ugyancsak a fővárosi eredményeket állítja mérceként a műkorcsolyázók elé, illetve új sportág bevonását is tervezi.

„A legfontosabb most az, hogy az új generáció partiban legyen a budapestiekkel – erre lehet majd építeni a további célokat. Távlati terveink között szerepel egy szinkronkorcsolya-csapat megalakítása is, de ehhez idő kell, hiszen most még a korcsolyaalapokat tanulják a tanfolyamon részt vevő gyerekek. A DVTK vezetésével karöltve azt valljuk küldetésünknek, hogy minél több gyereket bevonzzunk, így Orendi Mihály [a MOKSZ korábbi ügyvezető igazgatója] szavaival élve megtaláljuk a kincseket, és minőségi korcsolyázókat neveljünk belőlük valamelyik szakág számára. Borsod megyében rengeteg lehetőség rejlik – célunk, hogy ezeket a lehetőségeket valósággá formáljuk.”


Klub neve: Miskolci Jegesmedve Jégkorong SE

Szakosztály alapításának éve: 2017

Versenyengedéllyel rendelkező sportolók száma: 24

Cím: 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 19.

Telefonszám:

Osváth Katica (műkorcsolya): +36 30 982 7922

Sajó Márton (gyorskorcsolya): +36 20 564 4325

E-mail-cím:

Osváth Katica (műkorcsolya): osvath.katica.97@gmail.com

Sajó Márton (gyorskorcsolya): sajomarton96@gmail.com


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X