moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. január 10.

Rajtuk a világ szeme – YOG 2020

Négy versenyzőnk is tagja az eddigi legnépesebb, 23 fős magyar különítménynek: a csütörtök este kezdődő, Lausanne-ban megrendezett téli ifjúsági olimpián (YOG) műkorcsolyában Schermann Regina, gyorskorcsolyában Bíró Hanna, rövidpályás gyorskorcsolyában pedig Somogyi Barbara és Jászapáti Péter képviseli a nemzeti színeket.  

Harmadszor is kigyúlt a téli ifjúsági olimpia lángja – Innsbruck (2012.) és Lillehammer (2016.) után idén Lausanne rendezheti meg a fiatalok ötkarikás eseményét, amely csütörtök este hihetetlenül látványos megnyitóünnepséggel vette kezdetét. A műsor keretében a rendező ország, Svájc kultúrája és történelme mellett fontos szerepet kapott a nemek közti egyenlőség, a fenntartható kivitelezés és az emberiség sokszínűségéből fakadó egység is.

A zászlós bevonulást követően fiatal helyi tehetségek társaságában Svájc olimpiai ezüstérmes műkorcsolyázója, Stephane Lambiel is fellépett, majd a szervezőbizottság elnöke, Virginie Faivre és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach köszöntötte a sportolókat és a közönséget, az ünnepélyes eskütétel után pedig a svájci csapat legfiatalabb tagja, a jégtáncos Gina Zehnder meggyújtotta az olimpiai lángot.

A 10 szakágat képviselő 23 fős magyar csapat első fele kedd este érkezett meg Lausanne-ba – köztük Schermann Regina műkorcsolyázónk is, aki először tapasztalta meg, és nagyon élvezte, hogy más sportágakat űző sportolókkal, hokisokkal, curlingesekkel, alpesi sízőkkel egy csapattá kovácsolódtak. Az elmúlt napokban volt alkalmuk felderíteni a kiválóan felszerelt olimpiai falu adta lehetőségeket, és gyönyörködhettek a hegyekre nyíló páratlan kilátásban is, de a főszerep természetesen az edzéseké volt, hiszen a Jégkorszak SE műkorcsolyázója már 11-én, szombaton megkezdi szereplését.

„Remek a jég, az edzések is nagyon jól mentek. Az olimpiai falu lenyűgöző – tulajdonképpen már az is edzésnek mondható, mire azt körbejárjuk. Hét-nyolc emelet, amelyet csigalépcsőszerűen építettek meg, úgy 3-3,5 km-es táv. Egyik nap felfutottam a tetejére, gyönyörű a kilátás” – mesélte Regina, aki, mint megtudtuk, nem csak a jeget és az állóképességét tesztelte.

„Az olimpiai faluban érdekes alkalmazásokat lehet kipróbálni – amellett, hogy van navigációs alkalmazás, illetve kvízjáték is, amelyben a helyes válaszokért kitűzőket lehet nyerni, méréseken is részt vehetünk. Egy lábemeléses teszttel például azt mérték, mennyire vagyok laza, egy másik, egyensúlyérzéket vizsgáló feladatban pedig egy keretről lógó lappal szembe állítottak, majd előre, aztán hátra kellett menni, és hirtelen stabilan megállni. Ezen a teszten 3. lettem az összes résztvevő közül.”

Az olimpiai falu. Fotó: Szalmás Péter (MOB)

Ezzel a helyezéssel a versenyen is kiegyeznénk, ám Reginának nem lesz könnyű dolga, hiszen a 16 fős mezőnyben felnőtt világkupaérmes koreai, junior-világkupadöntős és junior-világbajnoki 4. orosz, valamint japán és amerikai tehetségek mellett számos felnőtt Európa-bajnoki résztvevő is található. Amikor céljairól kérdeztük, úgy nyilatkozott: a top 10-ben szeretne végezni.

A péntek esti sorsoláson Regina az 5-ös sorszámot húzta, így szombaton 16:43-kor futja rövidprogramját, amelyet itt lehet követni:

Lévén, hogy a különféle sportágak sajátosságai miatt a verseny több helyszínen zajlik, a lausanne-ival egy időben St. Moritzban is ünnepélyes megnyitót tartottak, ahol gyorskorcsolyázónk, Bíró Hanna vihette a magyar zászlót. A junior-világkupákon ígéretesen teljesítő sportoló vasárnap 500, hétfőn pedig 1500 méteren bizonyíthat. A Reginához hasonlóan Lausanne-ban jégre lépő short trackesek mezőnyében a váltóval tavaly felnőtt Európa-bajnoki bronzérmet szerző Somogyi Barbara, valamint Jászapáti Péter képviseli a magyar színeket – ők január 18-án kezdik meg szereplésüket. 

Az M4 Sport január 11. szombattól mindennap ad összefoglalót a versenyekről, az Olympic Channel csatornáján pedig élőben követhetik az eseményeket az érdeklődők. 

További információk

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X