moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2015. december 21.

Négy Nemzet Bajnokság: Sikert sikerre halmozott a magyar pontozásos ágazat

Aranyat, ezüstöt, bronzot is hazahozott a magyar műkorcsolya- és jégtánc csapat a Trinecben rendezett hétvégi Négy Nemzet Bajnokságról. A legtöbb érmet Magyarország nyerte el. Versenyzőink, fiatal életkoruk miatt, a Visegrádi Trophy (18 év alatti) versengésében is részt vettek. Ezt az elismerést a nőknél Tóth Ivett érdemelte ki, Medgyesi Fruzsina pedig a második helyen végzett. A junioroknál ugyanebben a Wei Kimberly-Fourati Iliász kettős lett a harmadik. A Magyar Bajnoki címek is megszülettek.

Engi Klára Pontozásos Ágazati Igazgató

4NC I. nap

Hosszú, tanulságos nap után vagyunk Trinecben, a 4 Nemzet Bajnokságon. A mondhatni klasszikus, régi idők emlékét idéző megnyitó és sorsolás után a szombati nappal kezdődtek meg a versenyek. Reggel 7-től folyamatosak voltak a 20’ edzések a különböző kategóriáknak, a verseny sorrendjének megfelelően. Így párosaink kezdték a versengést 11.25-kor. Bár ellenfeleik itt nem voltak, kiegyensúlyozottan, apróbb tévesztésekkel mutatták be a rövid programot. Dicsérték őket és reméljük, hogy szép eredményeket várhatunk még Tőlük. Következett a női verseny, ami egyben szenior válogató az EB-re: Ivett futott 8.-nak, egyben elsőnek a magyarok közül. Jó bemelegítés után magabiztos tripla-tripla sorozattal kezdett. Sajnos, a lendülete kissé visszaesett, ezért a 3 Lutzot szimplázta le, majd szép 2 Axelt ugrott . A további szép korcsolyázásával és jó forgásaival viszont magas pontokat gyűjtött, így a 2. helyen végzett. Fruzsi következett, aki nagyon szerette volna bizonyítani, hogy képes hibátlan rövidet korizni. Így is lett, hisz hitt magában! Bár pontjaival nem volt maradéktalanul elégedett, de futásával igen. Az 5. helyen várta a folytatást. Ugyanígy érzett Bátori Julcsi is, aki a 10. Szombathelyi Eszter a 20. lett a rövid program után. A jégtáncosaink fekete szombatot tartottak. Nem túl kedvező sorsolással a háromból már kettő, az első csoportban melegített. Ez persze nem kizáró ok a jó futáshoz, de szerencsének sem mondható. Bár ebben a szakágban nem jellemző a sok esés/rontás, ezen a délutánon csak a mieink produkálták, sajnos. A fair-play jegyében történt minden. A Marton-Semko kettős (Berecz Ilona tanítványai) apróbb hiba után, bár addig jól futottak, elesett a forgatott emelésben. Ezt megirigyelve, szintén egy harmonikus keringő végén, apró tévesztés után, a Jakucs-Illés pár, az ugyanazon típusú emelésben pórul járt. A harmadik jégtáncosunk, Wei-Fourati sem volt rest, s bár ugyanolyan emelésük nincs, de találtak ők is lehetőséget a rontásra/esésre. A twizzle-ben Iliasnak sikerült összeesnie. Kitettünk magunkért, és különösen ez azért volt szomorú, mert a programjaik többi részében látszódott a sok munka, fejlődés. Ezenfelül, ellenfeleinkkel szemben jogosan éreztük, hogy akár dobogós reményeink is lehetnének az összetett versenyben. Így másnap mindenkinek dupla annyit kellett dolgoznia. Párjaink a 4.,5.,6. helyen várták a folytatást. JVB válogató ez a verseny náluk. A fiúk, akik életük első szenior versenyén indultak, sokat izgultak. Mindegyikőjük tesztelte magát a felnőtt versenyzők között, így olyan ugrásokat mutattak be, amelyeket eddig Ők még nem próbáltak. Jól futottak, de a kisebb hibák sem megengedettek a 4fordulatosak és tripla Axelek között. Végül Alex a 11. Szása a 12. és Máté a 15. helyre kerültek.

4NC II. nap

Izgatottan és nagy figyelemmel vártuk a ezt a napot, hisz ez volt az éremosztó nap. A verseny reggel 9-kor kezdődött a páros műkorcsolyázóink versenyével. Nem szokványos, hogy ilyen hajnalban versenyezzenek műkorcsolyázók, de szerencsére edzésen lehet ilyet gyakorolni, még ha nem is ugyanaz. Indításnak immár a kűrbe is sikerült, új elemként, beletenni a tripla csavart, ami ma még jobban sikerült. Nehezítették a programot két kidobott ugrással is. Ezek az újítások hoztak némi hibát, de a céljaik sokkal távolabb mutatóak, így ez kiváló alkalom volt a tesztelésre. Pár nap pihenés után folytatják a felkészülést a január végi Európa-bajnokságra, ahol már sokkal népesebb mezőnyben kell magabiztosan megmérettetni magukat. Női versenyzőink igazán kitettek magukért. Mindenki a legjobb formáját futotta és tündököltek utána a sikerben. Lehetett látni, hogy nagyon koncentrálnak, de megérte. Ivett 6, Fruzsina 5, Julcsi pedig 4 triplás programokat futottak. Eszternek pedig a tisztes helytállás volt a feladat. Az előadásmódjuk is sokat fejlődött a magabiztosságuk mellett, amit a pontozóbírók is értékeltek végre. Büszkék vagyunk rájuk! A 4 Nemzet összetett bajnokság 2. helyezettje Ivett, 3. helyezettje Fruzsi lett. Egyúttal Ivett lett a Visegrádi Trophy bajnoka ( 18 év alatti versenyzők kupája), Fruzsi a 2. A verseny végeredményében Julcsi a 11., Eszter a 20. helyen végzett. Egyúttal ez a verseny volt a januári EB válogató versenysorozat III. állomása, amellyel eldőlt, hogy az ágazati vezetés Ivettet javasolja az Elnökségnek a női műkorcsolya számba. A jégtáncosok ezen a napon igazán jó formájukat hozták. Persze mondhatnánk, hogy késő, de talán mégsem. Nagyon fiatalok ők is, még több év junior szereplés van bennük és minden egyes ilyen megmérettetés előrébb viszi őket a későbbi stabil, jó szerepléshez. Ezzel együtt is sikerült a Kimberly- Iliász kettősünknek a 3. helyre feltornázniuk magukat. Villő és Danyil végzett az 5., míg Hanna és Dani a 6.helyen. A Junior Vb-ért való csatározásban így 10, 8, 6, pontot szereztek.  Fiaink is mindenki megelégedésére korcsolyáztak. Itt Alex futott egy magabiztos, jó programot. 5 Tripla ugrással. Bár szeniorként most debütált, minekutána korábban már megszerezte az EB kvalifikációs pontokat és itt is magabiztosan korcsolyázott, felmerült az a lehetőség, hogy érdemes lenne bemutatkoznia a január végi, Pozsonyban rendezendő felnőtt kontinensviadalon is, amihez az Elnökség hozzájárulását kell kérni, hisz akkor így 1971 után ismét minden szakágban indítana Magyarország versenyzőt.  Ennek sporttörténeti jelentősége mellet, sportpolitikai szempontból is nagy jelentősége lenne. Szása sokkal meggyőzőbb volt, mint korábbi versenyein, ugyanúgy ahogyan Máté is.

Ezzel és az alábbi összegzéssel befejeződött a Négy Nemzet Bajnoksága, ahol a szenior érmeseket figyelembe véve, az 1 arany, 1 ezüst és 1 bronzéremmel, a legtöbb érmet szereztük meg. Versenyzőink, fiatal életkoruk miatt, a Visegrádi Trophy (18 év alatti) versengésében is részt vettek. Ezt a versenyt a nőknél Ivett nyerte és Fruzsi 2. lett. A junioroknál ugyanebben, Kimberly-Iliász jégtáncosunk a 3 lett.

A Magyar Bajnoki címek is itt lettek kiosztva:

magyar_nok

Szenior nők:

1. Tóth Ivett  SKSE  (edző: Gór-Sebestyén Júlia)

2. Medgyesi Fruzsina Jégcsillag SE  (edző: Tokaji-Kulcsár Zsófia, Tóth Zoltán))

3. Bátori Júlia Jégcsillag SE   (edző: Tokaji-Kulcsár Zsófia, Tóth Zoltán)

4. Szombathelyi Eszter  BKE  (edző: Czakó György)

ferfi_dobogo

Szenior férfiak:

1. Maszljanko Alexander  Sportország SE  (edző: Akopjan Gayane)

2. Borovoj Alexander SKSE   (edző: Gór-Sebestyén Júlia)

3. Böröcz Máté Sportország SE   (edző: Akopjan Gayane)

paros9.Új

Szenior páros:

1. Pearce Anne-Marie- Magyar Márk  (edző: Rocknee Brubaker)

jegtanc_dobogo

Junior jégtánc:

1. Wei Kimberly-Fourati Iliász  MTK (edző: Denis Petukhov)

2. Marton Villő- Semko Danyil  Sportország SE  (edző: Vedresné Berecz Ilona)

3. Jakucs Hanna- Illés Dániel   Ice-Team SE  ( edző: Roberto Pelizzola)

Részletes eredmények itt megtalálhatóak.

A magyar csapat rendkívül boldogan és kiegyensúlyozottan zárta a versenyt és azt gondolom, a közös szurkolás és utazás mindenképpen még jobban összehozta a versenyzőket, edzőket. Este még arra is volt módunk, hogy Ivett 17. születésnapját nem csak jó futással és jó eredménnyel, de egy nagy tortával is megünnepeljük a szállodában.”

Gór-Sebestyén Júlia

„Tóth Ivett (Sebestyén KSE) harmadik alkalommal lett Felnőtt Magyar Bajnok junior korúként. Meggyőzően futott a kűr programban. Hat triplát ugrott, Tripla- tripla Toeloop kombinációval, amely a rövid programban is szépen sikerült. Programjában mind az öt féle tripla szerepel, amely mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény.  Emellett, mint junior korú a Visegrádi bajnoki címet is megszerezte, illetve a Négy Nemzet bajnokságán a 2. helyen végzett. Ivett a szezont nagyon jól kezdte, hiszen a Junior Világkupák során az oroszok mögött az összesített eredményben a második európai országként végzett. Ezzel kvalifikálta Magyarországot a Junior Olimpiára. Indulás csak 12 napon múlott. Ugyanis 1998. december 20-án született és csak az 1999-2000-ben született versenyzők indulhatnak. A hétvégi teljesítményével azonban véglegesen eldőlt – hiszen mind a három válogató versenyt megnyerte – hogy a jövő év januárjában megrendezendő Európa-bajnokságon képviselheti hazánkat Pozsonyban. Bízunk a jó szereplésben és az elkövetkező Ünnepek alatt is azon dolgozunk majd, hogy minél jobb teljesítményt nyújtson a kontinensviadalon.

Borovoj Alexander ( Sebestyén KSE) a Felnőtt Magyar Bajnokság 2. helyén végzett és először versenyzett a felnőttek között, hiszen ő még junior korú. A kűrben a hibáktól eltekintve szépen futott. Reméljük, ez a verseny önbizalmat ad majd neki, hiszen szépen megállta a helyét a nemzetközi felnőtt mezőnyben, amely az utóbbi években igen erős!”

Tokaji-Kulcsár Zsófia

„Medgyesi Fruzsina mindkét nap szinte hibátlanul teljesített. A rövid programban pár századdal elmaradva a világbajnokság technikai minimum pontjától gyönyörű tripla rittberger dupla toeloop kombinációt ugrott, a program második felében a tripla salchow szépen sikerült, végül a dupla axelban lépett el. A forgásokban nem kapta meg a megszokott szinteket, de a kűrben már ezekkel sem volt probléma, ahol másnap 5 triplát mutatott be. A világbajnokság technikai minimum pontját elérte a kűrben, de ez most nem számít ezen a versenyen. Gyönyörű kűrt futott, értékes magas ugrásokkal és gyors forgásokkal. Mindkét nap nagyon kiegyensúlyozottan teljesített. Fruzsi 20 lányból lett a harmadik a Négy Nemzet Bajnokságon, második a Visegrád Trophyn és szintén második helyen végzett a Magyar Bajnokságon.

Bátori Júlia szeptember végén még a Sportkórházban feküdt bal térd porcműtéttel. Rehabilitációja 2 hónapja kezdődött el, amit nagyon kitartóan és okosan csinált végig. Ennek eredményeképpen Julcsi már el tudott indulni és teljes erőbedobással versenyezett a Négy Nemzet Bajnokságon. Mindkét nap kiegyensúlyozottan teljesített, szinte hibátlanul ugrotta meg a program elemeit. Négy triplát mutatott be a kűrben és a forgásai is nagyon szépek voltak. A technikai panel sajnos nem úgy értékelte az ugrásokat, ahogy számítottuk, de majd a további versenyeken próbálunk ezeken is tökéletesíteni. Nagyon szépen teljesített és büszkék vagyunk arra, hogy felépülése után már ilyen színvonalon tudott versenyezni. Julcsi 11. lett a Négy Nemzet Bajnokságon és 3. a Magyar Bajnokságon.

Fruzsi és Julcsi is első felnőtt Négy Nemzet és első Felnőtt Magyar Bajnokságán vett részt. Jól érezte magát együtt a csapat, minden szakág versenyzői, edzői és bírái. Köszönjük, Engi Klára Pontozásos Ágazati igazgatónak a nagyszerű csapatvezetést és a többi között a palánk melletti támogatást is, ami nagyon sokat segített a gyerekeknek a futás előtti pillanatokban.”

Fotóalbum a Négy Nemzet Bajnokságáról.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X