moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. augusztus 27.

Mosolyország 2013

fs_tabor2013„Anyu, ugye jövőre is jöhetek?” – kérdezte csillogó szemmel az egyik magyar kislány, miközben jött le a jégről. Úgy tíz éves lehetett. Hát igen, eljött az utolsó nap a Nemzetközi Műkorcsolya edzőtáborban.

Második alkalommal rendezte meg a MOKSZ az ISU Fejlesztési Program segítségével lebonyolított regionális edzőtábort. A sikert mi sem bizonyítja jobban, minthogy 7 ország közel 40 versenyzője jött el a budapesti Gyakorló Jégcsarnokba. A 11 napos edzőtábor résztvevői között a hazai versenyzőkön túl találkozhattunk osztrák, szlovák, szerb, horvát, lett és észt fiatalokkal és edzőikkel is.

A korcsolyázók életkoruk és képességeik alapján 3 csoportba bontva dolgoztak 11 napon keresztül. Az edzőtábor erős szakmai programjában napi két jeges edzés, balett óra, a mozgásminőség javítását célzó irányított bemelegítés, erőfejlesztő száraz edzés és sportágspecifikus nyújtásgyakorlatokat magába foglaló levezetés szerepelt. Mindezek mellett elméleti előadásokra is sor került: a gyerekek és szüleik a táplálkozástan témakörében szerezhettek további ismereteket, míg az edzők egy szeminárium keretében a megfelelő koreográfia készítésével, a versenyzők edzésprogramjának optimális kialakításával és, a programok tartalmának bírói megközelítéseiről szóló képzésben vettek részt..

A kimagasló szakmai munkát, többek között, Shanetta Folle neve fémjelezte, aki Mao Asada többszörös japán világbajnok technikai edzője is. Shanetta Folle tartotta az edzői kurzust is, ahol a résztvevők Kulcsár Zsófia, technikai specialista közreműködésének bevonásával megismerhették a bírók értékelési szempontjait és a legújabb szabályokat. A jeges edzéseken Folle segítője az Európa-bajnok Sebestyén Júlia volt, míg a balett képzést a hazai balett életben meghatározó eredményeket felsorakoztató Kováts Tibor volt. A száraz edzéseket a mozgáskultúra fejlesztésének terén a legújabb módszereket alkalmazó Puskás Sándor és Juhász Bianka irányította.

A záró napon a résztvevők rövid bemutatóval búcsúztak el, amelyen maguk által összeállított koreográfiát kellett előadniuk.

„Ha ennyire tetszett kislányom, akkor jövőre is eljöhetsz. De a bizonyítványodnak ugyanolyan jónak kell lennie, mint idén!” – simogatta meg a gyerek fejét az anyuka.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X