moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. április 26.

Miskolci szezonzárás – 15. DVTK Avas Kupa

Fölényes győzelmeket, egyéni csúcsokat és számos korosztályban új nyerteseket, sőt, egy visszatérőt is tartogatott az immár 15. alkalommal megrendezett DVTK Avas Kupa, amelyen 17 egyesület közel 200 versenyzője vett részt.

Már sokéves hagyomány, hogy a DVTK (illetve korábban az azóta már megszűnt Havasszépe SE) ősszel és tavasszal is vendégül látja a műkorcsolyázókat – mind a Kelet-Magyarország Kupa, mind az Avas Kupa 15. alkalommal került megrendezésre idén. Igaz, a 2020–21-es szezon viszontagságai miatt egyik sem az eredetileg tervezett időpontban: előbbit januárra, utóbbit április végére kellett halasztaniuk. De legalább most a tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt Avas Kupát is be tudták pótolni, amelyen, bár a körülményekre való tekintettel idén sok más hazai versenyhez hasonlóan nem nemzetközi eseményként zajlott, 17 egyesület több mint száz műkorcsolyázója (továbbá 90 kispályás és rekreációs versenyző) vett részt. 

Junior nők: 1. Krizsanovszki Lili, 2. Zsembery Katinka, 3. Szabó Cintia, 4. Talabér Zita

Megismétlődött a két héttel korábbi dobogó a junior lányoknál, akiknél, a székesfehérvári versennyel ellentétben Krizsanovszki Lilinek (Sebestyén Korcsolya SE [SKSE]) már a rövidprogramban sikerült az élre állnia, és bár a kűrben második lett, összesítésben meg tudta őrizni első helyét. A mezőnyben egyedül Szabó Cintia (Jégkorszak SE [JKOR]) mutatott be hibátlan rövidprogramot, és ezzel az első nap után Lilitől csupán egy ponttal elmaradva a második helyről várhatta a folytatást. Kettejük szoros versenyébe azonban a második nap a rövidprogramban két komoly hibát is vétő Zsembery Katinka is bele tudott szólni, aki a kűrt megnyerve a harmadik helyről a másodikra lépett előre. Az SKSE versenyzői így ismét az arany- és ezüstérmet, míg Cintia a bronzérmet vihette haza.

Vlasenko Aleksei

Klubtársa, Vlasenko Aleksei (JKOR) viszont – aki bátyjával, Vlasenko Aleksandrral néhány hete már az SKSE csapatával készül – az advanced novice (10–15 éves) korosztály egyedüli fiú versenyzőjeként aranyéremmel zárta a szezont. De igaz ez a lányoknál az ugyancsak a Jégkorszak SE-t képviselő Virányi Laurára is, aki az országos bajnok Ekker Léna és a bajnoki ezüstérmes Csombok Zsüliett távollétében a házigazda DVTK versenyzőjével, Rákai Dorkával szemben nyert.

Nemcsak ebben a kategóriában hiányzott a mezőnyből az országos bajnok: a cubs (9 éves) lányoknál Incze Brigitta Éva, a mini cubs (8 éves) lányoknál pedig Belenikina Maria a szezon összes korábbi versenyén diadalmaskodott, ám az idény utolsó megmérettetésén a Vasas SC (VAS) korábban rendre másodikként végző műkorcsolyázói előreléphettek. És mindketten éltek is a lehetőséggel: Hiezl Emma és Éltető Hanna is begyűjtötte az aranyérmet – akárcsak két edzéstársuk, Rác Kolos, aki a basic novice (10–13 éves) korosztály országos bajnokaként a papírformát hozta, és Sági Luca, aki viszont kategóriája, a chicks (7 éves) lányok legjobbját, Vidrai-Soltész Zoét (JKOR) utasította maga mögé.

Éltető Hanna

Folytatni tudták viszont nyerő szériájukat az SKSE legkisebbjei: a mini chicks (6 éves) Széplaki Katinka és Veszely Gyula Balázs, valamint a mini cubs Kind Igor és a basic novice I. (10–11 éves) korosztályban versenyző Zhang Boglárka is magabiztosan, új egyéni legjobb pontszámával szerezte meg az aranyérmet. Ugyanez igaz a Székesfehérvári Jégmadár Műkorcsolya Egyesület (JMAD) két versenyzőjére is: Hartdégen Lili, aki a mezőnyben egyedüliként ugrott dupla axelt, sőt, ezúttal már kettővel próbálkozott, utcahosszal, több mint tízpontos fölénnyel nyert a basic novice II. (11–12 éves) kategóriában, és Czakó Luca ugyancsak új egyéni csúccsal állhatott a dobogó tetejére a basic novice III. (12–13 éves) korcsoportban.

A basic novice II. korcsoport versenyzői

Győzelemmel koronázhatta meg a szezont a cubs korosztályban az összes korábbi versenyén diadalmaskodó Hoffmann Ábel (Jégcsillag SE [JCS]), illetve az intermediate novice-ok (10–15 éves) közt Csaba Máté (Hoffmann Korcsolya Akadémia [HKA]) is. Meglepetést tartogatott viszont a korosztály lány versenye, a mezőnyben ugyanis egy nagy visszatérőt köszönthettünk: a sokáig külföldön készülő, így a szezon korábbi hazai versenyeit kihagyó Szentiványi Júlia (SKSE), aki az előző idényben még a kettővel alacsonyabb, cubs kategóriában szerepelt, hibátlan programmal és nagy fölénnyel szerezte meg első aranyérmét az intermediate novice korosztályban.

Az SKSE így a szezon utolsó hazai versenyén hat arany-, három ezüst- és egy bronzéremnek örülhetett, de remek idényzárást tudhat maga mögött a Vasas SC is, amely négy győzelmével és két ezüstérmével messze a legjobb eredményét könyvelhette el. A Jégkorszak SE ezúttal két arany-, két ezüst- és két bronzérmet gyűjtött, míg a két héttel ezelőtti Jégmadár Kupának otthont adó Székesfehérvári Jégmadár Műkorcsolya Egyesület két aranyérmével ismét a legsikeresebb vidéki klub lett. De győzelmet ünnepelhetett a Jégcsillag SE és a Hoffmann Korcsolya Akadémia is – előbbi aranyérme mellé egy bronzérmet is szerzett.

Sztana Péter (JKOR), Bodolai Dávid (DVTK), Veszely Gyula (SKSE), Gilányi Péter (DVTK) és Kind Igor (SKSE)

A házigazda DVTK három ezüst- és egy bronz-, a Győri ETO (ETO) két ezüst-, a Debreceni Sportcentrum (DSC) és az Újpesti Torna Egylet (UTE) egyaránt egy ezüst- és két bronz-, a Jégkarc Egyesület (JKAR) egy ezüst-, a Bea Ice Dance Team Egyesület (BID) pedig egy bronzéremmel zárta a hazai versenyszezont.

Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X