moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. március 4.

Meglepetések versenye – Valentin Kupa

Több korosztályban sem a legesélyesebbnek tartott versenyző nyert a szombati Valentin Kupán, amelyen 16 egyesület több mint 100 műkorcsolyázója közül a Sebestyén Korcsolya Sportegyesület gyűjtötte be a legtöbb érmet, míg a vidéki klubok közül a székesfehérváriak remekeltek.

Tavaly a koronavírus miatt elmaradt, idén azonban megtarthatták a Valentin Kupát, amelyet immár negyedik alkalommal, kiváló szervezéssel bonyolított le a Pavuk Műkorcsolya Iskola Sportegyesület a Vasas Jégcentrumban. A verseny a korábbi évekkel ellentétben ezúttal egynapos volt, és kevesebb korosztályt, a 6–15 éves műkorcsolyázók kategóriáit vonultatta fel.  

A viadalon a legtöbb aranyéremnek a Sebestyén Korcsolya SE (SKSE) fiatal tehetségei örülhettek: a klub az egy kivételével a szezon valamennyi versenyén diadalmaskodó Zhang Boglárka (basic novice I. [10–11 éves]), illetve az összes versenyét megnyerő Incze Brigitta Éva (cubs [9 éves]), Kind Igor (mini cubs [8 éves]) és Belenikina Maria (mini cubs) révén négy győzelmet zsebelt be, így ezekben a korosztályokban nem született meglepetés az élen. A cubs és a basic novice (10–13 éves) fiúknál szintén az országos bajnokok állhattak a dobogó tetejére – előbbieknél a Jégcsillag SE-t (JCS) képviselő Hoffmann Ábel, míg utóbbiaknál a Vasas SC (VAS) korcsolyázója, Rác Kolos ötödik aranyérmét szerezte meg a szezonban.

Basic novice fiúk dobogó: 1. Rác Kolos, 2. Dózsa Benedek Pál, 3. Kovács Deli Bende

Izgalmasan alakult viszont a chicks (7 éves) lányok versenye, náluk ugyanis bár az országos bajnok Vidrai-Soltész Zoé (Jégkorszak SE [JKOR]) és a bajnokság előtt rendre elsőként végző Tőkey Alíz (SKSE) is jelen volt, ezúttal Zoé edzéstársa, a bajnoki bronzérmes Sebes Szofi (JKOR) mutatta be a legjobb programot. De az aranyérem a mini chicks (6 éves) lányoknál sem az országos bajnok nyakába került: az SKSE-t képviselő Széplaki Katinka a Sebestyén Cup után másodszor kapott ki a miskolci Rózsa Emmától (DVTK).

Sebes Szofi

Ahogy azt már megszokhattuk, a basic novice lányoknál ismét három győztest hirdettek, hiszen, bár az országos bajnokságban mind egy kategóriában versenyeznek, a szezon többi viadalához hasonlóan a Valentin Kupán is éves bontásban mérték össze tudásukat. Míg a legfiatalabbak, a 10–11 évesek közt az országos bajnok Zhang Boglárka vitte el a pálmát, addig a másik két korcsoportban a Székesfehérvári Jégmadár Egyesület (JMAD) versenyzői brillíroztak.

A basic novice II. (11–12 éves) korosztályban az országos bajnoki bronzérmes Hartdégen Lili (JMAD) hibátlan programmal maga mögé utasította Virányi Laurát (JKOR), aki a szezon során rendre a magasabb intermediate novice korosztályban indult, ám ezúttal két kategóriában is szerepelt. Laura nemcsak hogy a mezőnyben egyedüliként próbálkozott a dupla axellel, a bajnokság óta emelte a tétet, és már kettőt is beépített a programjába, ám az egyik hiányos volt, és visszaminősítették, míg a másikból esett.

Hartdégen Lili

Lilihez hasonlóan szintén majdnem tökéletes programot mutatott be a basic novice III. kategóriában edzéstársa, Czakó Luca (JMAD), aki a februári bajnokságban a negyedik helyen végzett, ám most a bajnoki ezüstérmes Vargha Flórát (Magyar Athletikai Club [MAC]) megelőzve aranyérmet ünnepelhetett. 

De olyan kategóriák is voltak, ahol az országos bajnokok ezúttal nem léptek jégre – a mini chicks (6 éves) fiúknál például Bihari Máté (Jégkarc Egyesület [JKAR]) távollétében a február elején mögötte végzők mind egy helyet előreléptek, így a dobogó legfelső fokára ezúttal edzéstársa, a bajnoki ezüstérmes Fagyas Levente (JKAR) állhatott fel.

Hasonló volt a helyzet az intermediate novice (10–15 éves) fiúknál, ám ott a bajnok és az ezüstérmes sem volt jelen, így az akkori bronzérmes Bődi Patrik (PSE) nyerte a versenyt. A lányoknál Virányi Laura (JKOR), akit februárban alig néhány tized pont választott el attól, hogy országos bajnoki címet nyerjen, a basic novice-ok közt nyert ezüstérem után ebben a korosztályban a dobogó tetejére állhatott. Két dupla axelje itt sem sikerült tökéletesen, így bár egyedüliként vállalt ilyen nehéz programot, szoros versenyben tudta megszerezni az aranyérmet.

Intermediate novice lányok dobogó: 1. Virányi Laura, 2. Csombok Zsüliett, 3. Béres Réka

Lévén, hogy az SKSE versenyzői a négy arany- mellett három ezüst- és két bronzérmet is gyűjtöttek, a korábbi eseményeknél kevesebb medállal ugyan, de így is a legeredményesebb egyesületként zárta a viadalt a klub. Őket a Jégkorszak SE követi két arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel, a több győzelmet is ünneplő egyesületek körének harmadik tagja pedig a Székesfehérvári Jégmadár Egyesület, amely két aranyérmével a legjobban teljesítő vidéki klub lett a Valentin Kupán.

A Jégcsillag SE és a Pavuk SE egyaránt egy arany- és két ezüstérmet, míg a Vasas SC egy arany- és egy ezüstérmet, a miskolci DVTK és a debreceni Jégkarc Egyesület pedig egy arany- és egy bronzérmet szerzett. A Győri ETO egy ezüst- és egy bronz-, a Jégördög Egyesület (JORD) és a MAC egy ezüst-, míg az Újpesti Torna Egylet (UTE) három, a Debreceni Sportcentrum (DSI) pedig egy bronzérmet vihetett haza.        

Fiatal tehetségeinkre péntektől vasárnapig újabb megmérettetés vár: az advanced novice (10–15 éves) műkorcsolyázókkal, valamint a jégtáncosokkal és a szinkronkorcsolyázókkal kiegészülve az Óbudai Skating Cupon lépnek jégre.

Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X