moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. május 22.

Irány az élmezőny!

Igen eredményes és remek hangulatú összetartó edzőtáborban vehettek részt válogatott műkorcsolyázóink és edzőik a Vasas Jégcentrumban. A jeges edzéseket idén az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Alekszandr Abt vezette, aki úgy látja, a magyar versenyzőkben minden megvan, ami ahhoz kell, hogy a világ legjobbjai közé kerüljenek.

Immár hagyománnyá vált, hogy az új szezonra való felkészülés részeként négy napon át a műkorcsolya-válogatott valamennyi tagja együtt edzőtáborozik. Az intenzív képzés keretében idén versenyzőink három csoportba osztva vehettek részt a különböző foglalkozásokon: a délelőtti jeges edzésen főleg a lépéseket és a forgásokat, míg a délutániakon az ugrásokat gyakorolták, majd szárazon erősítő, ugrás-, balett- vagy táncóra várt rájuk, és minden nap egy közös előadással zárult.

Vikárné Homolya Zsuzsanna nemzetközi döntnök és ISU-bíró összegezte műkorcsolyázóinknak, mire figyeljenek különösképpen a programok összeállításakor és az elemek bemutatásakor, hogy minél magasabb pontszámot kapjanak a bíróktól. A MOKSZ marketing-kommunikációs csapatának tagjai, Holub Katalin és Fiák Blanka interaktív előadásában arról hallhattak, hogyan nyilatkozzanak a sajtónak, illetve hogyan használják a közösségimédia-felületeket, Koszta Ágnes dietetikustól pedig étkezési tanácsokat kaptak.     

Az összetartás során a jeges edzéseket évről évre egy neves külföldi szakember vezeti, és ez most sem volt másképp: idén a műkorcsolya ágazat szövetségi kapitánya, Ipakjan Jeranjak mellett a jelenleg Észtországban edzősködő orosz klasszis, Alekszandr Abt irányította versenyzőink felkészülését. A később Európa-bajnoki ezüst- és bronzéremig jutó Abt pályafutása éppen itt, Budapesten indult, amikor is 1991-ben a dobogó második fokára állhatott fel a junior-világbajnokságon – azóta nem járt fővárosunkban, és nagyon várta, hogy visszatérhessen.

Alekszandr Abt a versenyzőkkel és edzőikkel

„Máig őrzöm azt a kazettás magnót, amit az ezüstérmem mellé kaptam itt, Budapesten. Imádtam a Duna-partot, a Parlamentet, örülök, hogy ismét sétálhattam ott. A belváros gyönyörű, lenyűgözött a sok változás – nem csoda, majdnem három évtized telt el” – mondta mosolyogva az orosz edző, aki korcsolyázóinkról is nagyon elismerően nyilatkozott.

„Ősszel többüket is láttam egy rigai versenyen, és most, hogy együtt dolgozhattunk, újra megállapítottam, hogy a magyar gyerekek nagyon tehetségesek, minden megvan bennük, ami ahhoz kell, hogy fel tudják venni a versenyt a világ legjobbjaival. Ehhez persze fizikailag és mentálisan is folyamatosan topon kell lenniük, amiben az ilyen intenzív edzőtáborok is sokat segíthetnek. Örömmel látom, hogy a magyar korcsolyázók visszavonulásuk után edzőként folytatják pályafutásukat, és megosztják tapasztalataikat a következő generációval. Mindannyian nagyon segítőkészek, együttműködők voltak, a szövetségi kapitány különösen, ezek az összetartások a világ minden táján példaként szolgálhatnak. Köszönöm Gurgennek [dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója – a szerk.], hogy meghívott, és ha a későbbiekben is számítanak rám, boldogan jövök újra.”

Az orosz szakember és Láng Júlia

A műkorcsolya ágazat szövetségi kapitánya, Ipakjan Jeranjak, aki az orosz szakemberrel együtt irányította a jeges edzéseket, és a versenyzőkkel való kommunikációját is segítette, megerősítette: a jövőben is feltétlenül számítanak Alekszandr szakértelmére.       

„Nagyon hasznos volt, hogy a versenyzőink látták, mit jelent jól, szépen, helyesen korcsolyázni. A lépésektől a forgásokon át az ugrásokig mindenből kaptak ízelítőt Szásától, aki nemcsak hogy tökéletesen mutatta be ezeket, mindent addig magyarázott, amíg a legapróbb részlet is világossá nem vált mindenkinek. Remélem, az edzőink jól elraktározták ezt, hiszen az elsődleges, hogy a versenyzők igazán megtanuljanak korcsolyázni, jól használják az éleket, csússzon alattuk a jég, és megértsék, hogy az egyszerű pozíciók is nagy odafigyelést igényelnek. Ha ezeket elsajátítják, akkor hajthatják helyesen végre a forgásokat, és tudják könnyebben kivitelezni az ugrásokat.”

Ipakjan Jeranjak Zsembery Katinkát instruálja

„Mindemellett fontos, hogy az edzők megértessék velük a fegyelem és a profi hozzáállás fontosságát” – vette át a szót dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki a tábort lezáró előadásában olyan alapszabályokat emelt ki, mint hogy a versenyzők szánjanak időt az edzés előtti bemelegítésre, az edzés utáni levezetésre, az edzők pedig arra, hogy elmagyarázzák nekik, ez az ő érdekükben, a sérülésveszély csökkentése és a fejlődés érdekében szükséges, illetve arra, hogy folyamatosan ellenőrizzék, betartják-e ezeket a szabályokat.

„Természetesen ahhoz, hogy azt, amit a tábor során tanultak, át tudják ültetni a gyakorlatba, megfelelő óraszámot kell a jégen tölteni, ebben a tekintetben pedig el vagyunk maradva az olyan korcsolyanagyhatalmaktól, mint Oroszország vagy Japán” – folytatta a sportvezető. – A szövetség mindent megtesz azért, hogy ne csak növelni, optimalizálni is tudjuk a jégidőt az egyes korosztályok számára. Célunk, hogy a gyerekek ne hiányozzanak ennyit az iskolából, hogy ott is jól teljesítsenek, ehhez pedig stabil időbeosztás, fix sávok szükségesek. Ezzel szeretnénk segítséget nyújtani a szülőknek is, akik időt, energiát és pénzt nem kímélve napról napra elhozzák gyermeküket az edzésekre. Ezúton is szeretném megköszönni az áldozataikat, nélkülük nem tudnánk fejlődni.”

Dr. Vardanjan Gurgen

A sportigazgató amellett, hogy a jégen felügyelte a versenyzők munkáját, szövetségi kapitányunkkal együtt sportágspecifikus szárazedzéseket vezetett, ahol az ugrások megfelelő kivitelezését oktatta. Mint mondta, sok hibát látott, amelyet ki kell javítani, de nagyon jól dolgoztak a gyerekek ezeken az órákon, akárcsak Juhász Bianka erőnléti edző és Kovács Nikoletta balett- és tánctanár óráin.

„Az előadásokon szintén nagyon aktívak, fogékonyak voltak, a szakemberek csodálkoztak, mennyire képben vannak az egyes témákat illetően, és milyen remek kérdéseket tettek fel. Szeretnék köszönetet mondani a jeges és a kiegészítő edzéseket vezető szakembereknek a megfeszített, kemény munkáért, az előadóknak a sok új, hasznos ismeretért, és a Vasas Jégcentrum munkatársainak, hogy lehetővé tették a tábor megrendezését.Azt tervezzük, hogy a jövőben évente minimum két összetartást szervezünk a műkorcsolyázóknak. Mivel fontos a stabilitás, a következőre is Abtot hívnánk meg, illetve jégtáncban és szinkronkorcsolyában is bevezetjük az ilyen táborokat.”

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X