moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. október 18.

Elindult a Műkorcsolya Grand Prix-sorozat – a mieinkkel!

Hagyományosan a Skate Amerika GP-viadallal rajtol a műkorcsolyázók Grand Prix-sorozata: az első állomásra is meghívást kapott a Pavlova Mária, Sviatchenko Aleksei páros.

Hat állomás, majd a végén egy döntő, a sorozatban pedig egy magyar párossal – pénteken Amerikában elrajtolt a műkorcsolyázók Grand Prix-sorozata, és rögtön az első állomáson szoríthatunk a mieinkért, hiszen a párosok mezőnyében jégre lép a Pavlova Mária, Sviatchenko Aleksei duó.

Az 1995-ban életre hívott sorozatban a legjobbak versenyeznek, az előző évi világbajnokság alapján kapnak meghívót a hat állomás valamelyikére a korcsolyázók, a legjobb 12 (egyéni és páros) két viadalon indulhat.

Ebbe a kategóriába tartozik a magyar páros is, amelyik a Skate America mellett a sorozat negyedik, finnországi állomásán is ott lesz: a helsinki GP-viadalt november 15. és 17. között rendezik.

Tavaly a magyar duó szintén két GP-versenyen indulhatott, egy ezüst- és egy bronzérem után jöhetett a GP-döntő, ahol a negyedik helyen végzett a Pavlova, Sviatchenko duó – idén a GP-döntőt Franciaországban, Grenoble-ban rendezik december 5. és 8. között.

A sorozat állomásain a versenyzők pontokat gyűjtenek (az első hely 15, a második 13, a harmadik 11 pontot ér – az egyéni műkorcsolyázókat a nyolcadik, a párosokat és a jégtáncosokat a hatodik helyig díjazzák így), a GP-döntőbe a legjobb hat-hat jut be.

A párosok mezőnyének egyik nagy esélyese a világbajnoki ezüstérmes japán Riku Miura, Riucsi Kihara duó – ők tavaly a GP-sorozatot sérülés miatt kihagyták, azonban pénteken ez nem mutatkozott meg teljesítményükben, hiszen a rövidprogram után az első helyről várják a folytatást.

A verseny előzetesének szánt híradásában a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) a magyar párost jelöli meg egyik olyan indulóként, amelyik „harcba szállhat” a japánokkal.

A Pavlova Mária, Sviatchenko Aleksei páros 7. duóként lépett a rövidprogramban pénteken a jégre, és szoros versenyben, 3,53 ponttal a harmadik páros mögött, a negyedik helyről várja a hazai idő szerint szombatról vasárnapra virradó éjszaka sorra kerülő folytatást.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X