moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. december 11.

Bravúr Zágrábban – Golden Spin

Tovább szárnyalnak páros műkorcsolyázóink: Scsetyinyina Julija és Magyar Márk a hétvégén óriási mezőnyben 5.-ként végzett, és világranglistapontokat gyűjtött a challenger sorozat utolsó állomásának számító zágrábi Golden Spin versenyen.

Ha a szezon elején valaki azt mondja, hogy egy vadonatúj magyar páros a 21 kettőst, köztük amerikai bajnokokat és világkupaérmeseket felvonultató Golden Spin versenyen 5. helyet és ezzel világranglistapontokat szerez, valószínűleg nem sokan hittek volna neki. Pedig a hétvégén pontosan ez történt: Magyar Márk és új partnere, a korábban svájci színeket képviselő Scsetyinyina Julija (Chtchetinina Ioulia) mindössze harmadik közös versenyén eddigi legjobb rövidprogrampontszámával a 6. helyről várhatta a folytatást, és egy kiváló kűrrel végül az 5. helyen zárt.

Moszkvában készülő kettősünk rövidprogramját egy csodálatos pörgetett emeléssel nyitotta, amelyre most először a legmagasabb, 4-es szintet kapta. Ez már önmagában hatalmas eredmény, hiszen a mezőnyből csupán két párnak, az újonc kettősök közül pedig csak nekik sikerült elérniük ezt – ráadásul gyönyörűen is mutatták be a nehéz elemet, így a kiviteli értékeik is magasak voltak. De nemcsak a pörgetett emelésüket, a lépéssorukat és az emelésüket is 4-es szintűnek ítélte a technikai panel, így annak ellenére is, hogy a szólóugrásban hibáztak, magas technikai pontszámukkal a 6. helyet szerezték meg.

A halálforgás kivételével a kűrben minden elemük kiérdemelte a 4-es szintet, így kisebb hibák ide vagy oda, előre tudtak lépni, és a világranglistapontokat érő 5. helyen zártak. Az, hogy így tudtak teljesíteni ezen a rangos versenyen, kettősünket különösen boldoggá teszi, a verseny előtti véghajrában ugyanis elmondásuk szerint nem mentek túl jól az edzések.

„Örülünk, hogy így össze tudtuk szedni magunkat, és magas szinteket, jó kiviteli értékeket szerezve sikerült több mint tíz pontot javítanunk az eddigi legjobb eredményünkhöz képest. Persze két hibátlan futással még többet ki lehet hozni a programokból, illetve új párként a komponenseink [második pontszám – a szerző] még elég alacsonyak, azokon sokat kell dolgoznunk. Nem számítottunk rá, hogy ilyen erős mezőnyben is sikerül világranglistapontokat szereznünk, ez nagy motivációt ad a további munkához” – értékelt Julija és Márk, akik számára a hétvégi magyar bajnokság egészen új tapasztalat lesz, hiszen ez az első alkalom, hogy két egymást követő hétvégén jégre kell lépniük.

„Eddig mindig volt pár pihenőnapunk két verseny között, de sokat profitálhatunk ebből a feszített tempóból is, hiszen a friss zágrábi élmények megalapozták a hangulatunkat. Konkurencia híján nyugodtan versenyezhetünk a bajnokságon, amely így remek felkészülési lehetőség a januári Európa-bajnokságra” – összegzett kettősünk.

De nem csak értük szoríthattunk Zágrábban: a jégtáncmezőnyben Monaghan Emily és Fourati Ilias képviselte a magyar színeket. Az Európa-bajnokságra kiírt első két válogatón meggyőzően szereplő kettős a zágrábi versenyen nem kapta meg a várt szinteket, és erős mezőnyben a 12. helyen végzett. 

A szezon eddigi legfontosabb megmérettetése pedig még csak most jön: felnőtt műkorcsolyázóink és jégtáncosaink a junior jégtáncosokkal kiegészülve péntek–szombaton az Ostravában megrendezett Négy Nemzet Bajnokságon lépnek jégre, ahol a magyar (felnőtt) és országos (junior) bajnoki címek sorsa mellett az is eldől, kik képviselhetik hazánkat a januári Európa-bajnokságon.      


Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Antti Lehto 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X