moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. október 15.

Sólymok, előre!

Montrealban rajtol a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozata, amelyet valójában már nem is így hívnak: a World Tour-sorozatról és a változásokról olimpiai bajnokunk, Knoch Viktor számolt be.

 Október utolsó hétvégéjén Montrealban randevúznak egymással a világ legjobb rövidpályás gyorskorcsolyázói – évek hosszú sora alatt megszoktuk, hogy ilyenkor kezdődik a világkupa-sorozat.

Az időpont változatlan, az is, hogy ezúttal is hat verseny szerepel a naptárban (kettőt a tengeren túlon, kettőt Ázsiában, kettő Európában rendeznek). S hogy mi változik?

„A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségnek új igazgatója van, aki a futball világából érkezett, s ő úgy vélte és véli, a short trackben sok a kiaknázatlan lehetőség. Az elképzeléseiről meggyőzte a vezetőket, anyagilag is súlyos összegeket fektettek a sportágba, hogy az fejlődjön, hogy azt megreformálják – mondta el Knoch Viktor. – Leginkább marketing szempontok alapján szabták át a sorozatot, amelynek ezúttal is hat állomása lesz, csak most már World Tournak hívjuk. A menü ugyanaz, a napirend tér el a korábbiaktól: nyitottak ugyanis a szabályokon éspedig úgy, hogy az eddig megszokott duplázást eltörölték, minden távból csak egy-egy verseny lesz egy állomáson.”

A világkupa-sorozatban eddig egy-egy állomáson mindig duplán rendeztek meg egy-egy távot, vagyis a hat versenyen kétszer fordult elő, hogy két győztest avattak ötszázon, kétszer, hogy ezren és kétszer, hogy ezerötszáz méteren.

„A változásnak köszönhetően nem szakad két részre a mezőny, minden távon elindulhat mindenki, így a legjobbak küzdhetnek a legjobbak ellen – folytatta Knoch Viktor. – Változás még, hogy akárcsak az olimpián, nem ugyanazokat a távokat futják egy napon belül a nők és a férfiak, így változatosabb lesz a program, s emellett a szervezőknek is van beleszólásuk abba, hiszen nekik sem mindegy, hogy melyik napok, milyen döntőket rendeznek – csak egy példa: mivel a dél-koreaiak hagyományosan jók ezerötszáz méteren, vélhetően az ottani versenyen ez a táv az utolsó napra kerül.”

A sorozatban továbbra is az országok küzdenek egymással, ám futóruhájukon ott „virít” majd a kabala: minden nemzet választott ugyanis magának egy kabalát, a WT-viadalokon tulajdonképpen nem a kanadaiak, a kínaiak, a magyarok és folytathatnánk a sort, korcsolyáznak majd a jégen, hanem a jegesmedvék, a sárkányok, a kakasok, és így tovább.

„Az amerikai sportokhoz hasonlatosan igyekeznek eladhatóvá tenni a sportágat a vezetők, ezért ez az újabb újítás – nyilatkozta Knoch Viktor. – Mi először a turulra gondoltunk, de mert azt külföldön nem ismerik, és a turul is egy sólyom, így a sólyomra esett a választásunk. A WT-sorozatban minden ország másfajta ruhában fut, azon a kabala lesz látható.. Mellette a világ- és Európa-bajnokságon, az olimpián a megszokott, piros-fehér-zöld futóruha lesz a sportolókon.”

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X