moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. január 8.

Négytávú összetett Európa-bajnokság: Nagy Konrád 19.

A hétvégén a hollandiai Heerenveenben rendezték a négytávú és a sprint összetett Európa bajnokság versenyeit. Nagy Konrád az 500m, 5000m és 1500m teljesítésével a 19. helyen végzett.

Konrád mindkét Eb-re kvalifikálta magát, de végül a négytávú összetettben indult.

“Ha 1000 méteren jó eredményt is tudtam volna elérni, az 500-on a sprinterekhez képest nagyon sok hátranyom lett volna. Nagy összetettben, pedig ha egy magamhoz képest egész jó 5000-et futok, az 500-on és az 1500-on pedig tudom hozni a korábbi eredményeimet, akkor az összetett állásban is jó helyen végzek az Európa-bajnokságon. ” – indokolta választását a szocsii olimpikon Nagy Konrád.

– A nyári felkészülést a rövidpályás válogatottal kezdtem el. Én is velük tartottam Calgaryba a háromhetes magaslati táborba. Darázs István ágazati sportigazgató megállapodott a kanadai szövetséggel, hogy ott folytatom a nagypályán a felkészülést. Augusztus 1-jétől hivatalosan is a kanadai válogatottal edzek.

A hónap végén Salt Lake Cityben tartottunk edzőtábort, majd Kanadában folytattuk a felkészülést. Ősszel indultam a Time Trial versenyeken és a kanadai válogató versenyen is. Ott 500 métertől 3000-ig minden távon új országos csúcsot jöttem. Így elmondhatom, hogy nagyon jól sikerült a felkészülés.

Sajnos, a világkupákon ezt a formát már nem tudtam hozni. Az első két állomás (Harbin, Nagano) még nem is volt olyan rossz. Utána viszont nem volt sok pihenőnk. Japánból egyből Kazahsztánba utaztunk. Egy hétvégi töltődés sem maradt a 2. es 3. világkupa között. Utána Heerenveen következett, onnan mentem vissza Calgaryba. Így összesen 6 hetet voltunk úton, aminek a végére nagyon elfáradtam, és ez az eredményeken is meglátszott.  Calgaryból december 29-én utaztam haza. Pár nap pihenő következett otthon és már indultunk is az Európa-bajnokságra.

Calgaryban sikeres volt az újraalapozás. Jó formában érzem magam. Otthon is jó volt kicsit feltöltődni, így remélem, remek formát futok az Eb-n. Edzőm, Szöllősi Szabolcs velem volt Astanaban és Heerenveenben, innen pedig Berlinbe megyünk. Azon a világkupán derül ki, melyik világbajnokságra tudom kvalifikálni magam. Az itteni felkészülési hét kiválóan sikerült, így is érzem a korizásom. Kanadában dolgozni nagyon jó, szeretem a csapatot is. A Salt Lake-i jég az egyik leggyorsabb, eredményes volt az edzőtábor, de a Calgary-i jeget sem lehet hasonlítani egyik jégpályához sem.  – fejezte be a legjobb magyar gyorskorcsolyázó beszámolóját a verseny előtt a felkészüléséről.

Szombaton az 500 és 5000m távon állt rajthoz a 22 induló. Konrád a rövidebb távon 37.04 másodperces idővel a mezőny közepén a 11. helyen végzett. 5000m-en viszont nem sikerült a szereplése (7:04.02).  A mezőnyből csak a kizárt osztrák Heideggert előzte meg, így a vasárnapi 1500m előtt a 21. helyen várta a folytatást.
1500m-en ismét jobban szerepelt, hiszen 1:49.54-es idővel a 12. helyet szerezte meg, így pozícióján sikerült javítania és végül a 19. helyen végzett.
Egy éve 16. volt, mostani eredményét nagyban befolyásolta az 5000m-en kissé gyengébb teljesítménye.

Nagy Konrád a január 27-29 közötti berlini világkupán folytatja idei szereplését.

 

 

Az eredményeket itt nyomon követhetik.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X