moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. november 19.

Minszki tapasztalatok

Gyorskorcsolyázóink is megkezdték a világkupa-sorozatot: Nagy Konrád, Bejczi Botond és Dékány Bence Minszkben szerzett tapasztalatokat.

Nagy Konrád április végi kartörése után persze sok jóra nem számíthattunk, még akkor sem, ha a szocsi és a pjongcsangi olimpiát is megjárt gyorskorcsolyázó az edzéseken már jól mozgott.

A hosszú rehabilitáció, a gyógyulás hónapokat vett igénybe, így aztán Konrád mindenképpen hátrányból indult a vetélytársakhoz képest, viszont egyszerűen muszáj volt „beleszagolnia” újra a versenyzésbe, a nemzetközi viadalok légkörébe, így egyértelmű volt, hogy jégre lép a minszki vk-viadalon 500, 1000 és 1500 méteren.

Mindhárom távon a mezőny végében végzett, de túl sokáig ezen nem szabad búslakodnia, hiszen a hétvégén újabb vk-állomáson, ezúttal Tomaszow Mazowieckiben bizonyíthat.

„Valóban vissza kellett már kapcsolódnia Koninak a nemzetközi vérkeringésbe, és a minszki viadal is megmutatta, hogy szükség van a versenyzésre. Edzéseken már egyre jobban mozgott Koni, remélem, mindez a versenyeken is megmutatkozik majd” – mondta el Szöllősi Szabolcs vezetőedző.

Minszkben a tömegrajtos versenyen elindulhatott Bejczi Botond és Dékány Szabolcs is – előbbinek nem is sikerült rosszul a bemutatkozása a felnőttek között, hiszen jelenleg ott van az Európa-bajnokságon indulók rangsorában. Már „csak” az kell, hogy ezt a pozícióját meg is őrizze…

„Mi is ebben bízunk – jelentette ki Szöllősi Szabolcs. – Már Lengyelországban vagyunk, az újabb világkupaverseny helyszínén, de Botond csak csütörtökig marad velünk, akkor Hollandiába utazik a juniorok világkupa-viadalára. Minden távon neveztük ott, akár a dobogóra is odaérhet valamelyik távon, de az elsődleges cél az, hogy ezer vagy ezerötszáz méteren, vagy akár mindkettőn megfussa a felnőtt világkupa-szintet.”

Mert a tömegrajtos verseny azért más műfaj, és nemcsak a start miatt, ott bizony nincs túl nagy taktikázás. „Izomból nyomják le a versenyzők a tizenhat kört, a jók között kell lenni a hosszú- és középtávokon ahhoz, hogy ebben a számban labdába rúgjon valaki” – mondta a vezetőedző.

Már az elmúlt hétvégén is kétfelé figyeltünk, hiszen a minszki viadal mellett két juniorkorú gyorskorcsolyázónk, Bíró Hanna és Rigó Nikolett Fossenhallenben futott, hozzájuk csatlakozik majd csütörtökön Bejczi Botond – ők hárman képviselik a magyar színeket Enschedében az újabb korosztályos vk-versenyen.

Rigó Nikolett és Bíró Hanna

A mögöttünk lévő junior vk-viadalról Bíró Hanna edzője, Garzó Erika adott értékelést: „Norvégiában elég kemény és nehéz körülmények között laktunk és versenyeztünk, nem volt egyszerű alkalmazkodnia a lányoknak a pályához sem, a hosszú egyeneshez és az éles kanyarhoz, no meg a hideghez. Rigó Nikolett ezerötszáz és háromezer méteren, Bíró Hanna ötszáz és ezerötszáz méteren versenyzett. Niki elmaradt egyéni csúcsától, de háromezer méteren mindenki elmaradt, ez leginkább annak köszönhető, hogy nem volt gyors a jég. Hanna a maga tizenhat évével az egyik legfiatalabb koris a mezőnyben, ötszázon a célegyenesben volt egy kisebb botlása, ha ez nincs, jobban szerepelt volna. Neki ezen a távon már megvan a világbajnoki szintje, Niki pedig közel jár ugyanehhez háromezer méteren. Itt, Hollandiában, a következő verseny helyszínén sokkal jobb feltételek fogadtak minket, és ezúttal is ugyanazon a két-két távon indulnak a lányok, mint Norvégiában.”


Eredmények – Minszki világkupa 

Eredmények – Fosenhalleni junior-világkupa


HUNSKATE Média / Kovács Erika 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X