moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. január 11.

Három, plusz kettő

Heerenveenben a gyorskorcsolyázó különítmény: Bejczi Botond, Nagy Konrád és felesége, a kanadai világbajnok Ivanie Blondin, valamint Szöllősi Szabolcs edző szombaton érkeztek a holland városba – világkupaversenyre.

Heerenveen bevállalta: a hollandok négy versenyt rendeznek sorozatban, hiszen hétvégén kerül sor az Európa-bajnokságra, aztán a következő két hétvégén egy-egy világkupa-viadalnak ad otthont Heerenveen, majd két hét múlva jöhet a világbajnokság.

Egyelőre az biztos, hogy a mieink a vk-versenyeken lépnek jégre – az okokról Szöllősi Szabolcs beszélt.

„Az Európa-bajnokságra megvan a fiúk szintideje, ám a koronavírus-járvány miatt a szervezők korlátozták a jégre lépők számát, hiszen minden távon csak húsz versenyző indulhat, s ebbe a mieink nem fértek bele – mondta el az edző. – A világkupa-viadalokon viszont indulhat Botond és Konrád, aztán azok után kiderül, hogy a világbajnokságon is ott lehetnek-e. Itt szintén az indulók számának korlátozása jelenthet leginkább akadályt.”

A kis csapat egyébként szombaton indult útnak, s már a repülőről is külön út vezetett számukra a terminálba. A reptérről egy kisbusz rögtön a szállodába vitte a magyarokat, s oda csak egyesével mehettek be, majd egy rendező a szobához kísérte őket – mindenki külön-külön lakik.

„Átestünk a teszten, és a szombati ebédet és vacsorát a szobába kaptuk – mesélte Szöllősi Szabolcs. – Természetesen onnan ki sem jöhettünk, sőt, miután szombaton késő este jelezték, hogy mindannyiunk tesztje negatív lett, még a vasárnapi reggelit is a szobában szervírozták. Aztán az ebédet már a közös étkezőben költhettük el: egy-egy nagyobb asztalnál legfeljebb ketten ülhetnek az étkezések idején.”

A „szabadulást” a mieink a közeli erdőben ünnepelték kerékpározással és futással, emellett pedig betartanak minden szabályt, hiszen például boltba sem mehetnek a buborékban lévők.

Edzésre persze igen: szigorú táblázat mutatja, ki mikor léphet jégre, s a kintlét során még több teszten átesnek majd a versenyzők és az edzők.

„Az Eb-n ugye nem indulunk, a világkupaversenyeken viszont igen, de a heerenveeni napok azért is fontosak, mert végre jégen vagyunk. Erre az elmúlt hónapokban azért nemigen volt alkalmunk… – tette hozzá Szöllősi Szabolcs. – Meg is kell futni a világbajnoki szintet, amire mindkét fiúnak megvan az esélye, aztán a két vk-viadal után összegzik az eredményeket, s akkor kiderül, indulhatnak-e a világbajnokságon. Ha igen, akkor az eleve tervezett három hét meghosszabbodik további kettővel.”

A versenyzők formájáról versenyek híján persze nehéz bármit is mondani, mégis: Szöllősi Szabolcs úgy látja, hogy mentálisan jó állapotban vannak a fiúk, s ez ebben a nehéz helyzetben kifejezetten fontos. De fizikailag sincs gond, ráadásul Bejczi Botond már négy hetet jégen tölthetett korábban, ez pedig csak előny lehet a számára – Nagy Konrád ennél jóval kevesebbet, viszont edzője kifejezetten felszabadultnak látja.

„Boti, Koni és Ivanie együtt készült az elmúlt hetekben, majd az év végén Inzellben volt lehetőségünk négy napot jégen lenni. Nem panaszkodunk, nem siránkozunk, ebből a helyzetből szeretnénk kihozni a legjobbat” – zárta Szöllősi Szabolcs, aki hozzátette azt is, ha lehetőségük lesz rá, februárban Inzellben versenyeznének még, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogyan vágnak neki a következő idénynek – az olimpia évének.

HUNSKATE Média / Kovács Erika 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X