moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 29.

Ha hideg, akkor Helsinki

Szakadó hóesés, erős szél, csontig hatoló mínuszok, lehetetlen versenykörülmények. Igaz, hogy nagypályás gyorskorcsolyázóink, Bejczi Botond és Dieterle Fabian nem a VIT fesztiválra utaztak Helsinkibe, hanem junior-világkupaversenyre, de ennyi nehézségre még ők sem számítottak. Az eredményeken azonban ez nem látszott, sőt!

„Egy picit behavazódott a pálya…” – mondta viccesen Szöllősi Szabolcs, a válogatott edzője pénteken, miközben két focicsapatra való személyzet próbálta letolni az egyes helyeken térdmagasságig érő havat a pályáról. Persze a mieink nem aggódtak, mivel évek óta nyitott pályán készülnek: idén nem egy alkalommal kellett már a Városligeti Műjégpályán is hasonló körülmények között edzeniük és versenyezniük. A rendezők végül versenyre alkalmas állapotba hozták a jeget, így mindkét nap megrendezhették a futamokat. Igaz, az internetes közvetítés nem mindig bírta a mínusz 11 fokos hideget és erős szelet…

A magyar küldöttséget Dieterle Fabian és Bejczi Botond alkotta, akik mindkét nap becsülettel küzdöttek nemcsak a körülményekkel, hanem az ellenfelekkel is. Szombaton Botond 3000 méteren a 9., Fabian pedig 1000 méteren a 12. helyen zárt, ami a papírformának megfelelő eredmény. Vasárnap elállt a hóesés, „cserébe” még hidegebb volt, mint előző nap… Bejczi Botond a junior kategóriában három számban, 500 méteren, 1500 méteren és mass startban is indult, utóbbiban a jónak mondható 7. helyezést érte el, míg Dieterle Fabian a neo-senior kategóriában 4. lett.

„A mass start az egyik kedvenc versenyszámom, örülök, hogy sikerült elcsípni a 4. helyet. Az 1500 méterrel azonban egyáltalán nem vagyok elégedett, ott még van hová fejlődnöm” – értékelt Fabian a verseny végén.

„A mass start nagyon jól sikerült, jókor tudtam megindulni, két pontot szereztem, ami a 7. helyre volt elegendő. Nagyon boldog vagyok, hogy mindkét nap az első tízben tudtam végezni” – foglalta össze tapasztalatait Botond.

Szöllősi Szabolcs aktív versenyzőként sokat készült Finnországban, ám ez az időjárás még őt is meglepte.

„Nagyon kemény versenyen vagyunk túl, rendesen meg kellett küzdeni az időjárással – első nap a szakadó hóval, vasárnap pedig a brutális hideggel! A fiúk azonban megmutatták, milyen kemény fából faragták őket. Mit mondhat ilyenkor egy edző? Részben elégedett vagyok, hiszen nagyon sok pozitívum történt, ami az eredményeken is látszik, de vannak dolgok, amiken javítani kell, mert dobogós helyezésekről csúsztunk le. Jó úton járunk, lépegetünk előre, és ez nagyon biztató!”

Folytatás hazai jégen, a Városligeti Műjégpályán: február első hétvégéjén következik az összetett ob, ahol valamennyi magyar élversenyző rajthoz áll. Az időjárás-előrejelzések szerint havas-esős körülmények között, de plusz 3-4 Celsius-fokban – Helsinki után ez már mediterrán klíma lesz Botiéknak.

HUNSKATE Média

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X