moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. szeptember 17.

Csonka, de sikeres év volt

Szövetségünk csütörtökön a Magyar Sport Házában megtartotta éves rendes közgyűlését, amelyen a tagszervezetek képviselői egyhangúlag elfogadták az elnökség által előterjesztett beszámolókat és pénzügyi jelentéseket.

A koronavírus-járvány miatt ugyan május helyett szeptemberben, de csütörtökön sor kerülhetett szövetségünk éves rendes közgyűlésére. A résztvevők figyeltek a járványügyi előírások szigorú betartására, a jelen helyzet miatt pedig akár rendkívülinek is nevezhetnénk a közgyűlést, mégsem volt az, hiszen ahhoz lassan-lassan kénytelenek vagyunk hozzászokni, hogy a vírus itt él közöttünk.

A közgyűlés nyitányaként a tagság megnézhette a 2019–20-as szezon emlékezetes pillanatait felelevenítő kisfilmet, majd Kósa Lajos, szövetségünk elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az elnök hangsúlyozta: habár sok versenyt töröltek, így 2020 csonka év volt, változatlanul az olimpiára való felkészülési időszak részeként tekintettünk rá, és jól vettük az akadályokat.

„Amilyen felemás volt ez az év, olyannyira sikeresnek értékelem. Időarányosan mind sportszakmai szempontból, mind a költségvetést illetően teljesítettük a célkitűzéseinket, ami a jelen helyzetben nem volt egyszerű feladat. Továbbra is Peking lebeg a szemünk előtt – a célunk az, hogy Pjongcsanghoz képest növeljük az olimpiai kvalifikációt szerzők számát, és az eredmények terén is lépjünk egyet előre.”

Szövetségünk elnöke és ügyvezető igazgatója, Kósa Lajos és Váradi Orsolya

Kósa Lajos a 2019–20-as szezon számottevő eseményei között említette, hogy végzett az első évfolyam a Testnevelési Egyetem újraindított szakedzői képzésén, valamint üdvözölte, hogy egyre több városban épül fedett jégpálya. Kiemelte, hogy a Nemzeti Korcsolyázó Központ megépítése változatlanul prioritást élvező célkitűzés, amelynek engedélyeztetési folyamata jelenleg is zajlik.

Ezt követően a tagszervezetek egyhangú szavazással elfogadták az elnökség éves beszámolóját, a felügyelőbizottság írásos jelentését, a könyvvizsgálói jelentést a szövetség 2019. évi gazdálkodásáról, a 2019. évi pénzügyi mérleget és beszámolót, valamint az elnökség 2020-ra vonatkozó pénzügyi tervét, amelynek kidolgozásakor – más sportszövetségekhez hasonlóan – az eredetileg tervezettnél 20 százalékkal kisebb költségvetés állt rendelkezésre.

Utolsó napirendi pontként az alapszabály módosítását is egyhangúlag elfogadták a jelenlévők – a leglényegesebb változás a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlása és a Magyar Olimpiai Bizottság kérése nyomán a sportolói bizottság létének alapszabályban történő rögzítése.

Habár ezúttal a vírushelyzetre való tekintettel az ünnepélyes díjátadásra csak később kerülhet sor, az elnökség idén is döntött az életműdíjasokról és az év sportolóiról. Az életműdíjat 2020-ban a gyorskorcsolya ágazatból Belovai József edzőnek és Boda Csaba sportvezetőnek, versenybírónak, míg a műkorcsolya ágazatból Czakó Györgynek és Vida Gábornak ítélték oda, akik versenyzői pályafutásuk befejezése után a Magyar Jégrevü tagjaiként és edzőkként is maradandót alkottak. Az év sportolója díjat idén a gyorskorcsolyázók közül a világkupákon és a debreceni Európa-bajnokságon elért eredményeinek köszönhetően Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, a műkorcsolyázók közül pedig a grazi kontinensviadalon 10. helyen debütáló Scsetyinyina Julija–Magyar Márk-kettős kapta.

A közgyűlést mintegy keretbe foglalva zárásképpen a debreceni short track Európa-bajnokság legszebb pillanatait visszaidéző összeállítást tekinthették meg a jelenlévők.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra, Kovács Erika – Fotó: Fiák Blanka

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X