moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 13.

Az idegek harca

Balszerencsésen indult a jereváni junior grand prix Marton Villő és Szemko Danijil számára: a múlt heti fiaskó után ismét hibáztak az emelésben. A vezetést megszerző orosz kettős, Arina Usakova és Makszim Nyekraszov új juniorrekordot korcsolyázott.    

Nem volt könnyű dolga Marton Villőnek és Szemko Danijilnak, hiszen azzal a tudattal kellett jégre lépniük, hogy mindössze egy hete nagyon elrontották programjukat. Ezúttal sokkal jobban sorsoltak: míg akkor az 1-es rajtszámot kapták, most 11.-ként, az utolsó csoportban mutathatták be tangójukat – a balszerencse azonban ismét utolérte őket.

Mivel Ljubljanában Danijil elesett a kötelező táncban, arra nagyon koncentráltak. Mikor már azt is letudták, csak az emelés volt hátra, amelyben szintén hibáztak az előző versenyen. Bár az indítás magabiztosabbnak tűnt, a pozícióváltás után Danijil, pont úgy, mint egy hete, elvesztette az egyensúlyát, és mindketten a jégre kerültek. Az elemekre sajnos nem kapták meg a remélt szinteket, a komponensekben viszont most jobbnak értékelték őket – a 14. helyen állnak a tangó után.

Junior-világbajnoki 14. helyezett kettősünk csalódott amiatt, hogy megint nem tudta kihozni magából a maximumot. „Sajnos Daninak nem volt ideje betörni az új korcsolyacipőjét, ez viszont már nem tart rendesen, és egyszerűen kicsúszott alóla. Az előző szezonokban megmutattuk, hogy sokkal több van bennünk, reméljük, a következő versenyeken ismét sikerül bizonyítanunk ezt. Mindenkinek köszönjük a szurkolást, a kűrrel igyekszünk meghálálni” – mondta Villő.

A szezon harmadik junior grand prix-ján nagy fölénnyel diadalmaskodó orosz Arina Usakova és Makszim Nyekraszov azóta még nehezített programján, és ezúttal már a lépéssor kivételével az összes elemére megkapta a legmagasabb, 4-es szintet. Így ismét meggyőző előnnyel, egyéni legjobb pontszámmal vezetnek a versenyben, amely ráadásul új rekord: korábban senki nem kapott még 68 pontnál többet rövidtáncra (idéntől használatos nevén ritmustáncra) a juniormezőnyben.

A grúz színekben versenyző Marija Kazakova és Georgij Revija két hete Ostravában történelmet írt: ezüstérmükkel ők lettek az első grúz jégtánckettős, amely dobogóra állhatott egy, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) által rendezett versenyen. Az akkor elért eredményüket több mint öt ponttal megjavítva ismét a második helyről várják a kűrt, így nekik is jó esélyük van arra, hogy bejussanak a decemberi döntőbe.

A második csoport bemelegítésének legelején az üzbég Julia Kim–Sokruk Szultanov és a kanadai Ellie Fisher–Simon-Pierre Malette-Paquette csúnyán összeütközött. A kanadaiaknál a fiú a jégen maradt, a lány nagyon megijedt, de szerencsére hamar össze tudták szedni magukat. A produkciójukat egyáltalán nem befolyásolta az eset, remek tangót mutattak be: négy elemüket is nehezebbre értékelték, mint múlt héten Ljubljanában. Nagy volt az öröm, amikor meglátták, hogy sikerült 60 pont fölé kerülniük, amivel jelenleg a harmadik helyen állnak.

Az üzbégek nem úszták meg ilyen könnyen: az ütközés után a lány a fejét fájlalta, a fiúnak pedig az orra vérzett, így el kellett hagyniuk a pályát, és kérdésessé vált az indulásuk. Bár Sokrukot még akkor is ápolni kellett, amikor a jégre szólították őket, így a bekorcsolyázásra rendelkezésre álló 30 másodpercet túllépve kezdték el a programot, hősiesen lefutották azt, Julia el is érzékenyült a végén.

A pozsonyi junior grand prix ezüstérmesei, az orosz Jelizaveta Sanajeva és Devid Narizsnyij meglepetésre csak az ötödikek. A tavalyi Mikulás Kupán győzedelmeskedő kettős kötelező tánca igen gyengén sikerült, és a lépéssorra is csak 1-es szintet kaptak. Majdnem öt pont választja el őket a dobogótól, ami bár nem behozhatatlan, jégtáncban nem kis különbség, így a kűrben nagyon oda kell tenniük magukat, hogy kvalifikálhassanak a junior grand prix döntőre.

 

JUNIOR GRAND PRIX, JEREVÁN

Jégtánc – ritmustánc utáni állás: 1. Arina Usakova–Makszim Nyekraszov (orosz) 69,18, 2. Marija Kazakova–Georgij Revija (grúz) 65,42, 3. Ellie Fisher–Simon-Pierre Malette-Paquette (kanadai) 60,34 …14. Marton Villő–Szemko Danijil 38,99

(Bruckner Nóra)

Li-ning Seat Törley Artificer
X