moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. szeptember 28.

Új irány Jászberényben

Minden jászberényi gyerek tanuljon meg korcsolyázni és úszni – ez a városvezetés mottója. A MOKSZ vezetősége teljes mellszélességgel támogatja a célkitűzést, így a héten Jászberényben folytatta konzultációs sorozatát, hogy az önkormányzat és a tagszervezetek képviselőivel olyan utat találjon, amelyen járva a lehető leghatékonyabban folyhat a szakmai munka.  

Jászberényben az önkormányzat példaértékű szerepet vállal a lakosság sportoltatásában: évi 500 millió forintot költ ilyen célra, ami egy nem egészen 27 000 fős város esetében igen komoly összeg. Ezt a szándékát megerősítendő a városvezetés részéről Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester és Nagy András, a humán erőforrás bizottság elnöke, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő, a sportlétesítményeket üzemeltető JVV Zrt. vezérigazgatója is részt vett a találkozón.

A helyi tagszervezetektől a Jászberényi Sportegyesület (JSE) elnöke, dr. Bördös Lajos, a gyorskorcsolya-szakosztály vezetője, Zsigó Sándorné, valamint Belovai József edző, továbbá a Cori-Kör Alapítvány két tagja, Hering Antal és Zircher Andor volt jelen. Szövetségünk ügyvezető igazgatója, Schulek Csaba és a két ágazati sportigazgató, Telegdi Attila és dr. Vardanjan Gurgen az oktatási intézmények képviseletében a sportiskola igazgatónőjével és az óvodákat összefogó intézmény vezetőjével találkozhatott, aki örömmel számolt be arról, hogy az óvodások évente 24 alkalommal korcsolyázhatnak ingyen a város jóvoltából.

Schulek Csaba kifejezte, hogy a szövetség a jól működő óvodai programot a Gyere korizni! utánpótlás-nevelési programmal kívánja kiegészíteni, hogy azokkal a gyerekekkel, akik megszeretik a korcsolyasportot, és tehetségesnek bizonyulnak, kiemelten, kisebb csoportokban lehessen foglalkozni. Emellett igyekeznek elősegíteni az Emberi Erőforrások Minisztériumával való megegyezést, hogy a Szent István Sport és Általános Iskolában is folytatódhasson a komoly szakmai munka.

A jelenlévők felvázolták a helyzetet, miszerint az év hét hónapjában rendelkezésre álló jég 8–14 óráig az óvodáké és az iskoláké, délután pedig a jégkorong és a korcsolyasportok osztoznak rajta. Ebből adódik a fő probléma: utóbbiak hátrányba kerülnek a hokival szemben, amely taós sportágként jóval több pénzt tud költeni a jégbérletre, vagyis a nonprofit üzemeltető cég számára komoly nehézségekbe ütközik a gyorskorcsolya és a műkorcsolya sportágak fenntartása. Ezért Kósa Lajos, a MOKSZ elnökének kérésére az önkormányzat idénre olyan támogatási rendszert dolgozott ki, melynek értelmében a jégidők felét, azaz heti 3×50 percet finanszíroz a több mint 30 versenyzőt felkészítő JSE-nek.

„A MOKSZ elnöksége és a korcsolyás társadalom nevében köszönöm az önkormányzat példamutató szerepvállalását, amire a jövőben is számítunk. Ígérem, hogy mi is gyorsan és tervezhető módon fogjuk eljuttatni a műhelytámogatást a gyorskorcsolya-szakosztálynak – mondta Schulek Csaba. – A fő célunk, hogy Jászberényben is központosított rendszer épüljön ki, azaz egy klub, egy szervezeti egység álljon kapcsolatban a szövetséggel. Ez amellett, hogy megkönnyíti az operatív feladatok ellátását, hatékonyabb, eredményesebb szakmai munkát tesz majd lehetővé.”

(Bruckner Nóra)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X