moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2014. február 8.

Szocsi 2014: Olimpiai korcsolyás hírek – összefoglaló

Az államfő meglátogatta a magyar csapatot

Áder János köztársasági elnök, a pénteki megnyitó megtekintését követően, szombat délelőtt felesége és Simicskó István sportért felelős államtitkár társaságában meglátogatta a Tengerparti Olimpiai Faluban lakó magyar csapatot Szocsiban. Az államfőt az úgynevezett nemzetközi zónában a rövidpályás gyorskorcsolyázók várták.

Doppingellenőrzésen az egész csapat
Szombaton az egész magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó csapat doppingellenőrzésen esett át, amely vérvételből állt. Heidumot egy nappal korábban is vizsgálták, akkor vizeletmintát kellett szolgáltatnia. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, az elmúlt egy hónapban négy-öt alkalommal volt doppingellenőrzésen.
2014_02_06_Szocsi_zaszlo_felvonas_12
Heidum Bernadett élvezte a zászlóvivői feladatot
“Annyira belelkesültem, hogy egyszer véletlenül rossz irányba indultam el, de gyorsan visszatereltek” – mondta szombaton az MTI-nek a váltó tagjaként 2009-ben Európa-bajnok versenyző, aki azt is elárulta, nem lepte meg a feladat, mert már hallott róla korábban, de nagyon örült neki és megtiszteltetésnek tartja.
A megnyitó ünnepségről azt mondta, tetszett neki, de kissé hideg volt, mert ők éppen ott ültek, ahol befújták a levegőt azért, hogy lobogjanak a zászlók.
Az egyaránt harmadik olimpiáján szereplő, szintén rövidpályás gyorskorcsolyázó Darázs Rózsa és Knoch Viktor is látványosnak tartotta az előadást. Mindketten hozzátették azonban, hogy számukra nem annyira volt élvezetes a produkció, mivel nem kaptak az eseményről előzetes forgatókönyvet, ráadásul olyan közel voltak a küzdőtérhez, hogy bizonyos látványelemeket kevésbé érzékeltek.
Darázs Rózsa szokatlannak nevezte azt, hogy Vlagyiszlav Tretyak jégkorongozó és Irina Rodnyina műkorcsolyázó végül kifutott az arénából az olimpiai lánggal, s így a stadionon kívül lobbantották fel a lángot.
2014_02_06_Szocsi_zaszlo_felvonas_8
Keszler Andrea indul 500 méteren
“Ő vívta ki a kvótát és nem következett be olyan nem várt esemény, ami miatt mást indítanánk” – indolta a döntést az MTI-nek Darázs István szakágvezető, aki hozzátette, a női váltó négy tagját elég aznap kijelölnie a szakvezetésnek.

Hétfőn a női 500 méter selejtezője mellett a férfi 1500 méteres versenyt rendezik meg, melyben mindhárom magyar, Béres Bence, Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor is indulhat. Az aznapi programban szerepel még a női váltó elődöntője, itt a magyar csapat számításai szerint a kanadai, a dél-koreai és az orosz négyessel kell megküzdenie a magyar stafétának.
“A kanadai és a dél-koreai váltó nagyon erős, de az oroszokat le tudjuk győzni” – mondta a várható riválisokról a 19 esztendős Kónya Zsófia, aki az idei Európa-bajnokságon 1500 méteren és a váltóval is bronzérmes volt.
“Nagyon várom már a váltót. Mentálisan és fizikálisan is fel vagyok készülve, szerintem a formaidőzítéssel sem lesz gond” – mondta a váltóval 2009-ben Európa-bajnok Heidum Bernadett, a magyar csapat zászlóvivője.
A 25 éves versenyző szerint a B döntő lenne a realitás, de tapadni kell majd a dél-koreai és a kanadai váltóra, hogy ha a riválisok hibáznak, akkor ott legyenek és kihasználhassák azt. Megjegyezte, a kvalifikációs sorozat már bebizonyította számukra, hogy nincs lehetetlen és bármi megtörténhet, így az első világkupa verseny után temették a magyar váltót, aztán a másodikon mégiscsak sikerült a kvótaszerzés.

Heidum saját bevallása szerint egyéniben elsősorban az 1500 méterre készül, mert az ment neki a legjobban, a kontinensviadalon ezen a távon ezüstérmes lett.
“Túl rossz a rajtom a legrövidebb távhoz, viszont az állóképességem kifejezetten jó, ezért a leghosszabb, 1500-as táv fekszik nekem a legjobban” – mondta az MTI-nek Heidum.
2014_02_06_Szocsi_zaszlo_felvonas_2
A rövidpályás gyorskorcsolyázókat nem nyomasztják az elvárások
“Nem szabad túl félénknek, vagy szerénynek lenni. Heidum Bernadett, a női váltó, Knoch Viktor, vagy akár a másik két férfi versenyzőnk is a legjobb hatban zárhat” – mondta Darázs István szakágvezető arra a kérdésre, mennyire tartja reálisnak, hogy a sportág képviselői az elmúlt két játékokhoz hasonlóan ismét pontszerző helyezést érjenek el.
Darázs – a magyar csapat többi tagjára is vonatkoztatva – kiemelte, szerinte aki itt van Szocsiban, az már megfelelt egy mércének. A következő lépés pedig most következik, azaz, hogy mindenki a legjobbját nyújtsa a versenyen.

“Egyelőre nem izgulunk. De ha akarnék, se tudnék, mert egyelőre nem érezni, hogy a legnagyobb verseny közeledik, olyan, mintha egy edzőtáborban lennénk” – mondta Kónya Zsófia, aki csütörtökön ünnepelte a 19. születésnapját.
A harmadik olimpiáján szereplő Knoch Viktor úgy véli, mivel a csapat tagjai évek óta járják a világkupa versenyeket, van megfelelő rutinjuk, hogy kezelni tudják a helyzetet. Elárulta, próbálnak nem foglalkozni azzal, hogy a férfi váltó szerencsétlen körülmények között lemaradt az olimpiáról, de amikor látják a kazahokat készülni, akkor azért eszükbe jut, hogy ők is lehetnének a helyükben, mert alapvetően jobbak náluk.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság üzenete
“Kedves Olimpikonok, edzők, versenyzők, szurkolók és sport rajongók,

A Fair Play eszméje szerves része mind az ókori, mind a modern kori olimpiai játékoknak. Ezen értékek nélkül az olimpiai mozgalom elveszítené hitelességét és, a világszerte milliókat érintő, különleges vonzerejét.

Az olimpia szellemisége különösen fontos hatással van az emberi társadalomra; arra a társadalomra, melynek mindannyian része vagyunk. A Fair Play-jel mindenki nyer!

Azt kérem, hogy érezzék magukénak és erősítsék a Fair Play eszméjét a 2014-es Téli Olimpiai Játékokon és azon túl is!

Dr. Kamuti Jenő
Elnök, Nemzetközi Fair Play Bizottság”

Li-ning Seat Törley Artificer
X