moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. február 16.

Végre a jégen!

Bár már két hete itt van Pekingben Pádár Beáta, a korábbi pozitív koronavírustesztje miatt csak szerdán, az utolsó versenynapon léphet jégre – a női 1500 méter főbírójaként.

Rémálmainkban se jöjjön elő mindaz, ami Pádár Beátával történt itt, Pekingben.

A női short track versenyek női főbírójának a repülőtéren adott koronavírustesztje pozitív lett, akkor kezdődött a kálváriája – és tulajdonképpen tart a mai napig.

„Amikor értesítettek arról, hogy pozitív lett a tesztem, először megdöbbentem. Majd sírtam… Jött értem egy mentő, és átszállítottak az úgynevezett Covid-hotelbe. Miközben az járt a fejemben, vajon mi vár ezentúl rám, már a szállodában szürreális helyzetekbe kerültem. A szobakártyámat például senki sem akarta elvenni tőlem, amikor kijelentkeztem: féltek tőlem, nem akarták megfogni a kártyát. Hirtelen nem tudtam, ledobjam-e a földre, vagy tegyem-e zsebre, aztán az egyik szállodai alkalmazott megkegyelmezett nekem, és csak elvette tőlem… Később a mentőbe is egyedül pakoltam be a táskáimat” – mesélte Pádár Beáta.

A mentőben a korábbi kiváló rövidpályás gyorskorcsolyázó fejében csak úgy cikáztak a gondolatok: Mi történik velem? Vajon hazajutok valaha innen?

A Covid-hotelbe érve azzal szembesült, hogy a szobában a hőmérséklet ugyanolyan, mint kint, az utcán – másfél napig tartott, amíg felfűtötte a szobáját…

Hogy melyek voltak a koronavírus tünetei, s melyeket okozott a stressz, az idegeskedés és a kialvatlanság, azt maga Pádár Beáta sem tudta eldönteni, az tény, hogy fájt a feje, izomfájdalmai is voltak.

A szobába bezárva teltek a napjai, reggelente mintát vettek tőle, és naponta háromszor bekopogtattak az ajtón, így jelezték, hogy meghozták a reggelijét, az ebédjét és vacsoráját.

„Letették az ajtóm elé az ételt, és gyorsan el is szaladtak, nehogy találkozzanak velem” – árulta el Pádár Beáta, s elmondta azt is, hogy a magyar csapat orvosai, Tállay András és Zima Endre végtelenül kedvesek voltak vele, tartották benne a lelket, ám egy hét után romlani kezdtek az eredményei, pedig már kezdte jobban érezni magát.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is a segítségére sietett, hiszen a protokoll szerint tíz nap után mint úgynevezett első kontakt el lehet hagyni a Covid-hotelt – ez történt Bettivel is.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosai is engedélyezték, hogy elhagyjam a hotelt, ám mint első kontakt továbbra sem élhetek úgy, mint a pekingi olimpia résztvevői. Az étkezőben külön helyiségben ehetek, egy autó visz és hozza a short track versenypályára, de máshová nem mehetek, és a szobámat sem hagyhatom el – mondta Pádár Beáta. – Azért maradtam itt, mert tíz nap elteltével az ISU illetékesei megkérdezték, haza akarok-e menni, vagy szeretnék bíráskodni. Természetesen az utóbbit választottam, csakhogy nem én kezdtem el a bíráskodást női ezer méteren és a női váltóversenyeken, így egyelőre nem dolgozhattam a jégen. Szerdán, az utolsó versenynapon erre is sor kerül. Remélem – mert a történtek után már semmit sem merek biztosan kijelenteni.”

Három versenynapon egyébként már ott lehetett a csarnokban a magyar főbíró – Liu Shaoang győzelmét a videószobában élte meg, ahová bekéredzkedett.

„A férfi ezer méteres döntőben történtek után csak ezt tehettem, hiszen ez az a szoba, ahol a döntés születik, ha ott vagy, nemcsak azt látod, hogy mi történik a jégen, hanem te magad is el tudod mondani, szerinted mi történt egy-egy szituációban – jegyezte meg Pádár Beáta. – Hiába volt székem a szobában, állva néztem végig Ádó futásait, amikor a döntőben beért a célba, egyértelmű volt, ez egy olyan futás volt, amelyikbe senki sem tud belekötni. Tisztán és higgadtan versenyzett egész nap, hihetetlenül büszke vagyok rá!”

Szerdán már a jégen láthatjuk Pádár Beátát – a női 1500 méteres küzdelmek során, vagyis Jászapáti Petra és Kónya Zsófia mellett egy harmadik magyar is ott lesz a pályán: „Ahogyan máskor is, ezúttal is keresni fog a tekintetüket a rajt előtt. Egy mosoly mindig belefér. Persze, bíró vagyok, és néha előfordul, hogy a magyarok hibáznak, ilyenkor ki is zárom őket, de miért ne mosolyoghatnék rájuk a start előtt?”

HUNSKATE media – Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X