moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. december 18.

Útban Kolomnába és Lausanne-ba

Remek futások itt, újabb kvóták ott – nagyszerű hétvégén vannak túl junior rövidpályás gyorskorcsolyázóink.

Junior rövidpályás gyorskorcsolyázóink nagyobb része Ankarában, a Challenge Series harmadik állomásán lépett jégre az elmúlt hétvégén, a csapatból hárman viszont nem Törökország, hanem Torino felé vették az irányt.

A miértekről a keret vezetőedzője, Szabó Krisztián számolt be:

„Nógrádi Bence, Jászapáti Péter és Varga Regina már a sorozat harmadik állomása előtt megszerezte a kvótát a kolomnai Európa kupára, így ők ugyanezen sorozat nyugat-európaiak számára kiírt versenyén léptek jégre. Fontos volt, hogy köztük is kipróbálják magukat már most, hiszen Kolomnában nyolcan abból a régióból, nyolcan pedig Kelet-Európából kvalifikálták magukat. Ráadásul Torinóban ott volt tizenhét kínai short trackes is, így igazán színvonalas versenyén mérhettük fel, hol is tartanak a mieink.”

Bár Nógrádi Bence még csak a junior B korosztályba tartozik, ám Torinóban az A-sok között versenyzett, segítve ezzel is azt, hogy minél több tapasztalatot gyűjtsön: 11. helyen végzett az összetett rangsorban úgy, hogy hat kínai is előtte zárt.

„Elégedett vagyok Bencével, jól versenyzett, és nagyon sok olyan szituációt gyakorolhatott, amelyeket korábbi nemigen – mondta el Szabó Krisztián. – A legjobban az ötszáz méter sikerült a számára, ott megnyerte a B-döntőt, így az ötödik helyen végzett. Jászapáti Péter a junior B-sek között minden távon a döntőbe jutott, ezerötszázon a harmadik, ötszázon a negyedik, míg ezer méteren a második lett, így az összetettben is odaért a dobogó alsó fokára – két kínai fiú mögött. Dicséretet érdemel ő is, akárcsak Varga Regina, aki a junior A korosztályban lett összetettben a tizenötödik.”

A juniorkeret nagyobbik része Ankarában szerepelt, és onnan is elégedetten térhettek haza versenyzőink.

Talabos Attila különösen, hiszen a korábbi betegsége és sérülése miatt ez volt az egyetlen kvótaszerző verseny, amelyen jégre léphetett – esetében csak az összetett rangsor első helye hozhatta meg a kolomnai indulás jogát.

Kell-e mondani, hogy a fiatal tehetség megugrotta ezt az akadályt?

Az 500 méter dobogója: Radek Fajkus (2.), Talabos Attila (1.) és Szigeti Ádám (3.)

Ankarában egyébként ebben, vagyis a junior A korosztályban négy magyar is bekerült az összetett rangsor legjobb nyolc helyezettje közé: Talabos nyert, Szász Attila a negyedik, Szigeti Ádám az ötödik, Bontovics Balázs a hatodik lett – az Európa kupán országonként ugyanabban a korosztályban csak három versenyző indulhat, így a három verseny alapján kialakuló összetett ranglistán hiába áll a nyolcadik helyen Bontovics, Kolomnában nem indulhat…

A junior B-s lányok között az volt a cél, hogy Somogyi Barbara és Somodi Maja megerősítse eddigi, kvótát érő helyét – a lányok nagyon szépen futottak Ankarában (Somogyi például nyert 1500-on, míg ugyanitt Somodi a harmadik lett, és előbbi az összetett harmadik helyére is odaért), hozták, amit kellett, így ott lehetnek Kolomnában. De ott lehet Dobrán Flóra is, aki a junior C kategóriában már korábban kiharcolta az indulás jogát, így Ankarában eggyel feljebb, a B korosztályban versenyzett szintén a tapasztalatszerzés jegyében – nagyszerűen, hiszen az összetettben a hatodik lett, míg ezer méteren bronzérmet szerzett.

„Eldőlt az is, hogy a márciusi, lausanne-i ifjúsági téli olimpián Somogyi Barbara és Jászapáti Péter képviseli a magyar színeket – jelentette be Szabó Krisztián. – A döntésben szerepet játszott az országos bajnokságon mutatott teljesítmény, a novemberi hétkörös teszt, a lányoknál mindkettőt Barbi nyerte, így itt nem volt kérdés, a fiúknál viszont holtverseny alakult ki Jászapáti Peti és Bontovics Balázs között, ott a keretet irányító három edző döntött az induló személyéről.”

HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X