moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. február 19.

Több, mint egy „bradbury”

„Steven Bradbury óta tudjuk, hogy a short trackhez szerencse is kell” – ilyesmi hangzott el Vásárhelyi Tamástól, az M4 Sport kommentátorától, amikor Jászapáti Petra „A” döntőbe jutott. De ki az a Steven Bradbury? És mi köze van Jászapáti Petrához?

2002, Salt Lake City, férfi 1000 méter. A második negyeddöntőben szinte egyértelműnek tűnik: 1998-ban, a naganoi téli olimpián váltóval aranyérmes, ekkor már négyszeres összetett világbajnok kanadai Marc Gagnont és az élete első olimpiáján 2001-es világbajnokságon két aranyérmet begyűjtő Apolo Anton Ohnot várják a továbbjutást érő helyekre. Ohno el is viszi a mezőnyt, ám a többiek nem bírják a tempóját, Marc Gagnon áll a második helyen kicsit lemaradva. A japán Naoya Tamura előzni próbálja, Gagnon pedig meglöki. Tamura elcsúszik, Gagnon bejön másodiknak, de kár a gőzért, videózás után nem kérdés: a kanadait kizárják, így a harmadik helyen beérő ausztrál Steven Bradbury lép előre a második helyre, és a japánt is továbbjuttatják.

A két elődöntő közül az első a nehezebb. A szám olimpiai címvédője, a dél-koreai Dong-sung Kim vívhat nagy csatát az „A” döntőbe jutásért az 1000m naganoi ezüstérmesével, a kínai Li Jiajunnal, valamint a váltóval 2001-ben világbajnoki ezüstérmet szerző kanadai Mathieu Turcotte-tal. Ide sorsolták még a japán Satoru Teraot és Steven Bradburyt is. Jön az utolsó kör. Kanadai az élen, koreai a második, a kínai a harmadik helyről próbálja őt megelőzni. Összeérnek, és a naganoi bajnok, Kim kicsúszik. Már csak az utolsó kanyar van hátra. A japán versenyző lőtávolságon belül van, így veszítenivalója nincsen, előzni próbálja a kínait, megbillenti, így a kínai megkapaszkodik a kandaiban és lerántja. Terao jön át elsőként a célvonalon, utána Bradbury, majd Jiajun. Teraot kizárják, így Steven Bradbury futamgyőztesként kvalifikálja magát az „A” döntőbe, mögötte Jiajun a második és Turcotte-ot is tovább engedik a bírók.

És jöhet a döntő. Jiajun és Turcotte mellett éremesélyes még a másik elődöntőből bekerült Ohno, valamint az olimpiai újonc, éppen szárnyait bontogató dél-koreai tehetség, Ahn Hyun-soo is. Négyen az ötből. Bradbury le is szakad, a többiek teljesen együtt, kiélezett verseny az utolsó pillanatig, amikor is az utolsó kanyar után, a célegyenesben… Mindenki elesik. Kivéve Bradburyt, aki ezzel olimpiai bajnok 1000 méteren!

Nos, ez egy „bradbury”. Amikor valakinek sorozatos szerencse folytán összejön valami nagy siker. Nehezen is vette magát komolyan a dobogó tetején az ausztrál. Hazájában fogalom lett: a sportrajongói körökben csak így használják nevét: „bradburyzett egyet”, vagy „csinált egy bradburyt”.

Ez pedig már 2018, Phjongcshang, női 1500m. Bácskai Sára Lucát kizárták, és Jászapáti Petra selejtező futama sem ígérkezik túl könnyűnek, a hazai közönség előtt versenyző hétszeres világbajnok Min-jeong Choira, a négyszeres Európa-bajnok orosz Sofia Prosvirnovára, és a kínai Li Jinyura kell majd nagyon odafigyelnie, közülük valakit megelőznie, hogy a három továbbjutást érő hely egyikét megszerezze. Nyugodt versenyzéssel az élre áll, majd Choit elengedi és beáll mögé. Helyét tartani tudja, még a kínai sem megy el mellette. Másodikként jön át a célvonalon, simán megvan az elődöntőt érő helyezés.

Az elődöntők között már nincs könnyű vagy nehéz. Mindegyikben van 3-4 olyan versenyző, aki esélyes lehet két továbbjutó helyre, sőt, akár a futamgyőzelemre is. Petra az utolsóban áll rajthoz, amelyik tele van nagy esélyesekkel. Choi és Jinyu ismét ott vannak vele, nagyágyú a másik kínai, a háromszoros olimpiai bajnok Yang Zhou is, aki zsinórban harmadik címvédésére készül ezen a távon. A táv tavalyi világbajnoka, a brit Elise Christie és a szocsiban váltóval olimpiai ezüstérmes kanadai Valerie Maltais is az „A” döntőre pályázik. Kettészakad a mezőny, Choi erős tempót diktál, Christie és Li Jinyu pedig mennek vele. Jászapáti Petra Maltais és Zhou mögött a hatodik helyen korcsolyázik, lemaradva az élmenő triótól. Az utolsó kör legelején kilép, és kívülről körbe korcsolyázza mindkét ellenfelét, amivel a „B” döntőt érő negyedik helyre jön fel a futamában. Ám még nincs vége: jön az utolsó kanyar, Elise Christie előzni próbál, felborítja Jinyut és ő maga is a palánkba száll. Christie-t kizárják, Jinyut tovább küldik, Jászapáti Petra pedig második helyen ér a célba, „A” döntős!

A döntőben pontszerzés lehet a cél a 19 éves szegedi lány számára: itt is kemény mezőny gyűlt össze, egy valakit kellene elcsípnie ahhoz, hogy élete első olimpiáján mindjárt pontszerző legyen. Ilyet utoljára magyrként Huszár Erika és Knoch Viktor csináltak 2006-ban. Choi, egy másik koreai, Alang Kim, a kanadai Kim Boutin, Jinyu, a nagypályán már olimpiai bajnoki címet szerző holland Jorien Ter Mors, és az 500m győztese, az olasz Arianna Fontana az ellenfele. Kit lehetne megelőzni a sok sztár közül? A magyar végig ott van a mezőny sarkában, és az 1500 méter végére az egyébként sprinter alkat Arianna Fontana elfárad, ő pedig résen van, és lehagyja! Jászapáti Petra hatalmas bravúrral olimpiai pontszerző!

Nos, ez viszont nem egy „bradbury” – abban az értelemben legalábbis biztosan nem, ahogy néhány ausztrál használja. Egy kis szerencse persze tényleg kellett hozzá, de a rövidpályás gyorskorcsolyánál ennyi azért belefér.

Steven Bradbury érdemei „bradburyzése” ellenére is elvitathatatlanok – ő helyezte fel a sportág világtérképére Ausztráliát, nem csak 2002-es aranyérmével, hanem már 1994-ben, amikor váltóval bronzérmet szereztek, és ezzel a kenguruk országának első téli olimpiai medálját vihették haza. Tapasztalatait megírta a The last man standing – Az utolsó ember, aki állva maradt – című önéletrajzi könyvében. Mi pedig reméljük, hogy Jászapáti Petrára még szebb (ön)életrajzi könyv vár majd egyszer. Ifjúsági Olimpiai ezüstérmesünk valószínűleg ott lesz még néhány ötkarikás játékokon, ahol ilyen csodálatos kezdet után akár még a dobogóra is felférhet egyszer. Vagy ahányszor csak szeretne. Hiszen ez már most több volt, mint egy bradbury.

(Mihályi Petra)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X