moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. szeptember 2.

Pro Civitate díjat kapott Burján Csaba és Knoch Viktor

Közös ünnepi közgyűlést és tanévnyitó szenátusi ülést tartottak szeptember 1-jén, a Város Napján a Pécsi Nemzeti Színházban, ahol átadták a városi és az egyetemi elismeréseket is. Az ünnepségen az olimpiai bajnok short track váltó két tagját, Burján Csabát és Knoch Viktort is díjazták.

Kiemelkedő sportteljesítményéért, a Pécs városának szerzett örök érvényű dicsőségért és a gyorskorcsolya népszerűsítése terén elért eredményeiért Pro Civitate kitüntetésben részesült a Magyarország első téli olimpiai aranyérmét elnyerő férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó két pécsi tagja, Burján Csaba és Knoch Viktor.

A minden várakozást felülmúló olimpiai teljesítmény sporttörténelmi sikert hozott az országnak és Pécsnek. Ahogy a laudációban elhangzott, Burján Csaba Univerziádé-bajnoki címmel, világbajnoki ezüst- és bronzéremmel, illetve két Európa-bajnoki ezüstéremmel is gazdagította a város éremtábláját. Knoch Viktor a 2006-os torinói játékokon 17 évesen az 1500 méteres versenyszámban ötödik helyezést ért el, ezzel 26 év után szerzett olimpiai pontot Magyarországnak. Emellett részese volt az első világkupa-győzelemnek és világbajnoki ezüstéremnek, 2017-ben pedig a rotterdami rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon bronzérmet nyert a négyes váltóval.

A Pro Civitate díj az alapítók szándéka szerint egy életmű elismeréseként annak a polgárnak adható, aki a város gazdasági, tudományos, kulturális, művészeti, oktatási és sportéletében vagy a közélet egyéb területein hosszú ideig kimagasló tevékenységet végzett. „A díjazottak olimpiai bajnokok, kiváló tudósok, nagyszerű művészek, akik missziójuknak érzik Pécs képviseletét, a város jó hírének öregbítését” – fogalmazott Páva Zsolt polgármester.

A város bajnokaink tiszteletére Phjongcshangból való hazaérkezésük másnapján, február 25-én meglepetésként hatalmas, „őrült hangulatú” fogadást szervezett, külön erre az alkalomra épített színpaddal. A Lauber Dezső Sportcsarnok lelátóján kétezer vendég foglalt helyet, a küzdőteret pedig a pécsi sportolók töltötték meg. A szervezők mindenkit meghívtak és a színpadra szólítottak, akinek szerepe volt Csaba és Viktor eredményeiben. Sportolóink már ekkor értesültek a Pro Civitate elismerésről, melyet hivatalosan most vehettek át.

Az esemény végén Udvardy György megyés püspök kért áldást Pécs és az egyetem polgáraira. „Milyen a jó közösség?” – tette fel a kérdést záróbeszédében, olyan fogalmak köré szervezve mondandóját, mint a tekintély, a bizalom, a szociális igazságosság, a szolidaritás és a felelősségvállalás. Megköszönte a méltatottaknak a város elkötelezett szolgálatát, hogy döntéseiket a közös értékek és elvek mentén hozzák meg. „Az ünnep visszatekintés, de egyúttal a jövőt is szemléljük általa. A munka, az együttműködés, a közös szolgálat diadala” – fogalmazott.

(Holub Katalin – Fotó: Csortos Szabolcs)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X