moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. február 14.

Ő a mi hősünk!

Online sajtótájékoztatót tartott Liu Shaoang és Bánhidi Ákos hétfőn – az első magyar egyéni téli olimpiai aranyérem kapcsán.

Ott álltunk a pekingi olimpia rövid pályás gyorskorcsolya-versenyeinek vegyes zónájában vasárnap este, és annak ellenére alig-alig fogtuk fel, hittük el, hogy Liu Shaoang megnyerte az ötszáz métert, hogy már majdnem egy órája várakoztunk – éppen úgy, ahogyan egy kétszeres olimpiai bajnokra „illik”.

A szervezők és az önkéntesek együttesen igyekeztek minket türelemre inteni, s próbálták velünk megértetni, hogy Shaoang olimpiai bajnok, és sokan kíváncsiak rá…

Néztük elkerekedett szemekkel a kijelentés hallatán, udvariasan csendben maradtunk inkább, aztán egyikünkből csak kibukott: „De hát ő a mi hősünk!”

És valóban: Liu Shaoang a mi hősünk!

A korcsolyázócsaládé, és persze Magyarországé.

A megjegyzés egyébként kisebb felfordulást hozott a vegyes zónában, hiszen a fiatal önkéntes kínai lányok egymást próbálták felülmúlni: sikongatásban, tapsolásban, és ujjongásban.

Ezek után persze egyáltalán nem ért meglepetésként senkit sem, hogy a hétfőn, magyar idő szerint reggel nyolc órára meghirdetett sajtótájékoztatót példátlan figyelem övezte: harminckilencen csatlakoztak az online eseményhez – Liu Shaoang, a „mi hősünk” és Bánhidi Ákos, a short track válogatott edzője és menedzsere válaszolt minden kérdésre.

Volt belőlük bőséggel: akadt, aki arra volt kíváncsi, vajon leülepedett-e már Shaoangban, mit is ért el vasárnap, hiszen a győzelme után nemigen tükrözött érzelmeket az arca („Lehet, hogy a mámorból, az ilyenkor másoktól megszokott örömből az vett el, hogy tudtam, meglesz az arany. De nem tudom, hogy ilyen helyzetben mit is kellene pontosan csinálni. Ez egy csodálatos eredmény, próbálom feldolgozni, hogy én értem el.”), volt, aki arra kérdezett rá, visszanézte-e már a döntőt 23 éves bajnokunk („Igen, visszanéztem az összes futamot – látva magamat annyit tudok mondani, hogy már-már félelmetesen higgadt és nyugodt voltam. És ha visszagondolok az ellenfeleimre, elárulhatom, láttam rajtuk, hogy idegesek és feszültek. Én nem voltam az, egyáltalán nem izgultam.”), mások arra voltak kíváncsiak, volt-e már ünneplés, s lesz-e a pihenés.

Ennek kapcsán mind Liu Shaoang, mind Bánhidi Ákos megerősítette: az olimpia még nem ért véget, hiszen szerdán rendezik a nők 1500 méteres egyéni küzdelmeit, és a férfiváltónk is jégre lép a B-döntőben.

„Senki se higgye, hogy nem vesszük komolyan ezt a B-döntőt, mert nagyon is komolyan vesszük” – jelentette ki Bánhidi Ákos.

A csapat pénteken érkezik Magyarországra, annak kapcsán pedig, hogy megrendezik-e márciusban Montrealban a világbajnokságot, a hónap elején hoz döntést a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU). Egy biztos: ha lesz vb, azon Liu Shaoang (és Liu Shaolin Sándor) is jégre lép.

HUNSKATE media – Kovács Erika
Fotó: Magyarock

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X