moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. február 8.

Jászapáti Petra: A szívem szakadt meg… 

A remek versenyzés hozta a remek helyezést is: Jászapáti Petra boldogan értékelte az olimpiai hetedik helyét ötszáz méteren.

Zseniálisan versenyeztél egész nap!

Köszönöm szépen.

A negyeddöntős futamod nem volt könnyű, mégis elsőként értél célba – sajnos a következő futamokban jobb időt mentek a többiek, ezért kellett a négyes pályáról rajtolnod az elődöntőben…

Tudjuk mindannyian, hogy a short trackben fontos a jó idő, hiszen az határozza meg a később futambeosztásokat. Nekem ez a negyeddöntőben a futamgyőzelem ellenére sem jött össze, a többieknek viszont igen, vagyis tudtam, hogy a külső pályáról rajtolok az elődöntőben. De aki követi az olimpiát, tapasztalhatta, hogy szinte minden futamon történik valami: én is arra vártam, legyen egy kis kalamajka, azt pedig tudom, hogy az utolsó körben általában gyorsabb tempóra vagyok képes, mint a mezőny nagy része – bejött a számításom.

Mindössze két ezreden múlt az A-döntő, nagyon bántott ez a rendkívül kicsi különbség?

Egyáltalán nem bosszantott. És leginkább azért nem, mert a kvalifikációs világkupa-sorozatban mindössze egyszer futhattam B-döntőt ezen a távon, vagyis nem igazán tündököltem, szerintem az olimpiai hetedik hely önmagában is kiemelkedő teljesítmény, ilyen előzmények után kiváltképp az. Inkább csak mosolyogtam a két ezreden: ezúttal nem felém billent a mérleg nyelve, remélem, lesz ez fordítva is.

Az előfutamok során a hatodik legjobb időt futottad, s akkor azt mondtad, abból azért nem kell messzemenő következtetést levonni – most mégis megtehetjük, hiszen bebizonyítottad, hogy a világ legjobb sprinterei közé tartozol.

Szeretem az ötszáz métert. A debreceni világkupa-viadalon azt mondtam, nagyon várom ezt a számot, de ott nem sikerült jól, ezúttal hallgattam, nem mondtam semmit, és összejött. Szerintem maradok ennél a megoldásnál, inkább csak szótlanul keresztbe rakom az ujjaimat a versenyek előtt. Tényleg nagyon örülök ennek a hetedik helynek.

A B-döntőd után jött egy magyar érdekeltségű A-döntő is hétfőn Pekingben? Hogy élted meg Liu Shaolin Sándor kizárást és Liu Shaoang bronzérmét?

A mi sportágban akkor kerülnek képbe a bírók, ha a jégen van testi kontakt, ezért ezt igyekszünk mindig elkerülni, hiszen amíg nincs ütközés, addig miénk a kontroll, ha van, onnantól a döntés a bírók kezébe kerül. Sanyi sárga lapját egyáltalán nem értem… Ádó bronzérmének persze örülök, de a döntő utáni kizárás miatt nagyon mérges voltam, és a szívem szakadt meg: nálam Sanyi nyert.

HUNSKATE media / Kovács Erika

Fotó: Nemzetisport / Árvai Károly

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X