moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 6.

Féltávnál járnak

 

Két táv után a hölgyeknél Jászapáti Petra, a férfiaknál Liu Shaoang vezeti az összetett versenyt a rövidpályás gyorskorcsolyázók országos bajnokságán.

Szépszámú közönség előtt és eggyel kevesebb olimpiai bajnok részvételével kezdődött meg szombaton a rövidpályás gyorskorcsolyázók országos bajnoksága – Burján Csaba két nappal ezelőtt esett az egyik edzésen, s bár szerencsére nem komoly a baj, orvosi javaslatra Burján nem indult el az ob-n.

Ott volt viszont a két Liu fivér, ám kettejük párharcába 1500 méteren kicsit „belepiszkított” Varnyú Alex, így kisebb meglepetésre, a leghosszabb távon Liu Shaoang, Varnyú Alex, Liu Shaolin Sándor volt a befutó.

„Megkérdeztem az öltözőben, ki akar győzni ezerötszázon, nem jelentkezett senki, gondoltam, akkor nyerek én! Lassú volt az iram, de senki sem nagyon mozdult, ezért indultam meg én a vége előtt három körrel” – nyilatkozta Liu Shaoang.

Aztán ötszáz méteren javított az idősebbik Liu, a fináléban ellentmondást nem tűrően állt az élre rögtön a rajt után, és nem is engedte ki a kezéből a győzelmet. Mögötte öccse érkezett a célba, a harmadik Varnyú lett.

„Az egyes pozícióból rajtolva csak az lehetett a célom, hogy rögtön az élre álljak, a tervem az volt, hogy fokozatosan növeljem ezek után a tempót. Ez sikerült, az időeredményem is egészen jó lett. Vasárnap az ezer méteres finálé minden bizonnyal izgalmas lesz, hiszen Ádóval közel állunk egymáshoz az összetett versenyben” – mondta Liu Shaolin, s való igaz, az összetett versenyben mindössze nyolc pont választja el a testvéreket egymástól.

A hölgyeknél nem láthattunk ilyen párharcot, merthogy mindkét távon Jászapáti Petra nyakába került az aranyérem – olimpiai pontszerzőnk 500 és 1500 méteren is egyértelműen a legjobb volt, magabiztosan győzött mindkét alkalommal.

„Nem feltétlenül volt azért ez papírforma, de azért örülök, hogy az első akadályt sikerrel vettem. Kicsit fura döntő volt, nem akartam én ilyen sokat az élen lenni, de muszáj volt, mert senki sem akart vezetni – összegzett Petra az 1500 méter után, aztán a sprinttáv kapcsán is megtette ugyanezt: – Tudtam, hogy egy jó rajttal, és utána másfél kör erősebb tempóval képes vagyok leszakítani a többieket, és ezt mindenképpen szerettem volna, leginkább azért, hogy elkerüljem az esetleges összeakadásokat.”

Az első két táv után elégedetten értékelt Bánhidi Ákos, a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere is: „Nagyjából azt kaptam, amire számítottam. Láttam szép előzéseket, jó megoldásokat, és kifejezetten tetszett, hogy a juniorok bizonyítani akartak. Meg is tették. Egyelőre még hadd ne mondjak neveket, de néhányuk mozgása, futása nagyon reményt keltő volt.”

Az országos bajnokság zárásaként debütált az új szám: a két férfi és két női versenyzőből álló vegyes váltó futama az egyéni csatározásoktól eltérően nem a klubok egymás közötti versenyét hozta – nem is hozhatta, hiszen a válogatott edzői állították össze a csapatokat, így egyfajta iramdiktáló szerepkört is ellátva egy csak fiúkból álló juniorváltó is jégre lépett, a másik két kvartettben pedig szépen elosztották az ászokat az edzők.

Tökéletesen olvasták előre a későbbi történéseket a trénerek, hiszen a 2000 méteres táv végére a két Liu vezette a mezőnyt, mindketten hatalmas hátrányt dolgoztak le a végén, és az utolsó métereken egymásnak is feszült a két testvér. Persze, ahogyan azt egy ob-n mindenképpen kell: egymásra nagyon figyelve, a sérülést nem kockáztatva, de mindenképpen presztízsharcot vívott Shaoang és Shaolin – előbbi volt kedvező helyzetben, s ő van annyira jó koris, hogy képes megtartani a vezető pozíciót akkor is, ha a bátyja veszélyezteti.

„Jó kis futam volt ez! – csettintett egyet Bánhidi Ákos. –Sok-sok gyakorlás kell még ahhoz, hogyan is kell egy vegyes váltót futni, de izgalmas szám, hiszen itt rögtön az elejétől figyelni kell, van benne izgalom, nem is kevés”

 

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, BUDAPEST

Férfiak. 500 méter: 1. Liu Shaolin Sándor (MTK) 42.173, 2. Liu Shaoang (MTK) 42.306, 3. Varnyú Alex (MTK) 42.453.
1500 méter: 1. Liu Shaoang (MTK) 2:35.228, 2. Varnyú Alex 2:35.736, 3. Liu Shaolin Sándor 2:35.796.
Az összetett verseny állása (két táv után): 1. Liu Shaoang 55 pont, 2. Liu Shaolin Sándor 47 pont, 3. Varnyú Alex 34 pont.

Nők. 500 méter: 1. Jászapáti Petra (SZKE) 45.281, 2. Bácskai Sára Luca (MTK) 45.702, 3. Sziliczei-Német Rebeka (JSE) 45.906.
1500 méter: 1. Jászapáti Petra  2:50.130, 2. Bácskai Sára Luca 2:50.379, 3. Dobrán Fanni (MTK) 2:54.156.
Az összetett verseny állása (két táv után): 1. Jászapáti Petra 68 pont, 2. Bácskai Sára Luca 42 pont, 3. Sziliczei-Német Rebeka 18 pont

 

(Kovács Erika – Fotó: Fiák Blanka)

Li-ning Seat Törley Artificer
X