moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 12.

Ezt jól kifőzték!

Fantasztikus nap a dordrechti Európa-bajnokságon: szombaton 500 méteren Liu Shaoang, 1500 méteren Liu Shaolin Sándor nyert, és a két táv ezüstérmeit is a testvérek szerezték meg.

Ezt meg hogy csinálták?!

Hogy a Liu testvérek zseniálisak a jégen, azt az utóbbi években már sokszor megtapasztaltuk. De hogy a boszorkánykonyhában is ügyesen mozognak… Nos, ez a dordrechti Európa-bajnokságon szombati napján bizonyosodott be: az 1500 méteres táv döntője után ugyanis Liu Shaolin Sándor elárult valamit.

„Úgy beszéltük meg Ádóval, hogy az ezerötszáz az enyém, az ötszáz az övé. Eddig úgy alakul minden, ahogy terveztük” – mosolygott Shaolin.

És persze, hogy mosolygott, hiszen a leghosszabb távon oktatták a mezőnyt a Liu fiúk: már az elődöntőben is remekül összedolgoztak, aztán a fináléban végképp bebizonyították, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyázás igazi klasszisai mindketten. Nem az elfogultság mondatja velünk: a vetélytársaknak valójában közük sem volt ehhez a döntőhöz, a testvérek azt csináltak a jégen, amit akartak – uralták a futamot, s naná, hogy elvitték az első két helyet!

Liu Shaoliné az arany, Liu Shaoangé az ezüst lett.

Éppen úgy, ahogyan azt előzetesen megbeszélték egymás között.

De ha az egyikük nyert, úgy illett, hogy a másikuk is győzzön – pláne, hogy tényleg így beszélték meg egymás között…

És az ezerötszáz után ötszázon is oktatták a mezőnyt, csak éppen a célba érkezésnél megváltozott a sorrend: Shaoang nyert, Shaolin lett a második.

„Így terveztük, nagyon jó, hogy meg is valósítottuk. Teljes mértékben elégedett vagyok a szombati szereplésemmel, annál pedig nincs jobb érzés, hogy mindketten ott állhatunk a dobogón Shaolinnal, ráadásul egymás mellett” – nyilatkozta Liu Shaoang.

Amit pedig az eredményhirdetésnél láttunk… Nos, az már nemcsak a két fiú sportolói nagyságáról tett tanúbizonyságot, hanem azt is megmutatta, hogy igazán jó testvérek.

Shaoang és Shaolin ugyanis együtt, egymás mellett hallgatták meg a Himnuszt a dobogó felső fokán állva – az 1500 méter eredményhirdetésénél Shaolin invitálta maga mellé öccsét, az ötszáz méteres díjátadónál pedig Shaoang hívta „egy lépcsőfokkal” feljebb a bátyját.

„A két fiú nagyszerűen versenyzett, ez nem az a helyzet, amikor elégedetlenkednünk kellene” – mosolygott Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere.

A mesternek egyébként a négy éremszerzésen kívül is volt oka az örömre, hiszen például Jászapáti Petra remekül teljesített szombaton – kiváltképp ötszáz méteren. A negyeddöntőből az ötös pozícióban rajtolva jutott be az elődöntőbe, ahol aztán újfent kiválóan futott: mindössze két ezred (!) hiányzott ahhoz, hogy a fináléba jusson.

A Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba, Varnyú Alex, Krueger Cole és a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Knoch Marta, Somogyi Barbara összeállításban jégre lépő váltóinknak viszont semmi sem hiányzott a döntőbe jutáshoz, igaz, a lányoknak ehhez kellett némi szerencse is, hiszen előttük a lengyelek kiütötték az olaszokat, így mindkét csapat kiszállt a versenyből, ám ez semmit sem von le teljesítményük értékéből. A fiúk pedig? Ők továbbra is nagyszerűen produkálnak: akárcsak pénteken a negyeddöntőben, a szombati elődöntőben is elsőként értek célba.

Vagyis: jöhet a finálé!

EURÓPA-BAJNOKSÁG, DORDRECHT
FÉRFIAK
500 méter
Európa-bajnok: 1. Liu Shaoang (magyar) 41.120, 2. Liu Shaolin Sándor 41.202, 3. Pavel Szitnyikov (orosz) 41.338.
1500 méter
Az összetett verseny állása két táv után: 1. Liu Shaolin Sándor 55 pont, 2. Liu Shaoang 55, 3. Jelisztratov 16

NŐK
500 méter
Európa-bajnok: Natalia Maliszewska (lengyel) 42.842, 2. Martina Valcepina (olasz) 43.241, 3. Lara van Ruijven (holland) 43.507, …6. Jászapáti Petra (magyar), …15. Bácskai Sára Luca (magyar), …33. Somogyi Barbara (magyar)
1500 méter
Európa-bajnok: Suzanne Schulting (holland) 2:29.181, 2. Elise Chritie (brit) 2:29.416, 3. Szofija Proszvirnova (orosz) 2:29.706, …8. Jászapáti Petra, …14. Bácskai Sára Luca, …29. Somogyi Barbara
Az összetett verseny állása két táv után: 1. Schulting 42, 2. Maliszewska 34, 3. Christie 21, …9. Jászapáti 4, …17. Bácskai, …33. Somogyi

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Fiák Blanka

Li-ning Seat Törley Artificer
X