moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 10.

„Ez short track!”

Pénteken az 1500 méteres negyeddöntőkkel, valamint az 500 és 1000 méteres előfutamokkal veszi kezdetét Dordrechtben a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnoksága – az egyéni távokon a magyar színeket Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Somogyi Barbara képviseli.

Mindenki mosolygós – ez a megállapítás talán nem túl szakmai a pénteken kezdődő dordrechti Európa-bajnokság előtt, mégis minden bizonnyal az egyik legfontosabb, hiszen a jó szereplés egyik záloga mindig az, hogy mentálisan is rendben legyenek a sportolók.

Márpedig a mieink rendben vannak: csütörtökön jókedvűen teljesítették a versenyzők az edzők által kért feladatokat. Délben a jégen, kora este a szállodában tréningezett a csapat.

Liu Shaolin Sándor kicsit más munkát végzett, de mielőtt bárki a szívéhez kapna: olimpiai bajnokunk jól van, bár a jobb bokája még érzékeny, már rendesen tudja használni – mi több, a korcsolyacipőben kifejezetten jól érzi magát.

Liu Shaolin Sándor

„Feszesebben tartja a bokámat, sokkal jobb a korcsolyacipőben lenni. Sajnos maradtak ki edzések az elmúlt napokban, hiszen az esésem előtt kisebb betegséggel küzdöttem, majd jött a sérülés. Emiatt valamivel erőtlenebbnek érzem magam, de ez nem keserít el, továbbra is bízom magamban, és abban, hogy a vetélytársakat még így, ebben a formában is képes leszek legyőzni” – fogalmazott Liu Shaolin.

Csütörtök délután egyébként eldőlt, hogy nemcsak a versenyző érzi magában az erőt, de az edzők, Bánhidi Ákos és Lina Zhang is úgy vélik, bátran harcba küldhetik az olimpiai bajnokot, így aztán a férfiak mezőnyében az egyéni távokon Liu Shaolin és öccse, Liu Shaoang indul.

Liu Shaoang és Bánhidi Ákos

A hölgyeknél Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Somogyi Barbara kap lehetőséget – és természetesen mindkét váltónk jégre lép majd Dordrechtben, ám a csapatok küzdelmei csak szombaton kezdődnek.

Knoch Marta, Jászapáti Petra és Somogyi Barbara Bánhidi Ákos edzővel

Bánhidi Ákos életében a dordrechti már a sokadik Európa-bajnokság, ám nem feltétlenül ezért nem izgul túlságosan az edző, sokkal inkább azért, mert bízik versenyzőiben, a kisebb izgalom pedig nem jelent felkészületlenséget.

„A maximális hőfokon égek – jelentette ki az edző. – Figyelek mindenre és mindenkire, de túlságosan ideges nem vagyok, ez tény. Az Európa-bajnokságok mindig fontosak voltak a magyar short track számára, hiszen az első érmeinket ezeken a versenyeken szereztünk, már csak ezért is fontos számunkra ez a mostani dordrechti kontinensviadal is. A férfiváltónk a jelenlegi legerősebb összeállításban van itt, a hölgyeknél viszont jelenleg a csapatépítés zajlik, ráadásul december elején Sziliczei-Német Rebeka is kidőlt a sorból sérülés miatt. Mások az elvárások, de jósolgatni nem fogok. Nem is szeretek, és a sportágunkban nem is nagyon lehet – sokan tudják és ismerik az ezzel kapcsolatos véleményemet, amely röviden így hangzik: ez short track!”

Az bizony – mi pedig szeretjük ezt a sportágat, és péntektől vasárnapig ismét szurkolhatunk a mieinknek: Hollandiában az első napon 500 és 1000 méteren az előfutamokat, 1500 méteren a negyeddöntőket rendezik meg, szombaton a legrövidebb és leghosszabb távon, míg vasárnap 1000 méteren avatnak Európa-bajnokokat Dordrechtben. A váltók elődöntős futamaira szombaton kerül sor, a finálékat vasárnap rendezik.

Hajrá, lányok, hajrá, fiúk!

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Fiák Blanka

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X