moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. július 29.

Csak előre!

Háromhetes edzőtáborba utaztak vasárnap rövidpályás gyorskorcsolyázóink: az olaszországi Courmayeurben kemény napok várnak bajnokainkra. Erről is beszélgettünk a csapat edzőjével és menedzserével, Bánhidi Ákossal.

Mit tervez az edző a következő hetekre?

Kemény munkát – összefoglalva így tudnám elmondani, mi is vár a srácokra Courmayeurben. A kondicionális edzések terén mindenképpen újítani szeretnénk: ezért is utaztak velünk a nemrég beszerzett mountain bike-ok, hiszen azokkal tekerünk majd elég sokat a hegyekben.

Mennyire volt nehéz az újrakezdés, mit tapasztalt?

Csak annyira, mint máskor, ezen a téren nem volt eltérés a korábbiakhoz képest. Abban viszont igen, hogy soha ilyen hosszú pihenőt nem kaptak még a versenyzők, mint ezúttal: mindenki pihent egy nagyot, de erre szükség volt. Az biztos, hogy fizikailag hamarabb kipihenték magukat, mint mentálisan, mégsem kezdtük el az edzéseket korábban, mert kellett, hogy a fejüket is kiszellőztessék a fiúk és a lányok. Már most látjuk, hogy jól döntöttünk, hiszen minden sportoló jó állapotban kezdhette meg a munkát.

Rendkívül sikeres évek állnak mögöttünk: a továbblépéshez el kell felejteni az olimpiai aranyérmet?

El, mindenképpen.

De miért?

A legszebb aranybetűkkel írtunk tele egy oldalt a rövidpályás gyorskorcsolyázás történelemkönyvében, azt onnan senki ki nem tépheti, de ha állandóan azt olvasgatjuk, már most beállhatunk a vesztesek táborába.

Azért hitet csak adhat az a nagyszerű eredmény!

Hitet és erőt mindenképpen ad, segít is abban, hogy menjünk tovább az úton, hiszen az a cél, hogy a korábbiakhoz hasonló eredményeket érjünk el. Azokért egyébként még többet kell dolgoznunk, mint eddig, ez egyértelmű, és ezentúl is szükség lesz az alázatra, és arra, hogy folyamatosan gondolkodjunk és újítsunk – csak így lehetünk még ügyesebbek és még erősebbek.

Nem a csapattal utazott el Olaszországba, előtte útba ejtette Párizst: elárulja, miért?

Meghívást kaptam a Tour de France országúti kerékpárverseny idei befutójára. Megsúgom, a verseny régóta szerepel a bakancslistámon, boldog vagyok, hogy valóra vált az egyik álmom. Még nagypályás korisként kerültem kapcsolatba a kerékpárral: több olyan mátraházi edzőtábort is megéltem, amikor egy hét alatt ezer kilométert tettünk a bringába. Szóval, tudom, miről szól a Tour! A kötődésem tehát régi a sportággal, a korcsolya és a kerékpár amolyan transzfersportágak, akadnak is olyan versenyzőink, akik országos bajnokságot nyertek benne, elég ha csak Nagy Konrádot vagy éppen Heidum Bernadettet említem.

(Kovács Erika)

Li-ning Seat Törley Artificer
X
X