moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 7.

Címvédés itt is, ott is

Jászapáti Petra és Liu Shaoang is megvédte összetett bajnoki címét a rövidpályás gyorskorcsolyázók országos bajnokságán.

Elképesztő végjátékot hozott a férfiak ezer méteres fináléja a rövidpályás gyorskorcsolyázók országos bajnokságának vasárnapi napján: a két olimpiai bajnok, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang az utolsó métereken öldöklő csatát vívott – a fiatalabbik Liu volt kedvező pozícióban, ám bátyja nagyon hajtott, végül célfotó döntött a győztes személyéről.

Liu Shaoang ezen a távon 11 ezreddel volt gyorsabb fivérénél.

„Éreztem, hogy jön Shaolin, de ő mindig jön – ezúttal hiába… Viccet félretéve: örülök ennek az első helynek, de ez csak egy jó kis verseny, nem vesszük azért véresen komolyan” – mondta Shaoang a finálé után.

Aztán a szuperdöntőben igyekezett egy kis játékosságot is belecsempészni a futásba, viszont a társak nem tartottak vele, így mi csak azt láttuk, hogy Shaoang iramot vált, és egy teljes kört ver a mezőnyre.

Természetesen ő nyerte a szuperdöntőt, ezzel az összetett versenyben is ő gyűjtötte a legtöbb pontot, vagyis megvédte országos bajnoki címét.

„Nekem fontos volt az, hogy ismét én legyek az első az összetett versenyben. Élveztem az ob-t, próbálgattam sok mindent, előzéseket, különböző technikai elemeket. A szuperdöntőben lassú volt az iram az elején, gondoltam, játsszunk egy kicsit, de a többiek nem voltak társak ebben, ezért adtam nekik egy kört” – nyilatkozta Shaoang.

Liu Shaolin Sándor a tőle megszokott mosollyal állt fel a dobogó második fokára: „Igaza van Ádónak, nem vettük ezt most véresen komolyan, de jó volt egyet versenyezni. Legalább most Ádó is nyerhetett! Ja, hogy tavaly is ő lett a bajnok? Akkor mondom másként: legalább Ádó újra nyerhetett!”

Jászapáti Petra összetett elsőségéhez nem férhetett kérdés, hiszen a szegedi short trackes szombaton 500 és 1500 méteren is a legjobbnak bizonyult – némi meglepetést keltett ezek után, hogy vasárnap Bácskai Sára Luca ezer méteren elorozta előle az első helyet.

„Igazság szerint magam sem tudom, hogy ez hogy alakult így. Még csak azt sem mondhatom, hogy az ezer méter a kedvenc távom. Megleptem saját magamat is ezzel a győzelemmel” – csodálkozott Bácskai Sára Luca.

A második hely miatt Jászapáti sem volt túlságosan szomorú, leginkább azon bosszankodott, hogy nem volt képes tartani a döntőben a vezető pozíciót, így a szuperdöntőben még jobban figyelt, még egyszer nem engedte meg, hogy bárki is megelőzze – győzelmével megerősítette helyét az összetett verseny élén, és ő is megvédte magyar bajnoki címét.

„Nagyon elfáradtam a végére. A felkészülés során hozzászoktam ahhoz, hogy szombaton még van edzés, de a vasárnap az én napom – persze, ha úgy veszem, ez a vasárnap is az én napom lett ezzel a címvédéssel” – fogalmazott Jászapáti Petra.

 

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, BUDAPEST

Férfiak. 1000 méter: 1. Liu Shaoang (MTK) 1:37.377, 2. Liu Shaolin Sándor (MTK) 1:37.388, 3. Varnyú Alex (MTK) 1:37.600. Szuperdöntő (1500 méter): 1. Liu Shaoang 2:25.862, 2. Liu Shaolin Sándor 2:30.753, 3. Varnyú Alex 2:31.069.
Az összetett verseny végeredménye.
Országos bajnok: Liu Shaoang (MTK) 123 pont,
2. Liu Shaolin Sándor (MTK) 89 pont, 3. Varnyú Alex (MTK) 60 pont.

Nők. 1000 méter: 1. Bácskai Sára Luca (MTK) 1:38.113, 2. Jászapáti Petra (SZKE) 1:38.266, 3. Sziliczei-Német Rebeka (JSE) 1:40.755.
Szuperdöntő (1500 méter): 1. Jászapáti Petra 3:13.714, 2. Bácskai Sára Luca 3:13.872, 3. Sziliczei-Német Rebeka 3:15.063.
Az összetett verseny végeredménye.
Országos bajnok: Jászapáti Petra (SZKE) 123 pont,
2. Bácskai Sára Luca (MTK) 97 pont, 3.  Sziliczei-Német Rebeka (JSE) 44 pont

(Kovács Erika – Fotó: Gémesi Balázs és Fiák Blanka)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X