moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. február 14.

Celski? Ugyan, őt lenyomom!

12 éve Knoch Viktor ötödik helyen végzett a torinoi téli olimpián 1500 méteren, mindössze 16 évesen. 2010-ben, Vancouverben a Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Huszár Erika, Keszler Andrea összeállítású női váltó ötödik lett. 2014-ben, Szocsiban a női váltók selejtezőjében Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea és Lajtos Szandra, a „B” döntőben pedig Darázs Rózsa helyett Kónya Zsófiával állt fel a csapat, így végeztek a hatodik, pontszerző helyen. „Celski? Ugyan, őt lenyomom!” – ezt pedig Liu Shaolin Sándor mondta a rá jellemző laza és vagány félmosollyal szintén négy évvel ezelőtt, nem sokkal az olimpia után, a következő szezon esélyeit latolgatva. Pedig akkor még nem sokan fogadtak volna rá.

A phjongcshangi olimpia második gyorskorcsolyás versenynapján Liu Shaolin Sándor az 1000m előfutamában összekerült JR Celskivel. Az amerikaiak versenyzője hat hónappal a vancouveri ötkarikás játékok előtt, a nemzeti válogató versenyen az utolsó futamának utolsó kanyarjában elesett, és teljesen átvágta a combját a saját pengéjével: majdnem elvérzett a jégen. Ha egy centivel mélyebb a vágás, átvágta volna az ütőerét, és sosem kelt volna fel többet. Azt jósolták, hogy vége a karrierjének, Celski azonban fél évvel később két olimpiai bronzéremmel (1500m és váltó) cáfolt rá a jóslatokra, Szocsiban pedig szerzett melléjük még egy ezüstöt is. Ezen kívül ő az 500m világcsúcstartója, az első, aki 40 másodpercen belül tudta teljesíteni a távot. Így nem csoda, hogy őt tartották Liu Shaolin Sándor legnehezebb ellenfélnek az előfutamban, ahol ott volt a gyakori partizánakciói miatt veszélyesnek tartott lett Roberto Pukitis és egy fiatal orosz, Pavel Sitnikov is.

Legjobban a 19 éves orosz jött el a rajtnál, Liu Saholin Sándorral néhány körön keresztül egymást előzgették oda-vissza, majd amikor éppen Sanyi próbált ismét előzni, Sitnikov addig tolta befele, amíg mind a ketten megbillentek. A magyar versenyző durva korrigálás után talpon tudott maradni, riválisa azonban elesett, és magával sodorta Celskit és Pukitist is. A futamot visszahívták, Sitnikovot kizárták. Az amerikai pengéjét az ütközés után cserélni kellett, majd kis várakozás után újra rajtolt a futam. Innentől kezdve Liu Shaolin Sándor sima győzelmet aratott, mögötte Roberto Pukitis jött be másodiknak, így tovább jutottak, a legendás Celskinek pedig csak a hátuk látványa jutott, 1000 méteren keresztül. Liu Shaolin Sándor lenyomta.

A magyar korcsolyázók aztán a váltó selejtezőben ismét összemérték erejüket az amerikaiakkal, így természetesen JR Celskivel is. Különösen fontos számukra a váltó, hiszen az egyik vancouveri bronzot és a szocsi ezüstöt is ebben a számban szerezték, a mieink pedig tudták: a hazai pályán versenyző Dél-Koreát nem nagyon lesz esélyük maguk mögé utasítani, így az Egyesült Államok váltójával lesznek versenyben a tovább jutásért, és persze a Japánokra is oda kellett figyelni. Először Liu Shaoang állt az élre, de ahogy az várható volt, a koreaiak hamar átvették a vezetést. Sokáig együtt volt a mezőny, és folyamatosan változott az állás. Aztán a koreaiak végleg nekilódultak tartották az első helyet, Burján Csaba pedig maga mögé utasította JR Celskit, aki nem tudott elmenni mellette. Amerika és Japán leszakadt. Az USA idén már biztosan nem lesz érmes váltóban, hiszen a „B” döntőbe szorultak. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba lenyomta őket.

A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó négy évvel ezelőtt kétségbe vonható bírói döntések sorozata után nem lehetett ott Szocsiban, a téli olimpián. Burján Csaba ezért nem szerepelt Oroszországban, ahol az akkor még utánpótlás korú, junior világbajnokságon brillírozó Liu Shaolin Sándor 1000 méteren, Knoch Viktor pedig 500 méteren a nyolcaddöntőig jutott. Liu Shaoang eközben 15 évesen otthonról, televízión keresztül nézte mostani csapattársait. A phjongcshangi téli olimpián azonban már mind a négyen letették névjegyüket, váltóval éremért küzdhetnek, az amerikai JR Celskinek, minden idők leggyorsabb rövidpályás gyorskorcsolyázójának pedig nem sok babér termett. Azokat eddig Dél-Koreában a magyar fiúk aratták le helyette. Meg is dolgoztak érte.

(Mihályi Petra)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X