moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. február 5.

Bronzéremmel kezdtünk az olimpián!

Izgalmasabb nap aligha kerekedhetett volna ebből.

“Apa kezdődik!” – hirdette hosszú időn át egy reklám a szlogenjében, és valahogy a Magyar Országos Korcsolyázók Szövetségénél is így ébredtünk fel február 5-én. Sokak örömére ugyanis elkezdődött rövidpályás gyorskorcsolyázóink számára a 2022-es pekingi, téli olimpia.

Az első nap kezdeteként a női 500 méter, és a férfi 1000 méter selejtezőire került sor, hogy aztán a nap zárásaként jöhessen egy igazi csemege, maga a desszert: a vegyes váltók viadala 2000 méteren.

De kezdjük az elején: a hölgyek mezőnyében 500 méteren Kónya Zsófiáért, és Jászapáti Petráért izgulhattunk. Utóbbi hamar tett arról, hogy ne kelljen sokáig a körmünket rágni a hétfői negyeddöntőbe jutása kapcsán: Jászapáti Petra futamában 2. lett, összesítésben pedig a 6., így egyértelműen ott lehet a szám folytatásában.

Kónya Zsófiáért viszont a selejtezők utolsó futamának végéig izgulnunk kellett, végül azonban nem sikerült számára a továbbjutás. 

A ”fiaink” gondoskodtak róla, hogy csak a tenyerünket kelljen csapkodnunk az 1000 méteres selejtezők során: Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor, és Liu Shaoang is megnyerte futamát. Az első kettő esetében új rajtra volt szükség, de ez mit sem zavarta őket, Ádó pedig az elmúlt hetek nehézségeinek ellenére is simán, majdhogynem erőlködés nélkül behúzta a selejtezőt.

A nap zárásaként jöhetett egy, az olimpiák történetében most debütáló száma a sportágnak, a 2000 méteres vegyes váltó, mely először szerepel az olimpiai palettán.

A negyeddöntőben a mieinknél Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Krueger John-Henry, és  Liu Shaolin Sándor harcolt a legjobb nyolcba kerülésért – egy-egy váltásnál ugyan izgulnunk kellett, végül azonban megnyerték a futamot.

Az elődöntőre egy helyen változott a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott összetétele: Kruegert váltotta Liu Shaoang.

Azon meg sem lepődünk, ha többen kihordtak lábon egy szívinfarktust az elődöntő alatt, közülünk is többen, de a lényeg, megnyerte ezt a futamot is Magyarország, jöhetett a finálé!

Jött is – a magyarok összeállítása nem változott, az izgalom pedig a tetőfokára hágott. Először az első kanyar után újra kellett indítani a döntőt, majd nem sokkal a vége előtt elcsúszott Kónya Zsófia, de mint később kiderült, nem elcsúszott, meglökte egy kanadai versenyző. Együtt dobbant a magyar szív, míg vártuk a döntést, ami végül egy magyar bronzérmet eredményezett – jogosan.

Folytatás hétfőn…

 

HUNSKATE Media – Palánki István

Fotó forrása: Magyarock / Molnár Ádám , Szalmás Péter

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X