moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. március 29.

Magyar Márk befejezte pályafutását

A történelmet író magyar sportoló Chtchetinina Iouliával az oldalán nagyszerű teljesítménnyel a 6. helyen végzett az idei, januári Európa-bajnokságon, az olimpián viszont nem indulhatott el, miután a helyszínre érkezve pozitív lett a PCR tesztje.

A kérdéseket rögtön ezzel kezdtem Magyar Márknál, hogy gondol-e még rá, fáj-e még neki. – Vegyesek az érzéseim, most pihenek egy kicsit, fel kell dolgoznom a történteket, de a jég közelében maradok mindenképp. Segíteni fogom mindazokat, akik vágyat éreznek a műkorcsolya tanulása iránt – mondta.

Márk arról is beszélt, hogy milyen volt a kapcsolata Iouliával a jégen és azon kívül. – Mindig is barátok voltunk a magánéletben, össze nem jártunk, de mindig szívesen voltunk egymás társaságában. ha pedig arra gondolok, hogy partnerként hogy jöttünk ki egymással a jégen: igazi szokványos kapcsolatunk volt, ahogy számos párnak a világban – mondta.

És hogy az milyen is volt? Erre a kérdésre azt a választ adta Márk, hogy súrlódásokkal, döccenőkkel tarkított volt a közös munkájuk, de amikor kellett, mindig megtalálták az összhangot.

Pályafutása kapcsán rákérdeztünk arra is, hogy melyik eredményre a legbüszkébb, vagy ha úgy tetszik, mely eredményekre gondol vissza a legszívesebben. A válasza nem lett meglepő: – Az Európa-bajnoki hatodik helyre emlékszem vissza a legszívesebben és az olimpiai kvalifikáció megszerzésére a világbajnokságról, melyen tizennegyedikek lettünk – mondta.

Chtchetinina Ioulia tudta, hogy ennek a szezonnak a végén véget ér a közös munkájuk. –Hálás vagyok az elmúlt három évért. Márk új szintre emelte a korcsolyázásomat és a személyes fejlődésemet, felejthetetlen pillanatokat éltem át vele, az életem egy nagyon értékes fejezetét köszönhetem neki – mondta el Ioulia.
Hozzátette, hogy ő is az Eb-n elért 6. helyre a legbüszkébb és az olimpiai kvalifikációjukra. Persze Iouliánál is érdekelt, ő hogy emlékszik vissza a közös hangra kettejük között. – Nagyon jó móka volt. Voltak ugyan súrlódásaink, de mindig mindent megoldottunk, nem volt számunkra lehetetlen – mondta, majd azt is elárulta, hogy nagyon más az érdeklődési körük, ezért szabadidejükben ritkán csináltak közös programot, de a kettejük kapcsolata érzése szerint nem is arról szólt, hogy sülve-főve együtt legyenek még akkor sem, ha barátok lettek.

És hogy mi lesz így Iouliával? Erre a kérdésre azt válaszolta, hogy most a tanulmányaira szeretne koncentrálni, de azon van, hogy a következő szezonra megtalálja a párját, és folytassa karrierjét, hiszen – ahogy ő mondta – még érzi magában a tüzet és a lehetőséget.

Vardanjan Gurgen, a magyar szövetség műkorcsolya ágazati sportigazgatója elmondta, sokat beszélgettek Magyar Márkkal és párjával a márciusi vb-szereplés lehetőségéről, ám végül nem vállalták a részvételt, így az Eb volt az utolsó szereplésük, ezt pedig ő is nagyon sajnálja, de megérti!

Magyar Márk a Budapest Spartacusban kezdett versenyezni egyéni indulóként, 2008-ban pedig a felnőtt országos bajnokságon 2. volt a férfiak versenyében. Több párral is indult világeseményeken pályafutása során, melynek befejeztével pazar eredménysort tud felmutatni.

2019-től versenyzett Chtchetinina Iouliával. A 2020-as Európa-bajnokságon 10. helyen végeztek. A 2021-es világbajnokságon 14. zártak, s ezzel olimpiai kvótához jutottak. Az idei évet pedig ismerjük…

Mindent köszönünk Márk!

HUNSKATE media – Palánki István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X