moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 19.

Remek pozícióban – Skate Helena, 3. nap

Újabb magyar sikerek a belgrádi Skate Helena versenyen: Krizsanovszki Lili és Maszljanko Alexander második, Láng Júlia pedig harmadik helyről várhatja a kűrt – tízből hét versenyzőnk a top 10-be került a rövidprogram után.

Remekül indult a harmadik nap is Belgrádban: az advanced novice lányok 33 fős mezőnyében Krizsanovszki Lili (SKSE) szinte tökéletes rövidprogrammal megjavította eddigi legjobb pontszámát, és a második helyre jött be. Mindössze 0,09 ponttal maradt el az első helyezettől, így izgalmas kűrversenyre számíthatunk.

„Nagyon büszke vagyok Lilire, hogy ismét a legmagasabb technikai pontszámot kapta a mezőnyben, még úgy is, hogy a forgáskombinációja figyelmetlenség miatt csak 1-es szintűre sikerült. Rengeteget foglalkoztunk a korcsolyázásával, az előadással, hogy a második pontszámban is fejlődjön, örülök, hogy sikerült. Ez afféle bemelegítő verseny az országos bajnokság előtt, és úgy tűnik, jó úton járunk” – mondta Vidrai Szabolcs edző, aki hozzátette: az egyesület másik advanced novice versenyzője, Gál Zoé a gimnáziumi felvételi miatt nem tud részt venni a versenyen.

A kategória másik két indulója is a két legjobb csoportba került: Szabó Cintia a 7., Zsirnov Dária pedig a 12. helyről várhatja a folytatást.

A juniorok szintén jól szerepeltek a rövidprogramban: a hat magyar lány közül négy is a top 10-be került a 36 fős mezőnyben. Számukra azonban nem egyszerű felkészülési verseny a belgrádi: amellett, hogy még egyszer megmérethetik magukat az ob előtt, ez a harmadik, egyben utolsó lehetőség, hogy kivívják az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon való indulás jogát.

Az előző két válogatón legjobban teljesítő Láng Júlia (PSE) a bemelegítésen szépen megugrotta a tripla-tripla kombinációt, ám a programban sajnos nem tudta bemutatni. Ennek ellenére a harmadik helyről várhatja a kűrt, ezzel ismét ő áll a legjobb helyen a magyarok közül. A Pavuk SE másik versenyzője, Szigeti Bernadett egy leszimplázott ugrás után szintén rontotta a kombinációt, és jelenleg a 15.

Láng Júlia

Edzőjük, Rosnik András érthető módon nem volt maradéktalanul elégedett. „A korcsolyázásuk tetszett, de a rövidprogramban nem lehet hibázni. A szimpla ugrás pedig, illetve az, hogy kombináció nélkül futottak, nagy hiba. Julcsi programja, ha mindent tökéletesen megcsinál, 54-55 pontot ér, szóval most 6-7 pont is benne maradt.”

A decemberben új országos juniorrekordot korcsolyázó Schermann Regina (SPO) ismét figyelemre méltó dolgot tett: most először ugrotta meg egy programon belül a tripla lutzot és a tripla flipet, ami egyedül neki sikerült eddig a jelenlegi magyar junior női mezőnyben. Ám ő sem futott tökéletesen: a nehéz triplák után a dupla axelre kiengedett, és elesett belőle, de így is 5., és mindössze bő egy pontra van a dobogótól.

„Az összes tantárgyból ezen a héten kellett vizsgáznia az iskolában, így alig tudott edzeni. Érezte, hogy nincs igazán formában, ennek ellenére a flipet és a lutzot is szépen megcsinálta. Nincs nagy különbség a top 5-ben, bízom benne, hogy a kűrben be tudja hozni a lemaradását” – mondta edzője, Sepa Tünde.

Schermann Regina és Szabó Cintia

Érdekesség, hogy Rabb Csengétől, a Jégcsillag SE versenyzőjétől új rövidprogramot láthattunk, amellyel rögtön megjavította eddigi legjobb pontszámát, és a 9. helyen áll – pedig a hét elején még az sem volt biztos, hogy el tud utazni Belgrádba, olyan csúnyán ráesett a vállára.

„Bár fáj a válla, tud dolgozni vele, ezért úgy döntött, vállalja a versenyt. Az, hogy lecseréljük a rövidprogram zenéjét, egy bemutató kapcsán merült fel, ahol erre a zenére korcsolyázott. Gyorsan nekiugrottunk, hogy kisebb módosításokkal ráillesszük az eredeti koreográfiát, és láttuk, hogy működik. Csenge is élvezi, sokkal jobban kötődik ehhez a zenéhez” – árulta el edzője, Tóth Zoltán.

Az SKSE juniorjai, Csiszér Emese és Nagy Dóra betegség és sérülések után szintén szépen helytálltak, és a 7., illetve 13. helyről várhatják a kűrt.

A végül kétfősre csökkenő szenior férfi mezőnyben Maszljanko Alexandernek drukkolhattunk. A Sportország SC versenyzője az új évre új ugrást épített be a programjába: most először próbálta meg versenyen a tripla axelt. Ugyan nem sikerült hibátlanul bemutatnia, pozitívan nyilatkozott a rövidprogram után.

Maszljanko Alexander

„Ahhoz képest, hogy két ugrásom is hiányos volt, nem kaptam rossz pontokat. Furcsa, hogy csak ketten vagyunk a mezőnyben, és bár a pálya elég hideg, most jobban ment a program, mint az otthoni edzéseken. A tripla axel a bemelegítés során sikerült, kár, hogy a programban nem, de a kűrben is mindenképp bele fogok menni.”

Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X