moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. március 24.

Magyar Márk: Évről évre, párról párra

Magyar Márk a hazai műkorcsolyamezőny örök túlélője, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy a sportág egyik legkitartóbb magyar képviselője. Számos sérülés, nehézség és partnerváltás után szinte már rutinosan szerez rekordsebességgel világbajnoki szintet technikai pontszámban, és minden lehetőséget megragad, hogy a hátráltató körülmények ellenére előrébb lépjen, és kihozza magából a legjobbat. Igazán szívből, szeretetből korcsolyázik.

Felnőtt Grand Prix szerepléssel indult, nehézségekkel folytatódott

Idén lesz 28 éves – miért nem hagyja már abba? Kérdezik sokan, ha szóba kerül Magyar Márk, aki az elmúlt tíz évben minden nehézség ellenére is kitart a páros műkorcsolya mellett. 2010-ben első partnerével, az ukrán Anna Knychenkovával 15. helyen végeztek a junior világbajnokságon, elismerésül pedig első magyar párosként meghívást kaptak a Trophée Eric Bompard francia Grand Prix-ra, ahol szintén szépen mutatkoztak be. 2011-ben két helyet léptek előre a junior vébén 13-ok lettek. Ezután Márk sokáig egészségügyi problémákkal küzdött, az együttműködés is nehézkessé vált Knychenkovával, a lány új partner után nézett, Márk pedig két francia hölggyel, Silja Dos Reisszel és Camille Foucher-val is próbálkozott, de egyik sem bizonyult hosszútávon működő munkakapcsolatnak, így a 2014-es budapesti rendezésű Európa-bajnokságon sem tudott elindulni.

Hosszas keresgélés után a 2015-16-os szezonra talált újra partnert, az amerikai Anna Pearce-szel pedig néhány hónap készülés után, első közös szezonjukban megszerezték az Európa-bajnoki részvételhez szükséges pontszámot, a világbajnokságra azonban nem sikerült eljutniuk. A páros egyébként az Egyesült Államokban készült a korábbi párosozó, olasz Stefania Berton vezetésével. Az előrelépések ellenére azonban Anna Pearce augusztusban, a 2016-17-es olimpiai kvalifikációs szezon küszöbén, Magyar Márkot és két kidolgozott, betanult programot maga mögött hagyva úgy döntött: befejezi versenyzői pályafutását.

Félgőzzel nincs értelme

A fiú azonban nem adta fel álmát, az olimpiai részvételt, néhány hónap múlva már az orosz Daria Beklemishevával dolgozott, Trudy Oltmanns irányításával, az Egyesült Államokban. Alig több mint három hónap után, első közös versenyükön megszerezték az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon való részvételhez szükséges technikai minimum pontszámot – mindenki meglepetésére és örömére. Az olimpiai kvótaszerzéshez ekkor még nem volt elegendő a tudásuk, de szépen szerepeltek, így a páros, a családtagok és a szakemberek is okkal reménykedhettek benne: Oberstdorfban, a pótkvalifikációs versenyen, egy rendes, nyári felkészülés után kiharcolhatják az ötkarikás részvétel jogát. Edzőt váltottak és kétszeres olimpiai bronzérmes, ötszörös világbajnok Robin Szolkowyval folytatták a munkát. Daria Beklemisheva azonban nyár közepén eltörte a bokáját, nehezen épült fel belőle, a szeptemberi megmérettetésre így nem tudtak megfelelően felkészülni.

„Dashával kemény nyarunk volt, a bokatörése miatt meg sem tudtuk közelíteni a világbajnokságon mutatott formánkat. Nyáron sem szüneteltettük a munkát, mert nem tudtuk, mennyire erős a mezőny. Ha gyengébb, és mi jól futunk a pótkvalifikáción, akkor tartalékként akár oda is kerülhettünk volna a listára” – mesélte Magyar Márk. Oberstdorfban azonban nem sikerült jól futniuk, utána pedig egyre nehezebben tudtak egymásra hangolódni. „Addigra a lábsérülésnek nyoma sem volt már, mégsem volt fejlődés, nem haladt a közös munka. Beszéltem róla az edzőnkkel, és arra jutottunk, hogy el kell döntenem, mit szeretnék kezdeni ezzel a szezonnal. Európa- és világbajnoki pontszámunk már volt, azt kellett átgondolni, hogy szeretnénk csak úgy versenyezni és jól érezni magunkat, vagy eredményekre törekszem” – mondta az UTE sportolója. Mérlegelt, és úgy döntött, inkább új párt keres magának, Daria Beklemisheva pedig bejelentette visszavonulását. „Tudom, hogy elég rossz fényt vet rám a gyakori partnerváltás, pedig többnyire nem én tehetek róla.  Európa- és világbajnokságokon már voltam. Óriási élmény, de ezek miatt félgőzzel végigcsinálni egy szezont nincs értelme. A következő négy évre szeretnék fókuszálni, végre kijutni az olimpiára”– fejtette ki Magyar Márk.

Két és fél hónap alatt a világbajnokságra

2017 decemberében aztán jöttek az első hírek: ismét új partnerrel, a szintén orosz, 16 éves Elizaveta Kashitsynával állt össze, és Moszkvában készülnek. Kevesen fűztek komoly reményeket ahhoz, hogy a jelenlegi szezonban bármilyen versenyen ott lehetnek még. A fiatal lány kevés páros gyakorlattal rendelkezett, felnőttben még sosem futott korábban. És ismét megtörtént a csoda: két és fél hónap közös munka után, új partnerrel, új programokkal, első közös versenyükön, a hágai Challenge Cup-on megszerezték a világbajnoki részvételhez szükséges technikai pontszámot. A világbajnokságon aztán 28 pár közül a 28. helyen végeztek, bár nem is nagyon számítottak erősebb helyezésre, hiszen már az is kiemelkedő, hogy ilyen rövid idő alatt világbajnoki pontszámot szereztek.

„Dáriával voltunk edzeni azon a jégpályán, ahol a szintén Robin Szolkowy irányításával dolgozó orosz páros is edz. Két hét után döntöttünk úgy, hogy ezt nincs értelme folytatni, viszont ezen a pályán készült Liza is, és neki jó páros tapasztalata volt már. Szerencsére ismerte az elemeket, nem kellett neki megmutatni az alapokat, de tripla pörgetett emelést például sosem csinált, és az egyik fajta halálforgást sem próbálta még sosem. Nem ismert annyi páros forgásvariációt sem, de az emelésekkel például nem volt gond, mert ugyan nagyon pici, de rendkívül erős”- osztotta meg Márk.

Milánóban nem csak második közös rövidprogramjukat futották versenyen: Elizaveta Kashitsyna számára ez volt élete második páros versenye. „Sokat tudott, de rengeteget tanult is, és bár ez most itt nem látszott, hatalmas akaratereje van” – mondta a tapasztalt partner. „Ez most nagy lépés neki is, rögtön látja, hogy hogyan működik a világbajnokság. Fontos, hogy együtt is tapasztalatot szerezzünk. Hibáztunk mindketten, pedig én sem éreztem magamat rosszul előtte, vagy úgy, hogy túlságosan izgulnék, aztán sem az ugrás, sem a pörgetett emelés nem jött össze. A kidobott ugrást nagyon meg akarta fogni egy lábon, nem akart két lábra érkezni, és közel is voltunk a palánkhoz, sajnos. A halálforgás után is volt egy kis hibánk, nem volt meg a lendület, aztán egyikünk erre indult, a másik meg arra… Ez nem történik meg olyan pároknál, akik már régebb óta korcsolyáznak együtt” – magyarázta.

Egyikük sem felhőtlenül boldog az elért eredménytől. „Nem tudom, mi történt, az edzéseken jobban mentünk. Örülök, hogy életem első világbajnokságán vehettem részt, voltak azért jó elemek is. Ha tréningen sikerül így, az még elmegy, de versenyen ez nincs rendben” – mondta Elizaveta Kashitsyna. „Picit csalódott vagyok ennyi buta hiba miatt. Az ugrásaink egyik edzésen sem voltak olyan fényesek, ez a rontás benne volt a pakliban. Első nap túl kemény volt a jég, akkor nagyon szenvedtünk, meg eleinte izgultunk is. Viszont azzal, ahogy az itteni edzésen futottuk a rövid programot, nagyon meg vagyok elégedve” – tette hozzá Magyar Márk.

 

Az idősebb „fiútestvér” szerepében

11 év korkülönbség van a páros férfi és női tagja között, így Magyar Márk személyiségének egy új oldalát kell megmutatnia az edzéseken, hogy segíteni tudja az összecsiszolódást. „A korkülönbség fura is meg nem is. Picit atyáskodó szerepbe kerültem, de nekem is jót tesz, hiszen jobban oda kell figyelnem magamra is. Ha megkérem valamire, hogy például dobásnál valamit így vagy úgy csináljon, akkor önmagamtól is el kell várnom a pontosságot, mert neki nincs annyi tapasztalata, így nem biztos benne, hogy csak ő hibázott, vagy én is” – kezdte mosolyogva. De nem csak az edzéseken kell segítenie partnerét, hiszen a nagy versenyek rendszerét, folyamatát sem ismeri a 16 éves orosz lány. „Itt is el kellett neki mondanom mindent. Például, amikor megkaptuk az akkreditációt, és bejelentkeztünk a hotelbe, akkor voltak ott autogramgyűjtögetők is, ő pedig azt hitte, ez is hozzá tartozik a rendhez, hogy itt valamit alá kell írni. Én magyaráztam el neki, hogy ők rajongók” – nevetett.

Nincsenek nagy gondok a kommunikációval, hiszen Elizaveta Kashitsynának fiatal kora ellenére nincsenek ellenérzései az angol nyelvvel kapcsolatban. „Sokat megért és próbál beszélni is, amin meglepődtem. Oroszországban az ő korosztályából kevesen vannak, akik egyáltalán hajlandók megszólalni. Nekem sem mondták sokáig, hogy „hi”, bár mostanában már köszönnek, tudják, hogy ki vagyok” – osztotta meg Magyar Márk. „Amikor nem megy az angol, akkor próbáljuk oroszul, és ha így sem működik, akkor a google fordító jó barátunk” – fűzte hozzá mosolyogva.

A páros nem tölt annyi időt együtt, mint amennyit Márknak korábbi partnereivel kellett – főleg Daria Beklemishevával, akivel volt olyan, hogy közös apartmanban lakott – de ennek ellenére is leszűrhető, hogy elég jól kijönnek egymással.  „Lizának jó humora van, jól megvagyunk. Ő egyedül is elfoglalja magát egyébként: amikor először utaztunk Budapestről Züichbe, ami 9-10 órás út autóval, mondtam neki, hogy töltsön le filmet, vagy bármit, és teljesen jó volt minden” – mondta Márk. „A jégen pedig nagyon érett, néha szinte már túl motivált. Amikor a legelső kűr lefutottuk, kiborult, mert nem volt jó. Ez természetes, elsőre belehal az ember, fárasztó egy felnőtt kűrt lefutni. De ő csak mondta és mondta, hogy ez sem volt jó, meg az sem volt jó… Ekkor másfél hónapja korcsolyáztunk együtt. Az edző is kérdezte tőle, hogy „tulajdonképpen hány senior kűrt is futottál már le egyben?” Hát, csak ezt – hangzott a válasz” – értékelte a partnere munkához való hozzáállását is nevetve. „De aztán csak mondta tovább, hogy jó, de akkor is ez nem volt jó, meg az sem. Lényeg, hogy nem kell noszogatni, és ebből a túlmotiváltságból könnyebb visszavenni, mintha fordítva lenne a dolog.”

És úgy tűnik, a céljuk is összecseng, hiszen Elizaveta Kashitsyna is az Olimpiát emlegeti. „Nagyon gyors ez a tempó nekem, életem második felnőtt versenye mindjárt egy világbajnokság. De amikor Márk megkeresett, nem volt kérdés, úgy döntöttem, belevágok. Négy év múlva olimpia, egyértelműen arra koncentrálunk” – jelentette ki a 16 éves sportolónő. „Addig pedig dolgozunk, dolgozunk és dolgozunk. Az elemeinken, az előadásmódon, a korcsolyázó tudáson, mindenen. Minden nap van két edzésünk, a jégen, de a hosszuk változó. A kedvenc elemem egyébként a kidobott ugrás, csak nem ma…” – csillantotta meg partnere által már kiemelt humorát.

Úgy érzi, több van még benne

„Sosem fordult meg a fejemben az, hogy abbahagyjam a korcsolyázást. Többet érzek magamban, nem tartom lehetetlennek, hogy kijussak egy olimpiára, ami iszonyú régóta nagy célom már. Sok oka volt annak, hogy nem tudtam rendesen edzeni, fejlődni eddig. Az én dolgom, hogy hogyan döntök, nem érzem úgy, hogy be kellene fejeznem a versenyzést. A testem bírja, van kedvem csinálni” – válaszolta a kétkedő hangokra. „Ráadásul a jelenlegi zsinórban a második szezonom, amikor két szezonnyit készülök” – utalt arra, hogy Anna Pearce-szel és Daria Beklemishevával egyaránt kész programokkal a hátuk mögött váltak el útjaik. „Mindig rohamléptekben kell magamat újraépíteni. Ez nagyon fárasztó, sokat ki is vett belőlem idén, de igyekeztem kihívásként megélni. Ilyenkor új elemeket kell gyakorolni, hiszen az új partnerem nem ugyanazt tudja, mint az előző, új programokat kell építeni. De motivált, hogy itt akartam lenni Milánóban, imádom a versenyek atmoszféráját. Már nagyon várom, hogy egy rendes szezont végig tudjak versenyezni” – zárta az interjút Magyar Márk.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X